01 Temmuz 2015 01:00

TOFAŞ'ta baskı sürüyor: Taahhütname imzalatıldı

TOFAŞ patronu, iki temsilcinin işten atılmasına tepki gösteren işçileri tek tek çağırarak ‘Bir daha böyle bir eyleme katılırsam tazminatsız işten atılmayı kabul ediyorum’ yazılı taahhütname imzalattı. Sözcüleri işten atan fabrika yönetimi son olarak da her banttan kendisine ve Türk Metal’e yakın bir işçiyi temsilci olarak belirledi.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
Bursa

TOFAŞ’ta işçilerin birliğini dağıtmak için olmadık yollar deneyen patronlar, işçilerin direncini kırmak için taahhütname imzalatıyor. İki temsilcinin işten atılmasına tepki gösteren işçilerin tek tek çağrıldığını anlatan bir TOFAŞ işçisi, “Pek çok şey vardı metinde. Yapılan eylemler filan. Sonunda da bir daha böyle bir eyleme katılırsam tazminatsız işten atmayı kabul ediyorum yazıyordu. İmza attık mecbur” diye konuştu.

Sözcüleri işten atan fabrika yönetiminin, her hattan bir işçiyi temsilci olarak belirlediğini aktaran TOFAŞ işçisi, “Aranızdan bir kişiyi seçin bize gönderin yok. Kendi belirliyor. Hepsi etliye sütlüye karışmayan ya da Türk Metal’in adamı olan tipler” diye konuştu.

Fabrika yönetiminin Türk Metal’den vazgeçmediğini ve yeniden geri getirmeye çalıştığını anlatan işçi, şunları söyledi: “Yeni işçiler alıyorlar. Genç çocuklar. İlkokul mezunlarını bile alıyorlar. Üstelik yeterli eğitimi vermeden hemen üretim alanına sokuyorlar. Bu işçileri alırken de ‘Bir fabrikanın sendikası var bir de internette var’ diyorlar. Fabrikanın sendikası Türk Metal tabi. Türk Metal’in tüm temsilcilerini de görevden aldılar. Direnişe katılanlardan yeni atama yapmışlar.”

İşten atmaların ardından Türk Metal’cilerin fabrikada daha rahat dolaşmaya başladığını, Türk Metal yöneticilerinin fabrika yöneticileriyle görüştüğünü anlatan işçi, bir yandan da “Türk Metal’e dönerseniz kimse işten atılmaz” yaygarasının koparılmaya çalışıldığını aktardı.

Çelik-İş’in tüm bu gelişmeler karşısında sessiz kaldığını ve bu nedenle Türk Metal’in yeniden kendini göstermeye başladığını dile getiren Tofaş işçisi, “Bu durumu şu an değiştirecek tek şey Renault işçileri. Öncülük ederlerse, yeni bir sendika kurarlarsa TOFAŞ dahil pek çok fabrika onların yanına katılır. Bunun dışında şu anki halle bir yere varılmıyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

De Masi: Yunanistan’a yapılan ekonomik terörizm

SONRAKİ HABER

Mako'da dini istismar: Ayet ve hadisle direniş kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...