02 Temmuz 2015 08:32

İZENERJİ'de bayram sonrası grev kararı alındı

Paylaş

Toplu sözleşmeleri tıkanan binlerce İZENERJİ işçisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde insanca yaşama yetecek ücret talebini yeniledi. Sendika, 23 ya da 24 Temmuz'a greve çıkacağını duyurdu. Sendikanın grev kararına karşılık olarak da işveren zam teklifini yüzde 13'e çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ ile bu işyerinde örgütlü olan DİSK/Genel İş İzmir 2 Nolu Şube arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesinde grev öncesi son adımlar atıldı. Büyükşehir yönetiminin, sendikanın insanca yaşama yetecek ücret talebini kabul etmemesi üzerine işçiler, tam gün iş bıraktı.

Gece vardiyasıyla birlikte iş bırakan İZENERJİ işçileri sabah saatlerinden itibaren aileleriyle beraber Basmane Meydanı'nda toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önüne yürüdü.  Genel İş'e bağlı diğer şubelerin de destek verdiği yürüyüşte işçiler sık sık 'Toplu Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız' ve 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganlarını attı.

İZMİR HALKINA DESTEK ÇAĞRISI
Gazi Bulvarı üzerinden gerçekleşen yürüyüşe seyir halinde olan ESHOT araçlarının şöförleri de kornalarla destek verdi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarla İzmirlilere çağrı yapıldı. Yapılan çağrı da İzmirlilerin hizmet aldığı İZENERJİ işçilerinin greve çıkması durumunda yaşanacak mağduriyetlerin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi olacağı belirtildi ve İzmirlilerden destek istendi.  İşçileri Büyükşehir Belediyesi önünde ise 'İZENERJİ İşçisi Yalnız Değildir' pankartıyla Tüm-Bel Sen üyesi kamu emekçileri karşıladı. Tüm Bel Sen üyeleri de 'Yaşasın Sınıf Dayanışması' sloganı attı.  

23 YA DA 24 TEMMUZ'DA SÜRESİZ GREV
Büyükşehir önünde ilk olarak işçilere seslenen Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Taner Şanlı, anlaşma sağlanamadığı takdirde bayram sonrası, 23 ya da 24 Temmuz'da, süresiz greve çıkacaklarını duyurdu.

'GREV KAÇINILMAZ OLDU'
Yaşanabilir bir kentin mücadelesini verdiklerini dile getiren Şanlı " Bu ülkenin her karışında emek veren, bu ülkeyi yaşanabilir bir hale getiren emekçileriz. Bu ülkede artık geleceğimize ümitle bakmak istiyoruz. Emeklerimizin karşılığı ve yaşanabilir ücretler istiyoruz. Ama ne yazık ki bizim seçtiklerimiz bunun farkında değiller. Biz ekmek kavgası veriyoruz. Birlikte bu sürecin grevsiz tamamlanması için bütün mücadeleyi verdik, vermeye de devam edeceğiz. Eğer şartlar grevi mecbur kılarsa, bunun sorumlusu bizler değiliz. İzmir’de yaşayanlar mağdur olacaksa sorumlusu biz olmayacağız. Bizim hiç kimsenden sakladığımız bir şey yok. Kavgayı birlikte vereceğiz. Grev artık kaçınılmaz olmuştur” dedi.

2 TEMMUZ DA UNUTULMADI
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise şunları söyledi “Bugün 2 Temmuz. 37 insanımız Sivas’ta yakıldı. Onları burada anmadan gitmek olmaz. Biz sadece ücret politikası değil biz toplumsal muhalefetin de öncüsüyüz. Şimdi sizin mesajınızı İzmir halkına veriyorum. Kentin panolarında ‘Yaşayan şehir yaşanacak şehir İzmir’ yazıyor. Buradaki arkadaşlar da yaşanacak bir ücret talep ediyor. Onun için buradayız”. Memiş Sarı'nın konuşmasının ardından Büyükşehir binasından işçiler 'Anlaşma Yoksa, Grev Var' pankartı sallandırdı.

YÜZDE 5'TEN 13'E
Sendikanın grev kartını öne sürmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi de zam teklifini yükseltti. Önceki gün gerçekleşen basın toplantısı sonunda sendikayı masaya davet eden büyükşehir bürokratları sendikaya son olarak önerdiği yüzde 10'luk zam teklifini yüzde 13'e çekti.  Büyükşehir Belediyesi ilk başta sunduğu yüzde 5'lik zam teklfini kademeli olarak yüzde 13'e kadar yükseltmiş oldu.

3600 İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Önümüzdeki iki yıl süresince geçerli olacak toplu iş sözleşmeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZENERJİ A.Ş.'de çalışan ve belediyenin Park ve Bahçeler, Yeşil Alanlar, İdari İşler, Kültür-Sanat, Mezarlıklar, Huzurevleri, Aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 17 farklı biriminde çalışan yaklaşık 3 bin 600 sözleşmeli personeli kapsıyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cep telefonu ve tabletlere ek vergi geliyor

SONRAKİ HABER

AK Troll’den tepki çeken Sivas tweeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...