29 Haziran 2015 09:51

İHD’den Êzidîlere destek olan belediyelerle dayanışma çağrısı

Paylaş

Kısa süre önce Êzidîlerin kaldığı kamplarda inceleme yapan İnsan Hakları Derneği (İHD), Êzidîlerin Avrupa'ya gitme isteğinin Türkiye'de yaşadığı yaklaşımdan kaynaklandığını belirterek, "Êzîdiler Suriyeli mültecilerin yararlandığı hiç bir haktan yararlanmıyor" değerlendirmesini yaptı. Savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen 2 milyon mülteciden sadece 250 binin kamplarda kaldığını geri kalan mültecilerin ise kaderine terk edildiğini aktaran İHD, Êzîdîlere destek sunan belediyelere her türlü yardım ve desteklerin artırılması çağrısında bulundu. 

İHD Mülteci Komisyonu, IŞİD’in Şengal bölgesine saldırması ile soykırımdan kurtularak Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Êzidilerin, son günlerde başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu kamplar olmak üzere diğer belediye kamplarını terk edip Avrupa'ya gitmek için Bulgaristan Sınır Kapısı'na dayanmasına ilişkin yazılı açıklama yapı. İHD heyetinin, 12-13-14 Haziran gibi yakın tarihte Diyarbakır, Şanlıurfa-Viranşehir, Şırnak, Siirt-Beşiri, Batman-Merkez'de bulunan Êzidî kamplarını ziyaret ettiği belirtilen ve gözlemlerin kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı vurgulanan açıklamada, acil olarak bazı taleplerin paylaşılacağını bildirdi.

TÜRKİYE SADECE 250 BİN MÜLTECİYE BAKIYOR

Hükümetin her fırsatta dile getirdiği, "2 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, AFAD'a ait 26 mülteci kampında sadece 250 bin mülteci barındırıldığını geriye kalanların da kaderine terk edildiğinin altını çizildi. Açıklamada, hükümetin sığınma hakkı konusunda uluslararası ve ulusal mevzuatına çekinceler koyduğu ve bu yüzden de gelen sığınmacılara geçici çözümler ya da tam bir kayıtsızlık örneği sergilendiği belirtilerek, ayrıca Türkiye'nin, kendisine sığınmış ve hali hazırda belediye kamplarında kalan Ezidilere mülteci statüsü tanımamakla birlikte tam bir kayıtsız ve yok sayma politikası uygulandığına değinildi. Açıklamada, Êzidî mültecilerin Türkiye'de Suriyeli mültecilerin yararlandığı hiçbir hak ve hizmetten de yararlanamadığı bilgisi paylaşıldı.

'DEVLET SORUMSUZ TUTUMUNU TERK ETMELİ'

Ezidilerin göç yolarına çıkması ile birlikte İHD yönetici ve üyelerinin çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek mültecilerle temaslarda bulunulduğu ve Edirne'ye alınmayan yaklaşık 2 bin Êzidî'nin İstanbul Esenler Otogarı kenarında oturma eylemi yaptığı aktarılan açıklamada, yüzlerce Êzidî'nin ise otobüslerle geldikleri kamplara geri gönderildiği belirtildi. Devlet yetkililerinin sorumsuz tutumunu terk ederek, Êzîdîlerin bir başka ülkeye hangi koşularda gidebilecekleri konusunda bilgilendirilmesi, insan kaçakçılarının suiistimallerini önlemeye ve sorumluluk almaya davet eden İHD açıklamada, "Derneğimiz Bulgaristan Elçiliği'ne başvuru yaparak hangi koşularda bu ülkeye gidilebileceğinin açıklanmasını ve Ezidilerin bu şekilde bilgilendirilmesini istemiştir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Başta hükümet ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) olmak üzere yetkili ve sorumlu tüm kurum ve kişileri özelde Êzidilerin genelde tüm mültecilerin statüleri konusunda yasal mevzuatımızdaki başta coğrafik çekince olmak üzere tüm engelleri bir an önce kaldırmaya, ülkemizdeki mültecilerin gelecekleri konusunda mülteciler lehine kalıcı ve kesin çözümler üretmeye, BMMYK'u (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) somut olay bağlamında Ezidilerin ve genelde ise tüm mültecilerin Türkiye'deki hukuki statüsü konusunda aktif rol almaya çağırıyoruz." 

Kamoyunu, mülteciler ve özelde Ezidilerin konusunda duyarlı olmaya çağıran İHD, Êzîdîlere destek sunan belediyelere her türlü yardım ve desteklerin artırılması çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

26 kadın cinayeti davasının 13'ünde indirim uygulandı

SONRAKİ HABER

Kobanê'de gizlenen bir IŞİD'li öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...