30 Haziran 2015 17:34

Emekliler sorunlarına dikkat çekti

DİSK'e bağlı Emekli-Sen üyeleri emekliler haftası vesilesiyle eylemler yaptı. Emekli Sen, AKP'nin emeklilere yönelik politikalarını protesto etti. (FOTOĞRAF: İstanbul'da DİSK'e bağlı Emekli-Sen üyeleri, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.)

Paylaş

DİSK Emekli Sen İzmir Şubesi emekliler haftası dolayısıyla AKP iktidarının 13 yıldır emeklilere yönelik politikalarını protesto etmek için Konak Kemeraltı girişinde bir arara gelerek basın açıklaması yaptı. "Özgürlük, demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz" pankartı açan emekliler, "Sermayeye değil emekliye bütçe" , "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Emekli Sen Ege Bölge örgütlenme sorumlusu Hüseyin Özkaynak, bugün Türkiye'de 11 milyon emeklinin yaşadığını söyleyerek, emeklilerin sorun ve sıkıntılarının giderek arttığına dikkat çekti. AKP'nin 13 yıllık iktidarında emeklileri sefalet sürüklediğini ifade eden Özkaynak, bu konuda çalışma yapmak isteyen muhalefet partilerine de kaynak yok denilerek engel olunduğunu belirtti.

11 milyon emekliyi sefalete sürükleyen AKP'nin koalisyonda olmaması gerektiğini söyleyen Özkaynak, "13 yıllık uygulamarında mağdur olmuş ve sorularına çözüm bekleyen emekliler, sorunlarının çözümünün kurulacak olan koalisyon hükümetinin öncülüğünde olmasını beklemektedirler" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


'İNSANCA YAŞAM' VURGUSU

İstanbul'da DİSK'e bağlı Emekli-Sen üyeleri, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "İnsanca yaşam için yürüyoruz" pankartı açan kalabalık kitle, "Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalı", "İntibak Yasası yeniden yapılmalıdır" ve "Savaşa değil, eğitime bütçe" yazılı dövizler taşıdı.

Sık sık "Saraya değil, emekliye bütçe", "Sağlık haktır satılamaz" sloganları atılan açıklamada, konuşan DİSK/Emekli-Sen Genel Merkezi Kadın Sekreteri Rahime İldemir Bayrak, AKP'nin 13 yıllık iktidarı boyunca ekonomik ve sosyal politikalarda insanca bir düzenlemeye gitmediğini söyledi.

Tüm yurttaşlara eşit, nitelikli ve parasız verilmesi gereken eğitim, sağlık ve sosyal güvelik hizmetlerinin özelleştirildiğini belirten Bayrak, iktidarın yurttaşları "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" yapmaya teşvik ederek, sigorta şirketlerine yeni rant kapısı açtığını kaydetti.

AKP hükümetinin uygulamalarından mağdur olmuş ve sorunlarına çözüm bekleyen emeklilerin kurulacak olan koalisyon hükümetinin öncüsü olacağını belirten Bayrak, "Hiç kimse kırmızı çizgilerimiz var demek ve emek düşmanlığı tescillenmiş olan AKP'yi bir şekilde iktidarda tutma hakkını kendinde görmemelidir. Zira bunun faturası hem ülke hem de AKP ile ortaklık yapacaklar için ağır olacaktır" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından emeklilerin protestoları, yapılan oturma eylemi ile son buldu. (İSTANBUL)


EMEKLİLER GEÇİNEMİYOR

Tüm Emek-Sen Adana Şubesi “Emekliler Haftası” nedeniyle gerçekleştirdiği basın toplantısında emeklilerin yaşadığı sorunlara ve sendikalarına yönelik kapatma girişimlerine dikkat çekti. Şube Binasında gerçekleşen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Veli Yeşilbağ, emeklilerin en büyük sorununun geçinememeleri olduğunu belirterek emeklilerin daha iyi bir yaşam sürmesi için mücadele ettiklerini söyledi.

Sendikalarının Anayasanın 51. maddesinde yazan “çalışanlar ve çalıştıranlar sendika kurabilir’ ibaresi gerekçe gösterilerek kapatılmaya çalışıldığını dile getiren Yeşilbağ, kendileri varlık mücadelesi verirken çok sayıda derneğin ortaya çıktığını ifade etti. Derneklerin para vaat ederek ya da TOKİ’den emeklilere ev yaptıracağız vaatleriyle emeklileri derneklere yönlendirdiklerini dile getiren Yeşilbağ, kendilerinin 15 yıldır emekli maaşı için toplu sözleşme yapabilecek bir sendika için mücadele ettiklerini söyledi. “Emekliye yapılan 2,3’lük zammın hakkını neden aramıyorlar?” diye soran Yeşilbağ, Emekli Sen olarak insanca yaşanacak bir ücret için mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.  

SEÇİMDE VERİLEN VAATLER YERİNE GETİRİLSİN

Basın metnini okuyan İnönü Korkmaz, bugün 11 milyon emeklinin yaşadığı geçim sıkıntısının söylenenlerin samimiyetsizliğini ortaya koyduğunu belirterek taleplerinin hükümete gelen partilerin seçim döneminde verdikleri vaatleri yerine getirerek bir yasa ile bayram ikramiyesi vererek ilk adımı atmalarını istedi.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Troyka'dan Yunanistan'ın son teklifine ret

SONRAKİ HABER

Açık havada nostalji zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...