30 Haziran 2015 12:04

Kobanê Sağlık Bakanı Yeni Şafak'ı yalanladı

İktidar yanlısı Yeni Şafak Gazetesi'nin, Kobanê'nin IŞİD'den kurtarılması sırasında, IŞİD'in gizlendiği Miştenûr Hastanesi'nde görevli doktor, hemşire ve hastaların YPG tarafından katledildiği yönünde öne sürdüğü iddia, Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Doktor Welat Omer tarafından yalanlandı.

Paylaş

Ersin ÇAKSU
Hayri DEMİR 

Til Ebyad'ın (Girê Spî) IŞİD işgalinden kurtarılmasının ardından YPG'nin bölgedeki Arap ve Türkmenlere "etnik temizlik" uyguladığı iddiasını servis eden AKP'ye yakın Yeni Şafak Gazetesi, bugün de "PYD'nin Kobanê katliamı" manşetini atarak, manipülasyona girişti. Söz konusu haberde halen faaliyete geçmeyen Miştenûr Hastanesi'nde 19'u doktor, 23'ü hemşire ve 100'ü aşkın hastanın YPG tarafından katledildiği öne sürüldü.

Gazetenin katliam yapıldığını ileri sürdüğü hastane, Kobanê zaferinden sonra hastaneye çevrilmiş olan Acano Okulu'nun binası idi. 

Kobanê'nin IŞİD işgalinden kurtarılmasının ardından başta Sınır Tanımayan Doktorlar ve çeşitli sağlık örgütlerinin gönüllü çalışmasıyla hastaneye dönüştürülen binada, henüz alt yapı çalışmaları devam ettiğinden dolayı burada kapsamlı sağlık hizmeti sunulamıyordu. Okulun bahçesine konteynırlar yerleştirilirken bina içerisinde de hastaneye dönüşüm için gerekli çalışmalar devam ediyordu. Tedavi için buraya gelen yurttaşlar ise sadece ayakta muayene edilip, diğer hastanelere sevk ediliyordu. Hastane çalışmaları ise sabah saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona eriyordu. Bu saatler dışında hastanede herhangi bir sağlık çalışanı yada bir hasta kalmıyordu. Sadece hastanenin güvenliği için iki asayiş görevlisi bu saatlerde nöbet tutuyordu. 

Saldırı günü de aynı şekilde bölgede sadece bu asayiş görevlileri vardı. IŞİD'in saldırısının hemen ardından burada bir asayiş görevlisi yaralanırken, diğer asayiş görevlisi de yaralı arkadaşını alarak güvenli bir bölgeye götürüp, savunma pozisyonuna geçti.

IŞİD militanları iki gün boyunca YPG güçleri tarafından binada kuşatılmalarından dolayı herhangi bir yere kaçamazken, saldırının ikinci gününde gerçekleşen bir operasyonla 9 IŞİD üyesi etkisiz hale getirilirken, binanın bir kısmında da hasar meydana geldi.

'ORASI HİZMET VEREN BİR HASTANE DEĞİLDİ' 

Söz konusu iddianın asılsız olduğunu söyleyen Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Doktor Welat Omer, hastanenin henüz tamamlanmamış olduğunu söyleyerek, olay gününü şöyle anlattı: 

"Kentte patlama meydana geldikten sonra kentte bulunan tüm doktorlarımızı aradım. Bir saldırı olduğunu ve hastaneye gelmelerini istedim. Şehit Zozan Hastanesi'ne gelmelerini istedim. Hepsi de geldi ve yaralılarla ilgilenmeye başladı. O doktorlarımızın hepsi de o yapımı süren hastanede gün içerisinde saat 08.00'dan 17.00'a kadar çalışıyorlardı. Orası acil gibi çalışıyordu. O doktorların hepsi zaten saldırıyla birlikte aradığımızda gelip, bizimle yaralılara baktılar. Orası daha bitmiş bir yer değildi. Hala hastaneye dönüştürme çalışmaları devam ediyordu. Saldırı günü, o hastanedeki eşyaların çalınmaması için güvenliği sağlayan asayiş görevlilerinin dışında hiç kimse yoktu. Ne doktorlar ne de yaralılar vardı."

'TEK BİR DOKTOR YA DA SAĞLIK ÇALIŞANI YARALANMADI' 

"Doktorlarımızın hepsini gidip görebilirsiniz" diyen Omer, doktorlarının görevinin başında olduğunu söyledi.

Omer, "Sözkonusu hastanedeki sağlık çalışanları ve hemşirelerin tümü de şimdi burada ve görevlerinin başında. Orada tek bir doktor yada sağlık çalışanı yaralanmadı, yaşamını yitirmedi. Hepsi burada, onları görebilirsiniz. Orada bu kadar kişi yaşamını yitirdi, diyenler o zaman isim vermeliler. Eğer öyle bir şey olsaydı Sağlık Konseyi olarak bunları açıklardık" dedi.

IŞİD'in hastane binasına girerek büyük bir katliam planladığını da söyleyen Omer, "Orası hastane yolu üzerindeki bir yer. Üst katına yerleşen suikastçıları, hastanelere yaralıları taşıyan araçları, ambulansları tarıyordu. YPG'de bunlara operasyon düzenledi. Sınır Tanımayan Doktorlar heyeti, sadece doktorlardan oluşmuyordu. Orada sağlık çalışanları da vardı. Yine su yada vs. işlerinin altyapısını hazırlamak ve bazı projeler için gelenler vardı. Onlardan hiçbirine bir şey olmadı. Zaten o zaman orada da değillerdi. Şimdi hepsi de Kuzey'de" bilgilerini paylaştı. 

'GERÇEĞİ GÖRMEK İSTEYENLER GELEBİLİRLER' 

Kapıda güvenliği sağlayan görevlilerden birinin yaralandığını kaydeden Omer, devamında ise şunları söyledi: "Onların amacı yüksek binayı ele geçirmekti. Büyük bir katliam yapmayı amaçlamışlardı. Oranın hastane olduğunu biliyorlardı. O yüzden orayı hedef almışlardı, ama hiç kimse orada yoktu. Burada inceleme yapmak, olayı araştırmak isteyen herkes gelip araştırmasını da incelemesini de yapabilir. Serbestler. Önlerinde hiçbir engel yok. Ama orada yüzlerce kişinin öldürüldüğü tamamen yalan." 

HEM YALANCI HEM HIRSIZ

Yalan haberleriyle gündeme gelen gazetenin söz konusu haberde kullandığı fotoğraf da çalıntı çıktı. Ankara'dan haberi yapan Yeni Şafak muhabiri, haber için kullandığı fotoğrafı da Kobanê'de bulunan DİHA Muhabiri Hayri Demir'in twitter hesabından aldı. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Katilleri kaçırdılar’ diyen Kadri Bağdu’nun avukatına soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

İZENERJİ işçileri greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...