03 Temmuz 2015 06:00

IŞİD katliamında yaşamını yitirenlerin sayısı 267

IŞİD’in Kobanê’de gerçekleştirdiği katliamın ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Katliamda kanton yönetiminin verilerine göre, toplamda 267 kişi yaşamını yitirirken, 233 kişi yaralandı.

Paylaş

IŞİD’in Kobanê’de gerçekleştirdiği katliamın ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Katliamda kanton yönetiminin verilerine göre, toplamda 267 kişi yaşamını yitirirken, 233 kişi yaralandı. Yaralılardan 185’i Suruç Devlet Hastanesi’ne getirilirken, durumu ağır olanlar Urfa ve Diyarbakır’daki hastanelere kaldırıldı. Suruç’a gelen yaralılardan 17’si ise yaşamını yitirdi.

Yaralananlardan tamamına yakınını çocuk, kadın ve yaşlılar oluştururken, anne ve babaları katledilen 5 çocuktan 3’ü yakın akrabalarına teslim edildi. Biri 7 aylık, diğeri 18 aylık olduğu düşünülen 2 bebeğin ise ailelerine ulaşılmaya çalışılıyor.

‘İKİ IŞİD’Lİ TÜRKİYE’DEN GİRDİ’

Yaralılardan yaklaşık 100’ünün taburcu olduğu ve Kobanê’ye döndüğü öğrenildi. Suruç’ta tedavisi süren yaralılardan 22 yaşındaki Firaz Ehmed, sınır kapısının yanındayken patlama ile dışarı çıktıklarını ve 2 IŞİD’linin Türkiye tarafından geldiğini gördüklerini iddia etti. IŞİD’lilere ateş edince geri dönüp kaçtıklarını söyleyen Ehmed, orada yaralanan kardeşini güvenli bölgeye taşıdıktan sonra tekrar çatışma bölgesine geldiğini ifade etti. Ehmed, “Karşımıza bir grup YPG kıyafetli çıktı. Onları durdurup, kim olduklarını sorduk. Arapça ÖSO olduklarını söyledikten sonra bize ateş ettiler. Biri koluma, diğer karnıma isabet eden 2 kurşunla yaralandım” dedi.

3 KOMİTE OLUŞTURULDU

Kobanê Kantonu Hükümeti, IŞİD’in 25 Haziran’da gerçekleştirdiği katliamı tüm boyutlarıyla araştırmak için 3 ayrı komite kurdu. Komitelerden biri katliamda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerinin tespiti için çalışırken, diğeri mahallelerinin güvenliğini sağlamak için gençlerden öz savunma grupları oluşturacak. Üçüncü komite ise Rakka’dan göç edenler için çalışacak.

158 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Katliamlarda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerini tespit etmek amacıyla 7 kişiden oluşturulan tespit komitesi, katliamın yaşandığı köy ve mahallerde çalışmalarına başladı. Şu ana kadar 10 mahallede yaşamını yitiren 158 kişinin kimliği tespit edildi.

6 AYLIK ÇOCUKLAR KATLEDİLDİ

Komite üyesi Narîn Temo, çalışmaların tamamlamasının ardından hazırlayacakları raporu kanton yönetimine sunacaklarını belirterek, “Katledilenler ağırlıkla çocuk ve kadınlar. Bunların içerisinde 6 aylık çocuklar da var. Birçok ailede anne ve babalar katledildi” dedi.

Komitenin diğer üyesi Îzzet Hemo da katliamda anne ve babasını kaybeden çok sayıda çocuk olduğunu belirterek, bu çocuklar için gerekli çalışmaların yürütüleceğini söyledi. Hemo, Şehit Aileleri Kurumu’nun bu çocukların sahiplenileceğini ve gerekli desteğin sunulacağını söyledi. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savunma Bakanlığına Vecdi Gönül getirildi

SONRAKİ HABER

Sınıra askeri yığınak devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...