01 Temmuz 2015 01:01

Mako'da dini istismar: Ayet ve hadisle direniş kırıldı

Mako’da ayetlerden ve hadislerden alıntılar yapıp ‘direnişi bitirin’ çağrısı yapan Genel Müdür Erol Bakan, işçiler iş başı yapınca verdiği sözleri unuttu. 'Kendi temsilcinizi seçeceksiniz, istediğiniz sendikayı seçeceksiniz' vaatlerinde bulunan Bakan, geçen hafta aralarında beraber namaz kıldığı işçilerin de olduğu 53 işçiyi işten attırdı.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
Bursa

Mako’da ayetlerden ve hadislerden alıntılarla başlayan ve “Hepimiz Müslüman’ız, hepimiz kardeşiz”le biten sözlerinin ardından Mako işçileri, Genel Müdür Erol Bakan’ı omuzlarına alarak öyle girdiler fabrikaya. Mütedeyyin işçiler, fabrika içinde aynı mescitte beraber saf tuttukları Bakan’ın “Hepimiz arkadaşız, hepimiz kardeşiz. Kenti temsilcinizi seçeceksiniz, istediğiniz sendikayı seçeceksiniz. Renault ve TOFAŞ’ta yapılan iyileştirmeleri size de yapacağız merak etmeyin” sözlerinin her birine inandı.

İşler yetişsin diye ilk giren vardiya tam 16 saat çalıştı fabrikada. Ama çok kısa bir sürede bu sözlerin hepsinin yalan olduğu ortaya çıktı. MESS’in sadaka zammına karşı kaşıkları masaya vurma eyleminin hemen ardından, eyleme katılıp katılmadığına bakılmaksızın 53 işçi atıldı. Aralarında Erol Bakan’la aynı safta namaz kılan işçiler de vardı.

TAŞERON ÜRETİME GİRDİ

Patron temsilcisi kendini garantiye almak için fabrikada hızlı bir taşeronlaştırmaya girdi. Eskiden geri hizmet denilen lojistik ve bant besleme gibi yerlerde çalıştırılan taşeron işçiler, şimdi üretim bantlarının içine kadar girdi. 3 ayrı firmanın işçisinin çalıştırıldığı söyleniyor. “Hemen yanımda çalışıyor, benimle aynı işi yapıyor. Hızı biraz düşük ama yakında bizim kadar çalışırlar” diyen bir Mako işçisi, kendilerinden daha düşük ücret alan bu işçilere fazla mesai ücretinin de yüzde 100 değil yüzde 50 zamlı ödendiğini anlattı. Taşeron işçiler, fabrikaya ilk girdiğinde, kendileriyle aynı ücret verildiği için itiraz ettiklerini hatırlatan işçi şöyle devam etti: “Amacımız bizim ücretlerimizin artırılmasıydı. Ama onlar taşeron işçilerin ücretlerini 100 lira düşürdüler. Aynı fabrikada aynı işi yaptığımız halde farklı işçilermişiz gibi ayrım yapıldı. Şimdi bu durumu kullanarak üretime taşeron işçi soktular. Böylece eyleme karşı kendilerini garantiye almaya çalışıyorlar” dedi.

PATRON TEMSİLCİSİ İŞÇİ TEMSİLCİSİ OLDU

Mevcut sözcüleri işten atan patronun, işçilerin yeni temsilci seçmesine de izin vermediğini anlatan işçi, patronun çoğu eski Türk Metal’in adamı olan takım liderlerini temsilci olarak ilan ettiğini anlattı. Takım liderlerinin işçilere Türk Metal’e geçmeleri yönünde baskı yaptığını dile getiren işçi, devam etti: “Bizim takım lideri direnişi hiç bırakmadı. O bile şimdi Türk Metal’e geçin diyor. Bir de baştan beri hiç direnişe katılmayan ve direnişi kırmak için elinden geleni yapanlar var. Onlar ne yapıyor Allah bilir.”

MORALLER BOZUK AMA…

İşten atmaların engellenmesi ve kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesinin tek yolunun işçilerin birlik olması ve örgütlü hareket etmesi olduğunu söyleyen Mako işçisi, “Şu anda moraller bozuk ve durum iyi değil. Birliğimizi sağlamamız için taşeron işçilerin kadroya alınması, temsilcilerin seçilmesi ve en önemlisi üretim bölümlerinden başlayarak işyeri komitesinin kurulması gerekir” dedi. İşçilerin çoğunluğunun bu durumdan rahatsız olduğunu ancak umut ışığı görmediği için hareket edemediğini söyleyen işçi, “Ama Renault işçileri harekete geçer bir sendika kurarsa bu Mako için de umut ışığı olur. O zaman bizim fabrikada yeniden derlenir ve toplanır Renault’nun yürüdüğü yoldan yürür” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TOFAŞ'ta baskı sürüyor: Taahhütname imzalatıldı

SONRAKİ HABER

Avcılar'da palet deposunda yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...