29 Haziran 2015 14:30

HDP, Star için suç duyurusunda bulundu

Paylaş

HDP, Star gazetesinin HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ı hedef alan haberi için gazete yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Star gazetesinin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ı cinsiyetçi söylemlerle hedef alan haberine ilişkin, söz konusu gazetenin yayın sahibi olan Murat Sancak ile sorumlu yaz işleri müdürü Özkan Demir hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

HDP, başvuru dilekçesinde şunlara dikkat çekti:

* Haber Merkezi’nce yapılan haberde müvekkilin Kobanê’deki DAİŞ katliamını kınayan ve sorumluları teşhir eden açıklamaları, ‘…diğer eş başkan Figen Yüksekdağ tam gaz tahrik ediyor… Türkiye’yi suçlayarak halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek açıklamalarda bulundu…’ sözleriyle yorumlanarak, bağlamından koparılmıştır”

'KADIN KİMLİĞİNE SALDIRI'

*İlgili haber yorumlarıyla müvekkili hedef gösterdiği ve kamuoyundaki saygınlığını rencide etmeyi amaçladığı gibi, habercilik diliyle de müvekkilin kadın kimliğine saldırıda bulunmaktadır. Haberde müvekkilin parti içindeki görevi ‘Selahattin Demirtaş’ın diğer eşi’ şeklinde verilmiştir”

* İlgili haberin ‘Susturun şu şirreti’ başlığı ise tek başına müvekkili hedef göstermekte, tehdit içermektedir." 

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLARAK GÖRMÜYORUZ'

* İnternet ve gazete haberi müvekkilin konuşmalarının tahrif edilerek, yorumlanmasıyla oluşturulmuştur. Müvekkilin somut iddia ve siyasi iktidara dönük çağrıları kaynağı belli olmayan bilgilerle çürütülmeye çalışılmış, açıklama anlamı ve bağlamından koparılmıştır. HDP ve Eş Genel Başkan Yüksekdağ bu haberleri basın özgürlüğü kapsamında görmemekte, AKP yanlısı yayın yapma anlayışının yarattığı manipülatif, siyasi bir saldırı olarak değerlendirmektedir.

'ÖNLEME BAŞVURUSU'

Öte yandan, dilekçede, söz konusu haberin Yüksekdağ’ı hedef göstererek can güvenliğini tehlikeye attığından dolayı, suç duyurusunun aynı zamanda “önleme başvurusu" olarak ele alınması gerektiğini vurgulandı. Dilekçede, söz konusu haberin hedef göstermesi ve kurumuna yönelik karalayıcı ifadeler dolayısıyla “örgütlenme, özgürlük ve güvenlik hakkını” ihlal ettiği kaydedildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TGS: Star Figen Yüksekdağ'ı susturması için kime çağrı yaptı?

SONRAKİ HABER

Gazetecilerden Star'ın Figen Yüksekdağ'ı hedef göstermesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...