01 Temmuz 2015 10:34

Diyarbakır'dan ortak ses: Tecrit, işgal ve katliama hayır

Diyarbakır emek ve demokrasi güçleri ortak bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin Rojava’ya yönelik müdahale açıklamalarını protesto etti.

Paylaş

Diyarbakır emek ve demokrasi güçleri ortak bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin Rojava’ya yönelik müdahale açıklamalarını protesto etti. Emek ve demokrasi güçlerinin bu saldırılara karşı tutum alacağı belirtilen açıklamada, Türkiye ve uluslararası kamuoyuna da Rojava’ya sahip çıkarak, Türkiye’nin saldırgan politikalarına karşı tutum alma çağrısı yapıldı. Açıklamada Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de bir an önce son verilmesi istenerek, müzakere görüşmelerinin başlaması çağrısı yapıldı.

ERDOĞAN VE AKP ÇÖZÜM SÜRECİNİ RAFA KALDIRDI

Demokratik Toplum Kongresi binası önünde yapılan basın toplantısında 95 kurumun imzasının bulunduğu ortak metni İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici okudu. Bilici, “Halklarımız her zamankinden daha olağan üstü tehdit ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Yaklaşık 2 yıldır devam eden diyalog ve müzakere süreci Dolmabahçe Mutabakatıyla Kürt sorununun çözümü noktasında çok önemli bir aşamaya gelmişti. Ancak Erdoğan’ın Dolmabahçe mutabakatına karşıt tutum almasıyla birlikte, Sayın Öcalan ile yapılan görüşmeler kesilmiş ve bugüne kadar da ne avukat, ne aile, ne de heyet ile bir görüşme yapılmadığı gibi kısa zamanda yapılacağına dair de hiçbir emare yoktur” dedi. Bilici, başta Erdoğan olmak üzere devlet ve hükümet yetkililerinin “Kürt sorunu yoktur” şeklindeki açıklamaları ile bölgedeki güvenlik güçlerinin provokatif operasyonların, gözaltıların, ırkçı saldırıların çözüm sürecinin rafa kaldırıldığı anlamına geldiğini ifade etti.

ESAS GAYE KÜRTLERİN KAZANIMLARINI ORTADAN KALDIRMAK

IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik gerçekleştirdiği katliamı lanetleyen Bilici, “Yaklaşık iki yıldır Rojava ve Suriye’nin çoğunluğunu işgal eden, tarihin ve insanlığın yaşadığı en barbar katliamları gerçekleştiren IŞİD terör çetesinin varlığından rahatsızlık duyulmuyor. Ancak, binlerce yıllık anavatanlarını savunmak ve özgürleştirmek isteyen Kürdistan halkının kazanımlarına karşı düşmanca yaklaşımlara anlam vermekte güçlük çekiyoruz. Bu da esas gayenin, Kürtlerin kazanımlarını ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmak olduğunu göstermektedir” dedi.

TECRİT VE SAVAŞ POLİTİKALARINI KINIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet cenahının Rojava’ya yönelik müdahale açıklamalarının hiçbir siyasi, ahlaki, hukuki yanı olmadığına vurgu yapan Bilici, “Bizler Amed’deki sivil toplum, meslek örgütleri, siyasi partiler, iş ve işçi çevreleri olarak gerek Sayın Öcalan’a uygulanan tecriti, gerekse de Rojava’ya yapılan saldırıları ve müdahale hazırlıklarını şiddetle kınıyoruz. Bir an önce Sayın Öcalan’la özgür koşullar altında müzakere görüşmelerini tekrar başlatmaya çağırıyoruz” dedi.

ROJAVA’YLA SEFERBERLİK RUHUYLA DAYANIŞMAYA

Rojava halkının direnişinin ve haklı mücadelesinin yanında olduklarını kaydeden Bilici, kazanımların korunması ve geliştirilmesi için Rojava’yla birlikte olacaklarını, her türlü saldırı ve müdahaleye karşı tutum alınacağını söyledi. Bilici, “Bu anlamda Kürdistan, Türkiye ve uluslararası kamuoyunu, yaşanan ve yaşanabilecek gelişmelere karşı duyarlı olmaya, IŞİD’e karşı bir insanlık mücadelesi veren Rojava halkına karşı gerçekleştirilecek saldırılara karşı durmaya, Rojava halkıyla seferberlik ruhuyla dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın Kürtçesini de TTB Merkez Konsey üyesi Şeyhmus Gökalp okudu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkel: Referandumdan önce Yunanistan'la müzakere yok

SONRAKİ HABER

Vali: Kimse ahkam kesmesin, yeşil yolu yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa