29 Haziran 2015 17:58

Selvi, tampon bölge olacak dedi ABD ise delil yok dedi

Paylaş

Yeni Şafak gazetesi Ankara temsilcisi ve hükümete en yakın isimlerden Abdülkadir Selvi, Suriye’ye askeri operasyon tartışmalarını köşesine taşıdı. Selvi, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan tampon bölgede sadece Türkiye’den asker bulunmayacağını iddia ederek, bölgenin eğit-donat programı için de önemli bir üs olacağını öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise Türkiye ve Ürdün’ün Suriye’de tampon bölge oluşturacağı konusunda delil olmadığını bu haberleri gazetelerden gördüklerini aktardı. 

Suriye’ye müdahale tartışmaları gündemdeki sıcaklığını korurken Abdulkadir Selvi, Dışişleri Bakanlığının, Suriye rejimi ile diplomatik ilişkilerini sürdüren İran ve Rusya ile temas halinde olduğunu belirten bir yazı yazdı. Selvi, Rusya üzerinden, Suriye’ye, “Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda bir sorunumuz yok. Ama askeri varlığımıza müdahale edersen, sana misliyle cevap veririz” denileceğini de belirtti.
Askerin neden yeni bir hükümet direktifi istediğine değinen Abdülkadir Selvi, Suriye’de tampon bölge kurulması planlanan Afrin ile Kobanê arasındaki Cerablus bölgesinin IŞİD’in kontrolünde olduğunu ve el Nusra’nın başını çektiği Fetih Ordusu’nun da Azez’i kontrol altında tuttuğunu hatırlatarak Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in “Tampon bölge kurulması düşünülen bölge özel bir yer. Özel bir durumla karşı karşıyayız. O yüzden buraya yönelik olarak yeniden yazılı bir direktif almamız lazım” dediğini aktardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise,, Türkiye ve Ürdün’ün Suriye’de tampon bölge oluşturacağı konusunda delil olmadığını bildirdi. 

ABD BÖYLE BİR DELİL YOK

Sözcü Toner, başkent Washington’da kendisine yöneltilen soruya verdiği cevapta, “Bu haberlerle ilgili ortada somut delil yok. Böyle bir girişimin lojistik, askeri, maddi ve insani açılardan çok zorlukları var” dedi. Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması konusunda ABD’nin önceki tutumunun değişmediğini kaydeden Toner, “Uçuşa yasak ya da askeri denetim bölgeleri konularında pozisyonumuz değişmedi. Bunu defalarca tartışıp ele aldık. Uçuşa yasak bölge oluşturulması ve uygulanması ya da diğer her türlü askeri müdahaleyle oluşturulan bölge büyük zorluklar içeriyor” diye konuştu. 

Toner,  Türkiye’nin Suriye’de tek başına tampon bölge oluşturmasına ABD’nin destek verip vermeyeceği sorusuna da, “Bu haberler varsayımlara dayalı. Bizim elimizde şimdiye kadar bu planların herhangi birini destekleyen somut bir delil yok. Tek gördüğümüz gazete haberleri. O yüzden Türkiye ya da Ürdün’ün ne yapacağına ilişkin içinde bulunduğumuz durumda da sağlam bir kanıt yok. Bölgede herkes çok büyük güvenlik tehlikeleriyle karşı karşıya ve bunu çözebilecek en iyi yöntemi bulmaya çalışıyorlar” şeklinde yanıt verdi. 

"POLİSİN NEDEN ŞİDDET KULLANDIĞINI ANLAMADIK"
Toner,bir soru üzerine, İstanbul'da dün düzenlenen LGBTİ onur yürüyüşünde polisin neden şiddet kullandığını anlayamadıklarını dile getirdi. Türkiye'de insan hakları uygulamalarına ilişkin kaygıları olduğunu, bunu daha önce de dile getirdiklerini belirten Toner, ABD'nin barışçıl toplantıları ve düşünce özgürlüğünü her zaman desteklediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDK ve HDP'den SYRIZA'ya destek eylemi

SONRAKİ HABER

Eto'o bitti, peki ya riskler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...