29 Haziran 2015 11:10

Asker Roboskî’ye savaş açtı, Kaymakam ‘Engelleyemiyorum’ dedi

34 yurttaşın TSK'ye ait uçaklarca 2011'de katledildiği Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde, sınıra son günlerde yoğun askeri sevkiyat yapılmasına tepki gösteren halk, askerlerin saldırısına uğradı. Karayoluna çıkan çoğunluğu kadınlardan oluşan yurttaşlar, sevkiyatın durdurulmasını istedi. Ancak askerler halka gaz bombaları ile saldırdı.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde, sınıra yapılan askeri sevkiyata tepki gösteren köylüler asker saldırısı ile karşılaştı. Köyde yaşananları gazetemize anlatan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “200-300 asker küçücük bir köye savaş açmış durumda. Evlere gaz bombası atıyorlar, gerçek mermiler kullanıyorlar. Kaymakam, ‘benim elimden bir şey gelmiyor’ diyor” şeklinde konuştu.

KÖYLÜLERE ASKER SALDIRISI
2011 yılında 34 kişinin TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanıyla katledildiği Roboskî’de köylülere asker saldırısı son bulmuyor. Son aylarda askeri hareketliliğin eksik olmadığı köyde, sabah saatlerinden itibaren de sınıra askeri sevkiyat yapıldı. Çok sayıda asker ve zırhlı aracın sınır bölgesine doğru hareket etmesi üzerine, sevkiyata tepki gösteren köylüler, askerlerin saldırısına uğradı. Kara yoluna çıkan çoğunluğu kadınlardan oluşan köylüler, sevkiyatın durdurulmasını istedi. Ancak askerler halka gaz bombaları ile saldırdı.

TABUR KOMUTANIYLA GÖRÜŞMEYE GİDEN ROBOSKÎ-DER BAŞKANI DARBEDİLDİ
Olaylar sürerken telefonla ulaştığımız Roboskîli, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, askerlerin köylülere gaz bombalarıyla saldırdığını, gerçek mermiler kullandığını belirterek, “Köyde barikatlar kurulmuş durumda. Gençler asker saldırısına karşı direniyor. Çatışma öğle saatlerinden beri sürüyor” dedi. Askerlerin evlere gaz bombası attığını, gerçek mermiler kullandığını söyleyen Encü, “Kadınlara, köylülere hakaret ediliyor, köyde insanlar darbediliyor. Askerler 11 ve 13 yaşlarında iki çocuğu döverek gözaltına aldı. Köy muhtarıyla birlikte, tabur komutanıyla görüşmeye giden Roboskî-Der Başkanı Veli Encü askerler tarafından darbedildi” dedi. Askeri sevkiyatın nedenine ilişkin bir bilgi alamadıklarını söyleyen Encü, “Bir operasyon söz konusu olduğunu söylüyorlar. Son zamanlarda zaten sınıra yoğun bir sevkiyat var. Bu bir operasyon hazırlığı mı, başka bir şey mi var bilemiyoruz” dedi.

KAYMAKAM: ELİMDEN BİR ŞEY GELMİYOR
Askeri yetkililerin hiçbir şekilde konuşmaya ve diyaloğa açık olmadığını söyleyen Encü, ilçe kaymakamının ise ‘Olay benim dışımda, müdahale edemiyorum’ dediğini belirtti. Kaymakamla görüştüklerini belirten Encü, “Kaymakam, ‘Evet jandarma benim sorumluluğumda ama elimden bir şey gelmiyor. Benim istemim dışında oluyor bunlar’ dedi. Bu da gösteriyor ki Roboskî halkını, provokasyon zeminine çekmek isteyenler var” dedi.

ASKER KÜÇÜCÜK BİR KÖYE SAVAŞ AÇMIŞ DURUMDA
34 yakınlarını kaybettikleri katliamdan bu yana geçen 4 yılda, dinmeyen acılarının, kapanmayan yaralarının kaşındığını, kanatılmak istendiğini söyleyen Encü, “Ne yazık ki olaylar devam ediyor. Ağır sonuçlarla karşılaşmaktan endişe ediyoruz. Küçücük bir köye karşı 200-300 asker silahlarla, gaz bombalarıyla savaş açmış durumda. Halka saldırı sürüyor. Yetkililer hiçbir önlem alamıyor. Yetkilileri acı olaylar yaşanmadan bu saldırıya son vermeye çağırıyoruz” dedi.


VALİLİK: 13 ASKER YARALANDI
Şırnak Valiliği, köylüler ile askerler arasında yaşanan olaylarda 13 askerin yaralandığını ve 4 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Hudut hattında kaçakçılıkla mücadele eden birlikleri takviye etmek ve meydana gelebilecek muhtemel toplumsal olaylara müdahele etmek maksadıyla görevlendirilen, 1'nci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı unsurlarına görev bölgesine intikal esnasında, Uludere ilçesi Ortasu, Gülyazı köyleri mevkiinde 250-300 kişilik grup tarafından taşlı ve sopalı saldırı düzenlenmiş ve D-400 karayolu trafiğe kapatılmıştır. Söz konusu olaya Uludere İlçe Jandarma Komutanlığı ve 1'nci Jandarma Komando Tugay Komutanlığı birlikleri müdahelede bulunmuş, kalabalık grup dağıtılmış ve D-400 karayolu trafiğe açılmıştır. Olaylar esnasında 4 şahıs gözaltına alınmıştır. Olaylara müdahele eden birliklerden 13 askeri personel vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Halkın huzurunu can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla güvenlik faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir."

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Cerablus'ta askerlerin gözü önünde mayın döşeyip hendek kazdı

SONRAKİ HABER

Kocaeli Belediyesi önünde Dubai Port Limanı protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...