01 Temmuz 2015 05:49

Küba anneden bebeğe AIDS geçişini durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü, Küba'nın anneden bebeğe frengi ve HIV virüsünün geçişini durdurduğunu açıkladı. Her yıl 1,4 milyon HIV virüslü kadının anne olduğu günümüzde bu, tıp tarihi açısından bir devrim.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) anneden çocuğa AIDS ve frengi virüsü geçişini durduran ilk ülkenin Küba olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Tüm Amerika Sağlık Örgütü (PAHO) mart ayında Küba’ya bir heyet göndererek anneden çocuğa hastalık geçişini kontrol etti. WHO ve PAHO yetkilileri, 2013’te sadece iki Kübalı çocuğun HIV, 5 çocuğun da frengi virüsüyle doğduğunu belirtti.

Havana'da yapılan toplantıda konuşan Panamericana Sağlık Örgütü Başkanı Carissa Etienne, “Küba’nın başarısı, evrensel sağlık hizmetinin sürdürülebilir olduğunu gösteriyor. HIV virüsü gibi hâlâ zorlu bir meydan okuma mücadelesinde bu iki unsur başarının da etkili anahtarıdır. Herkesin sağlık hizmetlerine erişebilmesi sayesinde, HIV gibi göz korkutucu hastalıklara karşı bile başarı sağlanabiliyor” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Genel Direktörü Margaret Chan da, ebeveynden bebeğe virüs geçişinin engellenmesinin mümkün olan en büyük kamusal sağlık başarılarından biri olduğunu söyledi. Chan, bunun HIV’e ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı savaşta büyük bir zafer olduğunu da belirterek, AIDS’in olmadığı bir nesle doğru atılan adımın çok büyük olduğunu ifade etti.
Küba’da, devrimin yapıldığı 1959’dan bu yana, ABD ambargosuna rağmen herkese bedava sağlık hizmeti sunuluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclis başkanı, İsmet Yılmaz oldu

SONRAKİ HABER

Hurdalıkta yangın korkuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...