03 Temmuz 2015 12:46

Tam memura enflasyon farkı verileceği ay enflasyon düşük çıktı

İlk 6 aylık enflasyon oranı açıklandı. Böylece emekli ve memurun durumu netleşti. Memura fark verileceği ay enflasyonun düşük çıkması tartışma yarattı. Kamu-Sen “Bizim hesabımıza göre enflasyon yüzde 14” dedi.

Paylaş

Haziran ile ilk altı aylık enflasyon oranı açıklandı. Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla yaklaşık 11 milyon emekli ile 2.5 milyon memurun durumu da netleşti. Haziran ayında enflasyon yüzde 0.51 oranında azalmış olarak açıklandı. Mayıs 2013’ten beri en düşük düzeyine indiği belirtildi.  

Haziranda yıllık bazda yüzde 7.20 olduğu ifade edilen enflasyon, ilk altı ay için ise yüzde 4.76 olarak açıklandı.  Buna göre 2015’in ocak ayında altı aylık dönem için yüzde 3 zam yapılan memur ve emeklilere yüzde 1.76 oranında enflasyon farkı verilecek. 

İNANDIRICI BULUNMADI

Ramazan ayı olmasına ve özellikle gıda ürünlerine fahiş zamlar yapılmasına rağmen memur ve emeklilere ödenecek enflasyon farkının belirleneceği haziran enflasyonunun 0.51 oranında azaldığınnın açıklanması kamuoyunda şüpheyle karşılandı. 

Türkiye Kamu-Sen’den, “Ar-Ge Merkezimiz haziran ayı içerisinde gerçekleştirdiği araştırmada ramazan enflasyonunun yüzde 14.7 olduğunu ortaya koymuş olmasına rağmen 2015 haziran ayında enflasyonun eksi olarak açıklanması çok da inandırıcı bulunmadı” açıklaması geldi.      

MAAŞLAR ERİMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl toplam enflasyon yüzde 8.2 olarak gerçekleşirken memurlara ortalama yüzde 5.2 zam yapılmış ve maaşlar ortalama yüzde 3 dolayında erimişti. 

Söz konusu erimeye rağmen 2013 yılında gerçekleştirilen toplusözleşme görüşmelerinde alınan karar gereği memur ve emeklilere enflasyon farkı verilmemiş ve reel ücretlerde düşüşler yaşanmıştı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Memurlar bu yıl yeniden ödenecek enflasyon farkı dolayısıyla zararlarının karşılanacağı konusunda umutlanmışlardı. Ama tam da enflasyon farkı ödemesinin belirleneceği ayda gıda ve temizlik ürünleri ile petrol başta olmak üzere tüm harcama kalemlerine zam gelmişken enflasyonun eksi çıkması anlaşılır gibi değil. Zaten 2014 yılında memur ve emekliler büyük zararlar yaşadılar. Bu yıl da mayıs ayına kadar yüzde 2.3 olan enflasyon farkı haziran ayında yüzde 1.76’ya düşürüldü. Enflasyon farkı, hesap oyunlarıyla iç ediliyor.”

ÇARŞI PAZARA BAK!

Sokağa, çarşıya, pazara çıkıldığında her şeye zam geldiğinin görüldüğünü söyleyen Koncuk, “Kazancımız harcamalarımıza yetmiyor. Millet, borçlanarak yaşıyor. Enflasyonun eksi olduğunu iddia edenler, hiç sokağa çıkmıyor, hiç oruç açmıyor mu? İftar çadırları dolup taşıyor; sokaklar dilenciden, evsizden geçilmiyor; çöplüklerden yemek toplayanlar her gün gazete sayfalarında yer alıyor. Bunlar enflasyondan kaynaklanmıyor mu? Gelirlerdeki düşüşten kaynaklanmıyor mu? Bütün veriler ellerinde mevcut, hiç vatandaşın kredi kartı borçlarının ne seviyeye geldiğine bakmıyorlar mı?” sorularını yöneltti.

MAAŞ ZAMLARI BELLİ OLDU

Tüketici fiyatlarında altı aylık verilere göre, 10.9 milyon emekli ve 2.5 milyon memurun maaşı yüzde 4.76 artacak. Bunun yüzde 3’ü zam, 1.76’sı ise enflasyon farkı olacak.

Artışlardan devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yararlanacak. Zamlı maaşlar ve enflasyon farkı temmuz ayı içinde alınacak. Zam sonrası maaşı 1099 liraya kadar olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları 1100 liraya tamamlanacak. Bu zamlarla haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan Tarım Bağ-Kur’lusunun maaşı da 750 liraya yükselecek.(İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

İBB, kas hastalarının binasını boşaltıyor

SONRAKİ HABER

TKP'lilere açılan hakaret davasında mahkeme 'kuşkudan sanık yararlanır' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...