30 Haziran 2015 01:22

Ford Otosan yönetimi Türk Metal’i yeniden örgütlüyor

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan’da günler süren direnişinin ardından, işçilerin sendikal tercihlerine müdahale etmeyeceği sözü veren fabrika yönetimi, işçilerin Türk Metal Sendikası’na geçmesi için baskılara başladı. İnsan kaynakları müdürünün işçilerle bizzat görüşmesinden, ekip liderlerinin hatları gezerek tek tek isim yazmasına varıncaya kadar çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Ford işçileri, işten atılma tehdidiyle Türk Metal’in fabrikada yeniden örgütlenmeye çalışıldığını kaydettiler.
İnsan kaynakları müdürünün, bölümlerde etkili olduğunu düşündüğü kimi işçileri telefonla arayarak, ya da hatlara girip bizzat bu işçilerle görüşerek Türk Metal’e yeninden üye olmaları konusunda baskı yaptığını belirten 8 yıllık bir Ford işçisi, “İnsan kaynakları müdürü etkili olduğunu düşündüğü işçilere ağustos ayında Türk Metal’in genel kurul yapacağını, bu genel kurulda tüzük değiştireceğini ve eğer geri dönerse şube yöneticisi olabileceğini söylüyor” diye konuştu.

TÜRK METAL-PATRON İLİŞKİSİNİN KANITI
Patron temsilcisinin işçilere bir sendikanın yöneticisi olma sözünü vermesinin Türk Metal ile patron arasındaki ilişkinin düzeyini ortaya koyduğunu ifade eden işçi “Biz zaten Türk Metal’den patron sendikası olduğu için istifa ettik. Bizzat insan kaynakları müdürünün bu sözleri de bunu doğruluyor. Diyor ki, fabrika yöneticileri ‘biz başka bir sendikayı istemiyoruz’. Biz de diyoruz ki biz işçiler olarak senin istediğin sendikayı istemiyoruz” dedi.

TEK TEK İSİM ALIYORLAR
Ekip liderlerinin gece vardiyasında hatlarda dolaşarak işçilerden tek tek isim aldığını, sabah iş bitimi şubeye giderek yeniden Türk Metal’e üye olunacağını söylediğini aktaran başka bir Ford Otosan işçisi, “Ekip lideri tek tek dolaşarak baskı kuruyor işçiler üzerinde. Eğer geri dönmezsen işine son verilir diyor. Tam bir psikolojik savaş var içerde. Geçtiğimiz günlerde yerel basında bir haber çıktı ‘1000 işçi Türk Metal’e dönüyor’ diye. Fotoğraf çektirmişler, kucaklaşmalar falan. Fotoğrafa bakıyorsunuz 30 kişi onlar da kendi adamları. Ama içerde herkes geri dönüyor havası yaratıyorlar. Bu haberler çıktı gazetelerde adeta düğmeye basıldı. Müdürler hatlara indi, ustabaşılar, ekip liderleri baskıya başladı” şeklinde konuştu.

‘MAVİ BONCUK DAĞITIYORLAR’
Türk Metal yöneticilerinin de işçilere şube yöneticisi, işyeri temsilcisi, delege olma sözü verdiğini, kimi işçileri bu şekilde yanına çekmeye çalıştığını söyleyen başka bir Ford işçisi ise, “Hatlarda tüzük değişecek temsilci seçimi olacak bende aday olacağım diye dolaşan kişiler var. Yanlarına adam çekmeye çalışıyorlar. Herkese mavi boncuk dağıtıyorlar. Sanırsın yüzlerce şube yöneticisi, temsilci olacak fabrikada. Bu laflara karnımız tok. Anlayış değişmedikten sonra temsilci değişse ne olur” diye konuştu.

DAĞINIKLIKTAN GÜÇ ALIYORLAR
Fabrika yönetiminin de Türk Metal’in de yaşanan işten çıkarmalardan sonra işçilerin birliğinin zayıflamasından güç aldığını kaydeden Ford Otosan işçisi, “Şimdi baskıların son bulması ve işçilerin sendikal tercihlerine müdahale edilmemesi için birliği yeniden sağlamak ve güçlendirmek zorundayız. Bu baskı ve tehditler öfkeyi artırıyor. Başka bir sendikaya üye olan arkadaşlarımız var. Fakat çoğu işçi sendikasız. Yeniden komitelerin kurulması, başka bir sendikaya gidilecekse de bir tartışma sürdürülerek ve komitelerle gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir bölünme olmamalı işçi içerisinde, birliği güçlendirme bu baskıları ve işten atmaları durdurma ilk hedefimiz olmalı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Renault’da gündem sendikal örgütlenme

SONRAKİ HABER

Roboski’de asker, ev ve araçları taradı, katırları katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa