02 Temmuz 2015 10:44

Evrensel'e yönelik baskı ve saldırılar Meclis'e taşındı

Evrensel'e gönüllü olarak metal işçilerinin haberlerini yapanlara yönelik saldırılar HDP Milletvekili Levent Tüzel tarafından Meclis gündemine taşınırken KESK ve Ankaralı avukatkar da destek açıklaması yaptı.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Evrensel'e gönüllü olarak metal işçilerinin haberlerini yapanlara ve Emek Partisi (EMEP) yöneticilerine yönelik saldırıları Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması talebiyle önerge veren Tüzel, “Tehdit, şantaj ve saldırıların arkasındaki organize kişi ve güçlerin  açığa çıkarılması için bir inceleme başlatılacak mı? Bu olaylarda emniyet güçlerinin ilgisi var mıdır?” diye sordu.
Metal işçilerinin direnişine ilişkin Sincan’da Evrensel'e gönüllü olarak haber yollayan Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek’in 29 Haziran 2015 tarihinde evinin bulunduğu sokakta 4 kişi tarafından kafasına çuval geçirilerek zorla Hyundai marka Accent model beyaz bir arabaya bindirilerek kaçırıldığını hatırlatan Tüzel, “Kendisini kaçıran şahıslarca sorgulanan Örnek’e; ‘Nereden buluyorsunuz bizi? Ne işiniz var bizimle? Sincan’da ne işin var? Bu işlerle bir daha uğraşmayacaksın’ şeklinde sorular sorup, tehdit eden şahısların, Örnek’in ‘Siz kimsiniz’ sorusuna ise; ‘Bizi tanıyorsun’, ‘Elimizde çok imkan var, gücümüz var. Ama sana bir şey yapmak istemiyoruz. Seni buraya gönderenler senin iyiliğini düşünmüyorlar’ diye kendisini korkutmaya çalıştıklarını ifade etmiştir” dedi.

EMEP yöneticisi kaçırıldı, başına çuval geçirilip tehdit edildi

ADAM KAÇIRMA VE TEHDİT

30 Mayıs 2015 tarihinde ise Polatlı’da Türk Metal Sendikasından istifa eden ORS işçileriyle görüşmeye giden ve gazetemize gönüllü haber gönderenlerden olan EMEP Ankara İl Yöneticisi Ayhan Aydoğan’nın da gece evine giderken yolunun 4 kişi tarafından kesilip silah gösterilerek tehditle telefonuna el konulduğunu hatırlatan Tüzel, şöyle devam etti: “Bir saat boyunca karıştırıldığı ve ‘Bak sen zaten siyaset bilimi yüksek lisansı yapıyorsun, ortalaman falan da çok yüksek git bu işi okulunda yap. Polatlı’daki  işçiyle de, diğer işçilerle de başkası ilgilensin, yarınki toplantıya falan da gitme’ şeklinde benzer tehditlerde bulunulduğu öğrenilmiştir.” Tüzel, benzer saldırıların Kocaeli, Bursa başta olmak üzere metal direnişinin olduğu hemen her yerde yaşandığı bilgisini verdi.

İşçi sınıfını örgütlemeyi ve iktidarını hedefleyen Emek Partisi’nin işçi ve emekçilerle görüşlerini paylaştığı, gelişmelerin daha çok işçi ve emekçi tarafından duyulması için çaba harcadığını ifade eden Tüzel, “Gerek EMEP yöneticilerine, gerekse Evrensel muhabirlerine yapılan müdahaleler karanlık, profesyonel operasyonları çağrıştırmaktadır. Dolayısıyla işçilerin mücadelesine, Emek Partisi’nin siyasi çalışma yürütmesine, halkın haber alma özgürlüğüne yönelik  silahlı saldırı, adam kaçırma, şantaj ve tehditleri yapan organize kişi ve güçlerin açığa çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

HDP Milletvekili Levent Tüzel, saldırıların arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için şu sorulara yanıt istedi:

* Metal işçilerinin grev ve direnişleri ile ilgili haber yapan Evrensel gazetesi ve Hayat TV muhabirleri ile Emek Partisi yöneticilerine yapılan tehdit, şantaj ve saldırıların arkasındaki organize kişi ve güçlerin  açığa çıkarılması için bir inceleme başlatılacak mıdır?

* EMEP’in açıklamasında adı geçen Türk Metal Sendikasının bu saldırılarla ilişkisinin olup olmadığı araştırılacak mıdır?

* 29 Haziran 2015 tarihinde Emek Partisi Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek’i başına çuval geçirip zorla Hyundai Marka Accent Model Beyaz renkli araçla kaçıran 4 kişi kimdir? Bu konuda bir inceleme yapılmasını düşünüyor musunuz? İnceleme yapılması halinde tarafımıza bilgi verilecek midir?

* 29 Haziran 2015 tarihinde  Sincan Andiçen Mahallesi Uğur Sokak girişinde Hyundai marka Accent model beyaz araç görüntüsü, bu adres ve bu adrese çıkan sokak ve caddeler ile Sincan’dan Şentepe Kayalar’a gidiş yolları üzerinde MOBESE kayıtları mevcut mudur?  Sincan Belediyesi Kapalı Spor Salonu önünde kamera mevcut mudur? Mevcut ise, söz konusu araç ve aracı kullanan ve içinde yer alan kişilere dair görüntü mevcut mudur?

* Kadir Örnek ve EMEP Yöneticilerini defalarca takip eden 06 ALT 06 ve 06 EKN 16 plakalı araçlar kime, hangi kuruma aittir?

* EMEP İl yöneticilerine müdahalede bulunan bu dört kişinin EMEP yöneticileri hakkında sahip oldukları bilgiler, bu kişilerin bir süredir takip edildiği ve haklarında bilgi toplandığını ve son derece profesyonel ve organize bir durum olduğunu göstermektedir. Bu olayda Ankara Emniyet güçlerinin ilgisi var mıdır?

* Ankara Emniyetince kullanılan Hyundai marka beyaz araç var mıdır? Var ise bunlar hangi birimlere ve kimlerin adına zimmetlidir? MOBESE kayıtlarına göre, 29 Haziran 2015 tarihinde bu araçlardan Sincan Andiçen mahallesi Uğur Sokak ve Şentepe Kayalar’da görüntüsü olan bir araç var mıdır?

EVRENSEL: İŞÇİLERİN SESİNİ SUSTURAMAZSINIZ!

 

KESK: GAZETECİLERİ TEHDİT EDEN SALDIRGANLAR YARGILANSIN

KESK Yürütme Kurulu, metal işçilerinin direnişiyle ilgili haber yapan gazetecilere yönelik artan saldırılar ve bu saldırılarda kimi sendikaların şüpheli hale gelmesini yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, gazetecilerin tehdit edilmesi ve kimi parti yöneticilerinin kaçırılmasının kabul edilemez olduğuna işaret edilerek, "Saldırılar işçi sınıfının mücadelesine yönelik olduğu kadar düşünce ve ifade özgürlüğü ile haber alma hakkına da yapılmıştır. Saldırıları kınıyorurz" ifadelerine yer verildi.

ANAKARA BAROSU AVUKATLARI DAYANIŞMA MESAJI GÖNDERDİ

Ankara Barosu'na bağlı avukatlar da Evrensel'e dayanışma mesajı yolladı. Mesajda şu ifadeler kullanıldı:
"Evrensel Gazetesinin, özellikle metal sektöründe haber yapan muhabirlerine karşı yapılan saldırıları kaygı ile takip etmekteyiz. En son Ankara’da Kadir Örnek’in başına çuval geçirilerek kaçırılması gelinen aşamanın ne kadar pervasızlaştığını ortaya koymaktadır. Bir an önce saldırganları ve arkasındaki güçleri açığa çıkarılması ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz.

Av. Cemalettin GÜRLER, Av. Ali ÖZDEMİR, Av. Recai GÖRGÜLÜ, Av. Murat BÖBREK, Av. Mihriban ŞENTÜRK, Av. Saliha ŞAHİN, Av. Makbule ÖZER, Av. Burcu Mine KARGI, Av. Rıza Yalçın KOÇAK, Av. Mihriban ŞENTÜRK, Av. Boğaçhan ÇAĞATAY, Av. Ömer KOÇAK, Av. Gülçin Demirer GÜRLER, Av. Meral Tanyeri ÖZALP, Av. Murat YILMAZ, Av. Bülent Teoman ÖZKAN, Av. Gülşen UZUNER, Av. Sevilay ÖZKURT, Av. Evin KONUK, Av. Nilgün ÖZKAN, Av. Umut AÇAR, Av. Ali Hikmet AKILLI, Av. Buket Alpat YAZICI, Av. Murat KOÇ, Av. Murat CAN, Av. Hacı Ali BULUT.

SOSYAL-İŞ: EMEK DÜŞMANLARINA KARŞI EVRENSEL YALNIZ DEĞİL

Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklamayla gazetemize yönelik tehdit ve saldırılara tepki gösterdi. Açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Metal işçilerinin, metal patronları ve patronların kontrolündeki işbirlikçi sarı “sendika”ya karşı direnişi devam ediyor.

Bu direnişi kırmak için her gün yeni yöntemlere başvuran metal patronları ve, şimdi de, metal işçilerinin direnişini başladığı günden bu yana kamuoyuna aktaran Evrensel Gazetesi temsilcileri, muhabirleri ve gönüllü muhabirlerine yönelik bir dizi müdahale, tehdit ve saldırıda bulunuyor.

Medyanın büyük bölümünün sermaye tarafından yönetildiği Türkiye’de emekten yana yayın çizgisinde ısrar eden, metal işçileri ve Türkiye işçi sınıfının tüm kesimlerinin sorun, talep ve mücadelelerini gündemde tutan Evrensel Gazetesi ve muhabirlerine yönelik bu saldırılan şiddetle kınıyoruz. Evrensel Gazetesi’ne destek ve dayanışmalarımızı iletiyor, emekten yana olan tüm güçleri patron/çete saldırılarına karşı metal işçileri ve Evrensel Gazetesi ile dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da meyve bahçeleri projesi

SONRAKİ HABER

YPG: 2 köy kurtarıldı, 15 IŞİD'li öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...