01 Temmuz 2015 15:38

Mahkemeden örnek karar

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İSDEMİR’de baskı sonucu “Kendi isteğimle işten ayrıldım” diyen işçi açtığı davayı kazandı.
İskenderun 1. İş Mahkemesi, “İstekli bir çıkışı yaşanmamıştır. Karşılıklı bir iş akdi feshi söz konusu değildir” dedi. 

İskenderun Demir Çelik fabrikasında (İSDEMİR) “Teknolojik dönüşüme ayak uyduramayanlar”, “Sağlık sorunu olanlar”, “Rapor alanlar”, “Performansı düşük olanlar” gibi gerekçeler adı altında 2015 yılından bu yana 800 işçi fabrikadan atılmıştı. İşçilerin çoğuna “Kendi isteğimle işten ayrılıyorum” belgesi imzalatılmıştı. İşçilere baskı yapılmış ve ayrıca kendi istekleriyle işten çıkanlara 6 maaş tutarında ek ücret verilmişti. 

İşyerinde sendikal rekabette olan Çelik-İş ve Türk Metal ise kendi isteği ile imza atan işçilerin işe iade davası açamayacağı, herhangi bir yasal hak iddia edemeyeceğini, işsizlik sigortasından faydalanamayacağı söylemişti  İşçiler “Öyle ya da böyle işten atılacaksınız” denilerek, tazminata ek 6 maaş kadar ücret verilerek işten ayrılmaya zorlandı. 

İSDEMİR işçilerinden Mehmet Şevki Abay’ın açtığı dava ise tüm işçiler için emsal olacak. İSDEMİR’de işten atılmak istenen ve baskı sonucu kendi isteğimle çıkıyorum şeklinde imza atan 25 yıllık İşçi Mehmet Şevki Apay’ın açtığı dava sonunda mahkeme iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, baskı ile belge ve ibraname alındığına karar verdi. Mahkeme, işçinin işe iade talebini kabul etti. Kararda davanın tanıklarının ifadelerine de yer veren mahkeme 25 yıl çalışıp kendi isteğiyle geçerli bir istifa olmayacağına hükmetti. Mahkemenin işe iade kararı verdiği Abay, yasal süre içinde başvurduğu halde işe başlatılmazsa 6 aylık tutarında ücret ve 4 aylık kıdem ücreti ve diğer haklarını alabilecek.

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesinden Bekir Coşkun kararı

SONRAKİ HABER

Çan Ortak ve SeraPool’da işçi sağlığından eser yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...