29 Haziran 2015 08:50

Meclis Başkanlığı seçiminde ilk tur yarın

Paylaş

Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur oylama yarın yapılacak. Başkanlık yarışında ilk iki tur oylamada yarın 367 oyu bulan aday başkan seçilecek. Başkanlık seçiminin ardından koalisyon trafiği başlayacak.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı seçimini yapmak üzere 30 Haziran 2015 Salı günü saat 15.00'te toplanacak.

DÖRT ADAY YARIŞACAK

Başkanlık seçiminde AKP’nin adayı İsmet Yılmaz, CHP’nin adayı Deniz Baykal, MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak.

TBMM Başkanı seçimi için yarın 1 ve 2'nci tur seçimleri yapılacak. Salı günü TBMM Başkanı'nın seçilememesi hâlinde 1 Temmuz  2015 Çarşamba günü TBMM Başkanı seçiminin 3 ve 4'üncü tur seçimleri gerçekleştirilecek.

DÖRDÜNCÜ OYLAMADA EN ÇOK OY ALAN ADAY BAŞKAN SEÇİLECEK

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan  Başkan seçilecek.

SEÇİMİN SONU TURA KALMASI BEKLENİYOR

AKP 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 sandalyeye sahip. Meclis’teki sandalye dağılımı nedeniyle TBMM Başkanı seçiminin son tura kalması bekleniyor. Meclis Başkanlığı satrancında partilerin taktikleri de seçimin sonucunu etkileyecek.

MECLİS 1 TEMMUZ’DA TATİLE GİRMEYECEK

Meclis 1 Temmuz’da tatile girmeyerek çalışmalarına devam edecek. Kabul edilen Danışma Kurulu’nun önerisine göre Meclis TBMM İçtüzüğü'nün 5'inci maddesine göre 1 Temmuz 2015'te tatile girmeyerek çalışacak. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da MHP'li vekilden dayak iddiası

SONRAKİ HABER

Suikaste uğrayan Mısır başsavcısı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...