30 Haziran 2015 08:08

Alman sermayesi ve basını panikte: Almanya’nın baskı politikası iflas etti

Paylaş

SYRIZA Hükümeti’nin Troyka’nın dayatmalarına karşı çıkarak referandum kararı vermesi başta Almanya olmak üzere büyük ülkeleri kızdırdı. 

Beş yıldır Yunanistan’da işbaşında olan hükümetlere istedikleri bütün kısıtlama paketlerini dayatarak onaylatan ülkelerin başında Almanya geliyor. Alman sermayesi ve basını, bir taraftan halkın kararına saygılı olunduğundan dem vururken diğer taraftan SYRIZA hükümetinin dayatılan şartları kabul etmekten başka seçeneğinin olmadığı propagandası yapıyor. Alman basınında Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda “Alman vergi mükelleflerinin 80 milyar avro kaybedeceği” iddia ediliyor. 

Yunanistan’ın referandum kararı almasından sonra Ekonomi Bakanı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, İsrail’e yapmayı planladığı ziyareti iptal ederek, gelişmeleri yakından takip etmeyi yeğledi. Daha önce SYRIZA ve Lideri Aleksis Çipras’a sağcı ANEL ile koalisyonu bitirme çağrısı yapan Gabriel, içinden geçilen süreç için, “1957’de imzalanan Roma Antlaşması ile başlayan Avrupa’nın birleşme sürecinde en büyük sorunla karşı karşıyayız” dedi. Gabriel yaptığı açıklamada ayrıca, “Kreditörler üçüncü bir yardım paketi sundu. Borçların yeniden yapılandırılmasına açık olunduğu, 35 milyarlık bir ekonomik canlılık paketi teklif edildi. Çipras bundan daha iyi bir teklif bekliyorsa yanılıyor” dedi.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier SYRIZA’nın referandum kararını “Beni şaşkınlığa düşüren tuhaf bir yol” olarak nitelerken, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, “Yunan hükümeti ülkeyi kaosa sürüklüyor” diye konuştu. 

Alman basınında yer alan haberlere göre Merkel’in referandumu engellemek için son anda Yunanistan’a 35 milyar avro ek kredi vermeyi önerdiği ancak Çipras’ın bunu kabul etmediği belirtildi.

UZLAŞMAYI SCHÄUBLE ENGELLEDİ

Yine basında yer alan haberlere göre, AB Maliye Bakanları toplantısına katılan Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin, Yunanistan’ın sunduğu uzlaşma önerilerini kesin bir dille reddettiği ifade edildi. Görüşmelerin kesildiğini Başbakan Merkel ve Başbakan Yardımcısı Gabriel’e haber veren Schäuble’nin “Durum çok ciddi” dediği belirtildi. Yunanistan karşısında kesin olarak geri adım atılmamasını AB Maliye Bakanları toplantısında ısrarla savunan  Schäuble, geri adım atılması durumunda benzer ülkelerin bundan cesaret alacağını dillendirdiği de belirtiliyor.

MERKEL’İN ÇÖZÜMÜ İFLAS ETTİ

Öte yandan muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Merkel’den Yunanistan konusunda hükümet açıklaması talep etti. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, “Merkel ideolojik nedenlerden ötürü şimdiye kadar izlediği politikaları sürdürürse ağır bir hata yapacaktır” uyarısında bulundu. 

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Simone Peter ise “Merkel’in tasarruf politikasının iflas etti” dedi. Yeşiller Partisi Federal Meclis Grup Başkanları Katrin Göring-Eckardt ve Anton Hofreiter ise Yunan halkının referandum aracılığıyla hükümetlerinin tutumunu düzeltme olanağına kavuştuğunu söylediler. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dijital dünya bu gece, fazladan 1 saniyeyi atlatmaya çalışacak

SONRAKİ HABER

Artvinliler, altıncı şirketi bir kez daha püskürttü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...