02 Temmuz 2015 14:40

Hastanelerde ‘kayzen’ dönemi

Paylaş

Ferhat KİŞ
Kayseri

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulamaya konulan çalışma sistemi fabrikalarda üretimi artırmaya dönük geliştirilen kayzen sistemini akıllara getirdi. Hastane çalışanları ise uygulamanın sağlık alanında uygulanamayacağını, aksi takdirde çalışanların ve hastaların sağlıklarının tehdit altında olduğunu ifade ettiler.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Bölümünü, Kamu Hastaneleri Birliği Kurumu tarafından görevlendirildiklerini söyleyen bir grup baş hemşire ziyaret ederek çalışanların yaptıkları her bir işin süresini ölçtü. Yapılan ‘iş gücü analizi’ sonrası ise bölümlerde hemşire sayısı düşürüldü. Zaten yoğun bir biçimde çalıştıklarını ve hastaya gereken ilgiyi gösteremediklerini ifade eden hastane çalışanları bu sistemle beraber hasta-sağlık personeli ilişkisinin bozulacağından ve hayati derecede sorunların yaşanmaya başlayacağından kaygılılar.

Ortopedi bölümünde hemşire olan ve aynı zamanda SES işyeri temsilcisi olan Çağdaş Ozan Timur “Yaklaşık iki ay önce uzman hemşireler ellerinde kronometre ile gelerek yaptığımız işlerin süresini ölçtüler. Buna göre bölümde çalışacak hemşire sayısını belirleyeceklermiş” dedi.

‘İŞ YÜKÜMÜZ ARTTI’

Timur, “Çalışma yapılan tüm servislerde yaptıkları analiz sonunda hemşire sayısı 2-3 hemşire fazla çıkıyor. Bunun sonucunda sayısal olarak hemşirelerde azaltmaya, başka bölümlere almaya başladılar. Bu durum servis çalışanlarını moral-motivasyon anlamında çok etkiledi, iş yükümüz çok arttı, artık yoğunluktan hastalara gereken ilgi alakayı gösteremiyoruz” diye konuştu.

Bir hemşire, “Gece nöbetinde 36 kişiyi rutin 4 defa kontrol ediyoruz. Normalde 2 kişi çalışıyoruz ama iş yükünden, stresten dayanamıyoruz ve rapor alanlar oluyor. O zaman nöbette tek hemşire kalıyor” dedi.
Getirilen sistemle beraber hasta ile ilişkilerinin bozulduğunu anlatan hemşireler, artan bu olaylardan şikayetçi. Bir hemşire neredeyse her gün yaşadıkları bir olayı örnek veriyor: “Hasta bizden ağrı kesici talebinde bulundu. Biz de belli aralıklarla yapıyoruz bunu. Saat 9’da odasına gittik, orada bize bağırmaya başladı. ‘Niye gelmiyorsunuz, hemşire oldunuz da ne oldunuz, benim vergimle maaş alıyorsunuz’ dedi. Ha ne oldu işin sonu karakolda bitti.”

SAĞLIKTA UYGULANAMAZ

Fabrikalardaki bant sistemine benzettikleri çalışma sisteminin sağlıkta uygulanamayacağını ifade eden hastane çalışanları “Biz insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıyoruz. Yani sadece kendiniz değilsiniz. Konu, bir başka insanın yaşamı. Normalde yapacağınız tedavinin kalitesi şuradaysa yarı yarıya düşmeye başlıyor. Bu da risk yaratıyor. Bunları bir toplantıda ifade ettik. Bize ‘Çok konuşmayın. Bu iş böyle olacak’ denildi” dediler. 

ÖNCEKİ HABER

Taksim Meydanı çöktü

SONRAKİ HABER

İşçi atan patron bir de küfür etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...