02 Temmuz 2015 18:44

CMS’de bir işçi işten atıldı

Paylaş

Renault işçisinin kazanımı İzmir’de de patronları ve Türk Metalcileri yeniden panikletip saldırganlaştırdı. Türk Metal temsilcileri bütün fabrikalarda atılacak işçilerin listesinin olduğuna yönelik söylenti ve yaygaralarıyla işçileri sindirme çabası içinde.  

CMS’de eylemlere öncülük ettiği düşünülen bir işçi işveren tarafından işyerinde huzursuzluk yaratmak, kışkırtıcılık yapmak gibi gerekçelerle tazminatsız olarak işten çıkartıldı. 

İşten atılan Memet Öztürk daha önce Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu bir işyerinde çalışmış olması nedeniyle Türk Metal temsilcileri tarafından “Birleşik Metal-İş’in adamı olmak”la suçlanmıştı. Bu nedenle işten atılmasında da Türk Metal’in etkili olduğu düşünülüyor. CMS’de Türk Metal’den istifalar sürecinde bir grup işçinin, komitede görüşüp tartışmadan Birleşik Metal-İş’e gitmesine tepki gösteren bazı komite üyeleri, işveren vekilleri ve Türk Metal temsilcileriyle görüşerek temsilci seçimi ve MESS’in diğer fabrikalarda verdiği sözleşme farkının verilmesi sözünü alarak Türk Metal’e geri dönmüştü. 

Bu bölünme sonucu birliğin zayıfladığını gören işçiler eylemleri bitirdi ve tümü Türk Metal’e geri dönüp verilen sözlerin takipçisi olmaya yöneldi. Memet Öztürk’ün işten atılmasına ilişkin işe iade davası açılması dışında henüz bir eylem kararı alınamazken hem işçi atılması hem Renault işçilerinin aldığı zam işyerinde tartışmaları yeniden alevlendirdi. 

Türk Metal temsilcileri işçileri sindirmek için yalnızca işten atılacakların listesinin yaygarasını yapmakla kalmıyor Ankara’da olduğu gibi mafyavari uygulamaların yaygarasını da yapıyor. 

Daha önce Pınarbaşı CMS fabrikasında baştemsilcilik de yapmış olan ve son şube kongresinde yönetime alınmadığı için hem sendikadan hem işyerinden istifa eden Cahit Karataş isimli eski temsilci, “Çelik-İş Sendikasına çalıştığı” gerekçesiyle işlettiği kafede saldırıya uğradı. 

Yine CMS’de Türk Metal temsilcileri İzmir’de de CMS işçilerinin eylem ve toplantılarına katılan Evrensel muhabirlerinin dövüldüğü yalanıyla işçileri sindirmeye çalışıyor. CMS ve demir çelik fabrikalarındaki işçiler ağustosta yapılacak Türk Metal kongresi sonrası işyerlerinde yapılacak temsilci seçimleri ve ücretlere ilişkin verilen sözleri bekliyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trakya Döküm işçisi Renault’daki hakları istiyor

SONRAKİ HABER

‘Sivas hala yanmaktadır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...