29 Haziran 2015 13:35

Êzidîler: Şengal’de zulümden kaçtık aynı zulmü burada görüyoruz

Paylaş

Yücel Yekta YÖYLER
Tolga Alp TURGUT
Hayrullah ÖNAL
İstanbul

IŞİD’in Şengal’de yaptığı katliamdan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Edirne’de Kapıkule sınır kapısına 5 kilometre kala jandarmalar tarafından geri çevirilen Êzidîler, bir de polis saldırısına uğradı. Günlerdir Diyarbakır’dan Bulgaristan’a gitmeye çalışan ve Kapıkule Sınır Kapısı’dan Valilik emriyle jandarma tarafından geri gönderilen Êzidîler, önceki gün Esenler Otogarı’na getirildi.  Diyarbakır, Batman, Mardin Midyat ve Nusaybin kamplarına götürülmek istenen yaklaşık 3 bin Êzidî, garda abluka altına alan polisler, Êzidîleri darp ederek otobüslere bindirdi. Bu anları görüntülemeye çalışanların da telefonlarını kırdı. 

‘SİZİ AVRUPAYA GÖTÜRECEĞİZ’ YALANI 

İddiaya göre polisler Otogar’da bekleyen Êzidîleri otobüse binmeye ikna etmek için “Sizi Avrupaya götüreceğiz” dedi. Êzidîleri ikna edemeyen polisler, 3 bin kişiyi Otogar Camisi ve etrafında ablukaya aldı. Görüntü almaya çalışanların telefonlarını kıran polis, Êzidîleri de darp ederek zorla otobüse bindirdi. 

‘TÜRKİYE’DE DE AYNI ZULMÜ GÖRÜYORUZ’

Otobüse bindirilen Êzidîler, yaşadıklarını Evrensel’e anlattı. 

Bulgaristan sınırına geçmek isteyen bir ailenin yakını olan İ.H.,  “Êzidîler’in Esenler Otogarı’nda, Bulgaristan sınırından Avrupa’ya geçmek için direnmesi üzerine polis şiddetiyle zorla otobüse bindirdiğini” söyledi. Polisin Esenler Otogarı’nda önce “Sizi Avrupa’ya göndereceğiz” diyerek Ezidileri kandırmaya çalıştığını anlatan İ.H. “Kampa geri dönmek istemeyen Êzidîler camide toplatılarak ablukaya alındı. Polisler şiddet uygulayarak zorla otobüslere bindirmeye çalıştıkları Êzidîlerin görüntüsünü almak isteyenlere cop kullanarak, telefonlarını kırdı” dedi. İ.H. “Biz Şengal’de IŞİD zulmünden kaçtık, Türkiye’ye geldik fakat aynı zulmü perişanlığı burada görüyoruz” şeklinde konuştu.

OTOBÜSTE DE KÖTÜ MUAMELE

Evrensel’in telefonla ulaştığı otobüslerle kamplara götürülen Êzidîler de , hayatlarının tehlikede olduğunu belirterek isim vermek istemediklerini söyledi. Ailesinin dövülerek otobüse bindirildiğini anlatan bir Êzidî, “Otobüste 4 tane polis var. Polislere nereye götürüldüğümüzü sorduğumuzda yanıt alamıyoruz. Biz bu otobüste olmak istemiyoruz. Bizi zorla götürüyorlar ve nereye götürüldüğümüzü de söylemiyorlar” dedi. Polisler Kürtçe bilmediği için bizimle görüşebildiğini ifade eden başka bir Êzidî yurttaş, “Otobüste sürekli hakarete ve olumsuz davranışlara maruz kalıyoruz. Sesimizi çıkartmaktan çekiniyoruz. Polisler Kürtçe anlamadığı için rahat konuşuyorum. Ancak sesimizi duyduklarında bizi taklit ederek alay ediyorlar. Dikkat çekmemek için kısık sesle konuşuyorum” dedi. Kısık sesle konuşmaya devam eden Êzidî, “Otobüs ihtiyaçlarımız için mola veriyor. Şu ana kadar yemek yiyebildik. İnsani ihtiyaçlarımızı giderebildik” diye konuştu. Polislerin kendilerine “Bu otobüslere binerseniz sizi Avrupa’ya götüreceğiz’ dediklerini doğrulayan Ezidi yurttaş, ancak kendilerinin buna inanmadığını ifade ederek, “ “Eğer Avrupa’ya gitmemize izin verecek olsalardı. Bizi sınırdan geri çevirmezlerdi. Otogar’da otobüslere binmeyince de bizlere saldırdılar. Niyetleri bizi Avrupa’ya göndermek değil” dedi.

‘KORKUYORLAR’

Avrupa’ya gitmek isteyen Êzidîlerle Roboski ve Midyat’ta yaptığı çekimler sırasında tanışan ARD Televizyonu’ndan Gazeteci Cemal Taşdan gazetemize yaptığı açıklamada,  “Êzidîlerin kaygıları var. Onlar için IŞİD çok yakında. Travmayı atlatabilmiş değiller. Oradan uzaklaşmak istiyorlar mesele bu. Diyarbakır’da olup olmaması değil. Bulgaristan’a geçemeyeceklerini kendileri de biliyor. Bütün dünya sesimizi duysun. Mümkün olduğunca uzak bir yerde kalalım. Çünkü Diyarbakır ve Güneydoğu’da Ezidi olmak, yaşamak onları korkutuyor. Ezidiler, grup halinde olmasalar bile bir şekilde oradan kaçacaktır. Her şeyi deneyeceklerdir. Benim şimdiye kadar telefonla görüştüğüm insanlardan yarısı yok şu an ya başardılar ya da başlarına bir şey geldi. Şu an onlara ulaşamıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mimar Sinan Mahallesi tapularını istiyor Belediye başkanı; 'Toplu konut yapalım' diyor

SONRAKİ HABER

‘LGBTİ’ler de mi darbe yapacaktı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...