30 Haziran 2015 10:59

Devletin Roboski ve Kobanê politikası aynı

Paylaş

Dünden itibaren askerin halka ateşli silahlarla saldırdığı Roboski'de gerilim devam ederken, katliam girişimleriyle göçe zorlandıklarını belirten Roboskililer, devletin Kobanê ve Roboski politikasının aynı olduğuna işaret etti. 

Roboski'nin Şirit Yaylası'nda 40'a yakın katırı katleden ve aylardır sınır hattında konumlanan askerler, Roboskililerin yaylalarını kullanmasını engellerken, dün sınır hattına yapılan askeri sevkiyat, yurttaşların tepkisine neden oldu. Askerler, gerçek mermi ve gaz bombaları ile tekbir getirerek yurttaşlara saldırırken askerlerin saldırısı sonucunda Bedran Encü isimli yurttaş yaralandı. Askerlerin saldırıları bugün sabah saatlerinde de devam ederken askerlerin köye rastgele ateş açması sonucunda 4 katır katledildi, birçok araca ve eve de kurşun isabet etti.

Daha önce Roboski sınırında katırların katledilmesine ilişkin 'Katırlar intihar ediyor' şeklinde açıklama yapan Şırnak Valiliği, önceki gün Roboski'de yaşanan askeri saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada askerin yurttaşlara silah ve gaz bombalı saldırılarını görmezden gelerek, "Uludere ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamında göreve giden askerlere yolda bir grup tarafından taşlı sopalı saldırıda bulunulmuştur" diye kaydetti. Askerlerin halkı silahla taraması sonucu yaralanan Bedran Encü ve trafik kazası sonucu yaralanan 5 yurttaşı da görmeyen Valilik, halkın askere saldırdığını iddia ederek, " Olaylar esnasında 4 kişi gözaltına alınmış, 13 askeri personel vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Halkın huzurunu can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla güvenlik faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir" açıklamasını yaptı.

'DEVLET, ROBOSKİ HALKINI GÖÇE ZORLUYOR'

Yaşanan askeri saldırıları değerlendiren Roboski için Adalet Yeryüzü için Barış Derneği (Roboski-Der) Başkanı Veli Encü, Roboski katliamında 34 sivil yurttaşı katleden zihniyetin Roboski'de sürdürülmek istendiğine vurgu yaparak, "Asker Roboski'de katliam girişiminde bulunuyor. IŞİD terörüne destek veren AKP hükümeti ve devlet, Roboski halkına baskı politikalarını sürdürerek, Roboski halkını göç etmeye zorluyor. 34 yakınımızı katledenleri yargılamayan zihniyet, katliam tutumlarından vazgeçmeyerek Roboski'de yeni katliamlar peşinde "şeklinde konuştu. 

'KÜRT HALKINA YÖNELİK SALDIRILARIN TEK AMACI SOYKIRIMDIR'

Roboski sınırına yapılan askeri sevkiyatın Kürt halkına yönelik bir soykırım hazırlığı olduğunu ifade eden Encü, "Askerlerin yaylalarımızı ablukaya alması ve yıllardır yaşam sürdüğümüz yaylalara gidemememiz yaşam şartlarını zorluyor. Kürt halkına yönelik saldırıların tek amacı soykırımdır. Soykırım politikaları ile 90'lı yılları geri getirmek istiyorlar. Roboski'deki saldırılar da bu politikaları devam ettirme çabasıdır" diye konuştu. 

'DEVLET BU TOPRAKLARI İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR'

Roboski'de yaşayan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı ise, Roboskililerin bu saldırılara yabancı olmadığını söyleyerek, devletin Roboski halkına yönelik imha ve inkar politikalarının yanı sıra tecrit ve baskı uygulandığını belirtti. Devletin Kobanê ve Roboski politikalarının aynı olduğunun altını çizerek, "Roboski'de yaşanan saldırılar askerin açık provokasyondur. Aynı provokasyonlar katliamdan bu yana devamlılığını sürdürüyor. Devlet hem halka 'Sınır ticareti yapmayacaksın' diyor, hem de halkın geçim kaynağı olan yaylaları askeri ablukaya alarak 'Yasak bölge' ilan ediyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Devlet saldırılarla da kalmayıp yaptıkları 'Güvenlik baraj'ları ile bu toprakları insansızlaştırmak istiyor"dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Meclis Başkanlığı seçiminde sonuç çıkmadı, gözler yarına çevrildi

SONRAKİ HABER

Sınıra askeri sevkiyat yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...