02 Temmuz 2015 19:01

‘Sivas hala yanmaktadır’

Paylaş

Kemal ÖZER 
Dersim 

Dersim’de bugün Sivas katliamı nedeniyle sanat sokağında saat 19’da bir araya gelen demokratik kitle örgütleri bir yürüyüş gerçekleştirerek Seyit Rıza Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Dersim Halk Meclisi adına Avukat Fatma Kalsen yaptı. 

2 Temmuz’un tarihin kara bir günü olduğunu belirten Kalsen şunları söyledi; “22 yıl önce 2 temmuz 1993 günü 33 canımızı Sivas’ta diri diri yakarak katlettiler. O gün sadece 33 yürek yanmadı insanlık yandı . İçinde bulunduğumuz günler tarihin karanlık günlerdir 3.4 temmuz 1980’de de Çorum’da da yine Alevi canlar Sivas’ta olduğu gibi katliama maaruz kaldı ve onlarca canımız katledildi. Yine bir hafta evvel Kobanê’de Yezit soylu IŞİD çeteleri tarafından aralarında küçük çocukların kadınların ve yaşlılarının da bulunduğu 232 masum insan katledildi. Öncelikle Dersim Halk Meclisi adına Sivas, Çorum ve Kobanê katliamlarımda yaşamını kaybeden canların anılarına önünde saygıyla eğiliyor ruhları şad olsun diyoruz.” 

Kalsen katliamla ilgili olarak dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ‘halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyiniz olay münferittir ağır tahrik var bu tahrik sebebiyle halk galeyana gelmiştir” dediğini hatırlatarak “O gün katilleri masum göstermiştir. On beş bin kişi toplanarak oteli ateşe vererek 33 canı diri diri yakmasını münferit bir olay olarak göstermiştir. Böyle bir Cumhurbaşkanı daha sonra demokrasi kahramanı ilan edilmiştir . Yine kirli savaşın temsilcisi Tansu Çiller de ‘Şükür otelin dışındaki vatandaşlarımıza bir zarar gelmemiştir” diyerek katil sürüsünü korumuştur. Devletin en üst kademesinden bu sorumluların yapılan katliamı bu kadar açık ve net şekilde sahiplenmesi söz konusu iken bu katliam devlet desteğiyle yapılmıştır. 22 yıl önce gerçekleştirilen bu katliamda devletin rolü açığa çıkarılmadığı gibi katliamı maksatlı olarak engellenmeyen müdahale etmeyen üst düzey sorumlular da yargı önüne çıkarılmamıştır, devletin karanlık eli açığa çıkartılmamıştır” dedi.

Devlet nezdinde Sivas davası kapatılmış olsa da Sivas davasının henüz başladığını vurgulayan Kalsen; “Sorumlular halen hesap vermemiştir. Bundan dolayıdır ki vicdanlar halen ayakta. Sivas halen yanmak tadadır tarihe kara gün olarak geçen 2 temmuz utancından kurtulmak için .Katliamın gerçek planlayıcılarının, yetkililerin, sorumluların yargı önüne çıkarılıp hesap sorulması; Madımak’ın kültür sanat müzesi değil utanç müzesi olarak ilan edilmesi; insanlığa karşı işlenen suçlarda örgütlü işlenen suçlarda ister kamu görevlisi ister sivil çeteler olsun zamanaşımı kalkanını kaldırarak dosyanın yeniden açılması gerekmektedir. Aksi taktirde bu dava bitmeyecek, bu utanç ortadan kaldırılmayacaktır” dedi. Daha sonra Seyit Rıza’nın heykelinin önünde mum yakılarak anmaya son verildi (Dersim/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

CMS’de bir işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

IŞİD Hasekê’de kimyasal silah mı kullandı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...