29 Haziran 2015 08:31

Artvinli altın madenine karşı yine barikatta

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Artvinliler Cerattepe Kafkasör Yaylaları yakınında işletilmek istenen altın madenine karşı direnmeye devam ediyor. Altıncı şirketin henüz yargı süreci tamamlanmadan alanda çalışma yapmak istemesine karşı barikat kuran Artvinliler jandarma ile karşı karşıya geldi. Vali iş makinelerinin sahaya çıkması için gerekeni yapacaklarını söylerken, Artvinliler de yaşam alanlarını korumak için sonuna kadar direnmekte karalı olduklarını söylüyor.

HALK KAFKASÖRE BARİKAT KURDU

Artvin il merkezine 16, ünlü Kafkasör festivalinin yapıldığı yaylaya 8 kilometre uzaklıkta işletilmek istenen altın madeni için şirketten kritik bir hamle geldi. Çalışmaların yapılacağı alana iş makineleri ve konteyner çıkarmak isteyen şirkete, günlerdir alanda nöbet tutan Yeşil Artvin Çevre Derneği üyeleri geçit vermedi. 

Jandarma eşliğinde alanda konkasör ve teleferik inşası için çalışma yapmayı planlayan şirketin geçişine Kafkasör şenliklerinin yapıldığı Arena yakınında yolu kapatarak izin vermeyen Arvinlilerin sayısı öğle saatlerine doğru bini aştı. 

Artvinliler jandarmanın uyarılarına rağmen şirket araçlarının geçişine izin vermezken, yargı süreci tamamlanana kadar direnişe devam edeceklerini dile getiriyorlar.

VALİ’DEN UMUT OLMAYACAĞINI ANLADIK

Görüştüğümüz Yeşil Artvin Çevre Derneği yönetim kurulu üyesi ve madene karşı açılan davanın hukukçusu Av. Bedrettin Kalın, madenle ilgili ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, el değiştiren madenin yeni bir ÇED Raporu hazırlayıp ‘olur’ aldığını aktardı. Şirketin, bu ikinci ÇED’le ilgili dava açma sürecini dahi beklenmeden alanda faaliyete başlamak istediğini kaydeden Kalın, şunları söyledi; “Ormandan falan gerekli izinleri alarak, yer tespiti için yukarı çıkmayı planlıyorlar. Biz bunu bildiğimiz için yaklaşık 10 gündür gece gündüz nöbet Cerattepe de nöbet tutuyorduk. Şimdi araç çıkarmaya kalktılar. Yalnız çıkamayacaklarını bildiklerinden de güvenlik için jandarmaya başvurmuşlar. Önceki gün valiyle görüştük. Vali ‘Ben güvenliklerini sağlamak zorundayım, madenler aslında kötü bir şey değil. Çıksa da aslında bir şey olmaz ama dikkat edilse iyi olur” gibi tam bir madenci ağzıyla şeyler söylüyor. Biz de baktık buradan bir çözüm yok. Şirketin de vazgeçmediğini biliyoruz. Sabah jandarmanın çıkacağını öğrendik ve bizde Artvinlilere çağrı yaptık. Şu anda da herkes Kafkasör’e çıkıyor. Arenanın yan tarafında insanlar yola oturmuş geçişi izin vermiyorlar” dedi. 

2. ÇED YARGI SÜRECİNDEN GEÇMELİ

Madenin aldığı ikinci ÇED olur belgesiyle ilgili dava açma sürecinin beklenmesini ve bu sürecin yargı denetiminden geçmesini talep ettiklerini belirten Kalın, “Bu ikinci ÇED 2009/7 genelgesiyle alınmıştır. Dolayısıyla bu ÇED’in de yargı sürecinden geçmesi gerekir. Dava açma süremiz de zaten 1 hafta kalmıştır. Dava sonucu mahkeme ‘tamam bir zararı yok. Önceki ÇED’deki eksiklikler giderilmiş’ diyorsa, onu o zaman değerlendiririz. İptal edilmiş bir ÇED’in devamıdır o. Eksikliklerin giderilip giderilmediğine yargı karar verir. Bize herhangi birinin söylemesiyle olmaz. O nedenle hukuksal olarak da dava açmamızın ve yargı kararının beklenmesi gerekir” diye konuştu. 

20 YILDIR KORUYORUZ, KORUYACAĞIZ

Yeşil Artvin Çevre Derneği yönetim kurulu üyesi Göksel Öztürk de, 20 yıldır Cerattepe’de altın işletilmesine karşı mücadele ettiklerini ve madene izin vermediklerini belirterek, “Son olarak Cengiz Holdinge geçti maden ruhsatı. Yargı kararıyla durdurulmuş süreci yerinden başlatmak istiyorlar. Bu bölge Artvin’in su kaynaklarını geldiği bir bölge, bölgenin yaşam kaynağı. Burada bir altın madeni düşüncesi bile bizce korkunç bir şey. Şirketin dayatmasına karşı direnmeye devam edeceğiz. Cerattepe’yi, Kafkasör’ü, Artvin’i korumaya kararlıyız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Levent Gök: Yılmaz’ın adaylık için istifa etmesi gerekiyor

SONRAKİ HABER

Bursa’da MHP'li vekilden dayak iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...