29 Haziran 2015 14:55

İHD: Kenan Evren Bulvarı’nın adı değişsin

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Çukurova ilçesinde yer alan Kenan Evren Bulvarı’nın isminin değişmesini isteyen İnsan Hakları Derneğinin (İHD), çeşitli kitle örgütleri ve siyasi partilerle beraber başlattığı imza kampanyası devam ediyor. İHD, bulvara geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Yaşar Kemal’in isminin verilmesini istiyor.

İHD Şube Eş Başkanı ve MYK Üyesi Sema Peynirci, “O dönem milyonlarca insanın yaşamını kabusa çeviren cunta bu ülkenin siyasal ve sosyal yapısını yeniden dizayn ederek bugün hâlâ varlığını koruyor. Yüzleşme daha köklü bir sorundur. 12 Eylül rejimi uygulamaları, yasaları, kurumları ile hâlâ varlığını korurken diğer yandan Evren’in yargılanması ya da isminin tabelalardan kaldırılması sadece sembolik bir anlam ifade eder” diyor.

Kenan Evren’in isminin kaldırılması ile ilgili kampanyaya ilginin yüksek olduğunu ifade eden Peynirci, yol tarif ederken bulvarın adını kullanmamak için başka bir yer üzerinden tarif edenler olduğunu belirterek birçok kişinin bu ismi görmek bile istemeyecek şeyler yaşadığını aktardı.

Kenan Evren isminin değiştirilmesinin önemli olduğunu ifade eden KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan ise 12 Eylül Anayasası’nın ve yüzde 10 barajının, MGK, YÖK gibi kurumların kaldırılması ile hesaplaşmanın mümkün olduğunu söyledi.

12 Eylül baskısının hissedildiği herkesin üzerine ölü toprağı serpildiği bir dönemde bu hegemonyaya karşı kamu emekçilerinin KESK’in kurulmasına kadar varan mücadele sürecinin başladığını ifade eden Özkan, KESK karşısında kurulan yandaş sendikaların son 10 yılda emekçileri geriye götürdüğünü belirterek işçilerin yaşadığı güvencesizlik, taşeron gibi sıkıntıların kamu alanına da girdiğini ifade etti. Özkan, Gezi direnişi ve Metal grevlerinin, bu anlayışa karşı direnişler olduğunu belirtti. 

TMMOB İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi de 12 Eylül ile yüzleşmek için bu kampanyayı desteklediklerini belirtti.

‘ÖRGÜTLÜLÜĞÜ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Ekşi: Evren, “Benim astsubayım doktordan az mı maaş alacak” demişti. Bu sözlerden sağlık ocaklarına yazar kasaların girdiği, parası olmayanın sağlık hakkından faydalanamadığı günlere geldik. 

Genel İş 2 No’lu Şube Başkanı H. Yaşar Gündoğdu: 12 Eylül ortada yıpranmış bir DİSK ve işçi sınıfı bıraktı. Bugün metal direnişi, işçilerin yeni bir sendikal anlayış istediğini gösteriyor. İşçi sınıfının örgütlü olması için mücadele ediyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

Fox ve National Geographic’ten ‘Malala’ belgeseli işbirliği

SONRAKİ HABER

‘Çapulcu dediler, eşkiya dediler ama hırsız diyemediler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...