30 Haziran 2015 16:39

Troyka'dan Yunanistan'ın son teklifine ret

Troyka olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün, yardım karşılığı kemer sıkma paketi dayatmasını referanduma götüren Yunanistan hükümeti görüşmelerini bugün de sürdürdü. Yunanistan'ın son teklifi Avro Bölgesi maliye bakanları tarafından reddedildi.

Paylaş

Troyka olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün, yardım karşılığı kemer sıkma paketi dayatmasını referanduma götüren Yunanistan hükümeti görüşmelerini bugün de sürdürdü. Yunanistan'ın son teklifi Avro Bölgesi maliye bakanları tarafından reddedildi.

SYRIZA’DAN YENİ TEKLİF GELDİ

BBC'nin haberine göre SYRIZA hükümeti Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borç taksidi ödemesi için sürenin dolmasına saatler kala Brüksel'e yeni bir teklif sundu. Atina'nın önerisinde Yunanistan'a üçüncü bir kurtarma paketi verilmesi ve mevcut borçların da yeniden yapılandırılarak daha uzun vadeye yayılması teklif ediliyor. 2 yıl süreli 29,1 milyar Avroluk yeni kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olarak adlandırılan kuruluş tarafından yönetilmesi de teklifte yer alan başlıklar arasındaydı.

Ancak Avro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yeni önerilerin ancak Pazar günkü referandumun ardından masaya yatırılabileceğini ifade etti. Dijsselbloem, maliye bakanlarının görüşmelere yarın da devam edeceğini ifade etti.

Yunanistan’ın IMF’ye 1.6 milyar avro borç ödemesini bugün yapması gerekiyordu.

Çipras, Avrupa Merkez Başkanı Mario Draghi ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile telefon görüşmeleri yaptı. Ardından da Yunanistan hükümetinin, borcun yeniden yapılandırılmasıyla paralel gidecek iki yıllık yeni mali yardım paketi verilmesi için kreditörlere başvurduğu haberi geldi.

Başvuru üzerine Hollanda Maliye Bakanı ve Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın son önerisini görüşmek üzere Avro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanlarını toplantıya çağırdı. Bakanlar Yunanistan’ın durumunu akşam saatlerinde telekonferans yöntemiyle görüştü.

BAKAN VARUFAKİS: ÖDEMEYECEĞİZ

Bu arada konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise, ülkesinin IMF’ye ödeme yapmayacağını duyurdu. Varufakis, Avro Bölgesi ile olası bir son dakika anlaşması ihtimali için ‘Umarım olur’ yorumunu yaptı.

MERKEL: YENİ MÜZAKERE YOK

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'da Pazar günü yapılacak referandum öncesinde yeni teklifleri müzakere etmeyeceklerini söyledi. Alman haber ajansı dpa, parti üyeleriyle bir araya gelen Merkel'in Yunanistan'ın son teklifiyle ilgili bu değerlendirmeyi yaptığını duyurdu.

SYRIZA Hükümeti, Troyka ile görüşme masasından kalkmadan önce 7.2 milyar avro kredi karşılığında 7.9 milyar avroluk tasarruf ve kaynak oluşturma teklifinde bulunmuştu. IMF’nin talep ettiği tasarruf miktarı ise 8.5 milyar avro civarındaydı.
Masadan anlaşma çıkmayınca Başbakan Çipras Troyka’nın taleplerini halk oyuna sunacaklarını açıklamış ve Yunanistan Parlamentosu da oy çokluğuyla 5 Temmuz Pazar günü referandum yapılmasına karar vermişti.

‘EVET’ ÇIKARSA İSTİFA SİNYALİ

Öte yandan Başbakan Aleksis Çipras dün akşam bir televizyon kanalına konuk oldu ve Yunanistan halkına ‘referandumda hayır oyu verme’ çağrısı yaptı. Çipras, sandıktan evet sonucu çıkması durumunda kemer sıkma politikalarını uygulayacak kişinin kendisi olmayacağını söyledi. Çipras, konuşmasında Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden atılacağını zannetmediğini çünkü bunun maliyetinin çok büyük olacağını da belirtti.

HALK SOKAKTA

Bu arada dün on binlerce kişi  hükümete destek gösterisi yaptı. Başkent Atina’daki Sintagma Meydanı ve parlamento önünde toplananlar “önlemlere hayır, onura, demokrasiye ve hayata evet” sloganları attı.

Bugün de aynı meydan 'Evet'çilere ev sahipliği yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sigortasına 1 milyon kişi başvurdu

SONRAKİ HABER

Emekliler sorunlarına dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...