02 Temmuz 2015 00:51

Taht Endüstrisi

2011’den beri her yılın nisan-haziran döneminde yayımlanan fantastik dizi Game Of Thrones, geleneksel medya-yeni medya entegrasyonu sayesinde tam bir fenomene dönüştü.

Paylaş

İsmail H. POLAT 

2011’den beri her yılın nisan-haziran döneminde yayımlanan fantastik dizi Game Of Thrones, geleneksel medya-yeni medya entegrasyonu sayesinde tam bir fenomene dönüştü. Rakamlara bakıldığında, Nisan 2011’de yayınlanan ilk bölümü 2.2 milyon ABD izleyicisini çeken dizinin geçen haftalarda yayımlanan 5. sezon finali, (aynı anda yayımlanan NBA final maçına rağmen) 8.1 milyon ile ABD’de sezonun en çok izlenen 2. programı oldu. Buna, takip eden birkaç günde yayınlanan aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer 170 ülkenin izleyicisi de eklendiğinde (Örneğin İngiltere’de 2 milyon TV izleyicisiyle yeni bir rekor tazelemiş) ortaya sadece geleneksel medyada dünya çapında on milyonlardan oluşan bir TV izleyici kitlesi ortaya çıkmakta. Ancak dizinin asıl başarısı, yeni medya ortamında. TorrentFreak.com’un verdiği rakamlara göre, 14 Nisan Pazar gecesinden itibaren önce ABD’de ve takip eden birkaç gün içinde ise tüm dünyada yayımlanan final, ilk gösteriminden sonraki ilk 8 saatte 1.5 milyon indirme ile tüm zamanların rekorunu kırmış ve ilk haftanın sonunda 10 milyon civarı korsan indirim gibi inanılmaz bir rakam bekleniyor. Bunun 5-6 katı olduğu tahmin edilen korsan web siteleri üzerinden yapılan izlenmeleri de eklediğinizde karşınıza, 100 milyona doğru ilerleyen görkemli bir kitle çıkıyor.

BAŞARININ TEMELİ

Kuşkusuz bu başarının temelinde, dizinin prodüksiyonu, senaryosu, kurgusu, oyunculukları gibi somut değerler var. Söz konusu değerlerin pasif geleneksel medya ekranının soğuk çeperlerini aşarak siber ağların zaman-mekan sınırsızlığında yüz milyonun kişisel gündemlerine girmesinde ise, onlarla birlikte küresel bir yaygınlaşma ve etkileşim yaratan başta sosyal medya olmak üzere tüm yeni medyanın büyük payı var. 14 Haziran haftasının özellikle ilk yarısı hem Google aramalarında hem de Twitter gündeminde yerkürenin en çok aranan ve konuşulan konularının başında geliyordu Game of Thrones ve dizi adeta küresel ortak bir gündemin hatta kültürün merkezi haline geldi.

Zaten yeni medyanın bu gücünün farkında olan dizinin yapımcısı HBO, 5. sezondan itibaren dizinin yeni bölümlerini bütün dünyada aynı gün içinde yayımlama kararını çoktan almış. Bu kararın ne kadar isabetli olduğu, zaman farkı yüzünden ABD’deki ilk gösterimin ardından finale ilişkin ipuçlarının (spoiler) sosyal medyada yayılması ile anlaşıldı ve sanırım bu deneyimden sonra sosyal medyada “spoiler paylaşmama” kültürü geniş kitleler tarafından da benimsenmeye başlanacak. Tabii bu durum büyük olasılıkla, bir sonraki sezonun tüm dünyada aynı anda yayımlamasını sağlayacak ki bu da, yapımcının TV kanallarından daha fazla para talep etmesi anlamına gelecek.

Bunun da ötesinde yapımcı HBO yeni medyaya o kadar güveniyor ki, sezon başı ilk 4 bölümün çalınıp TVlerden önce yayımlanmasına bile ses çıkartmadı. Kişisel olarak bunun altında, yapımcının yeni medyadan gelecek beklentisinin daha fazla olmasının yattığını düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemde sosyal medyada iyi canlandırılacak karakterler, belki dizinin asıl gösterimin dışında sadece yeni medyada yayımlanacak karakterlere özgü öyküler ve bunlardan sağlanacak “merchandising”, ürün yerleştirme, sponsorluk ve reklam gelirleri gibi kaybettiğinden çok fazlasını kazandıracak senaryolar sayesinde yüz milyonların diziyi fanların bağlılığını arttıran daha derin bir fenomene ve hatta kimi zaman içine girebildikleri bir efsaneye dönüştürüp bundan bir dizinin çapını çok aşan bir maddi gelir etmek. Game of Thrones’un 4-5 senede geldiği bu “küresel külte dönüşme” sürecinin, yeni medyanın var olmadığı ve herhangi bir filminin tüm yerküreyle buluşmasının bile yıllar aldığı Star Wars serisi için 20-30 yıl sürdüğünü de unutmamak lazım. Bir sonraki kült adayları için bu süre, GoT’dan da daha kısa olacak gibi. Sanırım ilginç bir yeni medya başarı öyküsünün ve ipuçlarını yeni fark etmekte olduğumuz bir “taht endüstrisinin” henüz başlarındayız.

* Bu yazı ismailhpolat.com 
adresinden alınmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Şampiyon İsveç

SONRAKİ HABER

‘Bizim’ Marcus yeniden gelmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...