30 Haziran 2015 14:15

24 kişinin can verdiği otel sahibinin tahliye talebine ret

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde yıkılan ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği Yargıtay’ın bozma kararından sonra Van Bayram Oteli davasının 5. duruşmasına Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Paylaş

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ikinci depremde yıkılan ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği Yargıtay’ın bozma kararından sonra Van Bayram Oteli davasının 5. duruşmasına Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada AFAD Müdürü Cafer Giyik tanık olarak dinlenirken, savcı mütalaasında tahliye istedi. Mahkeme heyeti sanık Tevfik Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı  6 Ağustos 2015 tarihine erteledi.

Geçtiğimiz duruşmalarda sanık Tevfik Bayram’ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan  hasarlı ve oturulabilir  ön hasar tespit raporunun gerçekliğini ve yasal durumunu açıklaması için mahkemeye tanık olarak çağrılan AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik  birinci depremden sonra 3-4 gün içinde ön hasar tespitlerini yaptıklarını ve bu raporların herhangi bir yaptırım gücü olmadığını belirtti. Giyik sağlam dedikleri bir binanın illa oturulabilir anlamına gelmediğini ve bu ön hasar tespitteki amaçlarının öncelikli kamu binalarının durumunu tespit etmek olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Bekir Duran ise verdiği mütalaada  ön hasar tespit raporu nedeniyle Bayram Oteli sahibi sanık Tevfik Bayram’ın  taksirle birden fazla suç işlediğinin ön görüldüğünü ancak  verilen  hasarlı oturulabilir raporu ile sanığın deprem olabileceğini ön göremeyeceğini iddia ederek bilinçli taksirle suç işlemek yerine taksirle suç işlemeden yargılanmasını ve tahliyesini istedi.

Savcı Duran  ikinci depremde yıkılan ve 11 kişinin öldüğü  bir diğer otel olan Aslan Otel’in sahiplerine de taksirle adam öldürmek suçundan 11 yıl hapis cezası istemişti. Aslan otel için verilen “Hasarsız oturulabilir” raporu ile Bayram otel için verilen “Hasarlı oturulabilir” raporunun aynı olduğunu iddia ederek iki davadaki sanıkların da aynı suçları işlediğini öne sürdü ve eşit ceza almaları gerektiğini savundu. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'den Yemen’de bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Kobanê'de yaşamını yitiren Akgün, Esenyurt'ta toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...