29 Haziran 2015 03:52

Madenciler hakim karşısına çıkacak

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği katliam sonrasında yasal haklarını alamadıkları için protesto gösterisinde bulunan 10 işçi hakkında, 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın iddianamesi, mahkeme tarafından kabul edildi. 10 işçinin 1 Eylül tarihinde, hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Taylan YILDIRIM

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği katliam sonrasında yasal haklarını alamadıkları için protesto gösterisinde bulunan 10 işçi hakkında, 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın iddianamesi, mahkeme tarafından kabul edildi. 10 işçinin 1 Eylül tarihinde, hakim karşısına çıkacak.

Soma’da, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen katliamda, 301 madenci hayatını kaybetti. Olaydan sonra madenciler, ücretlerini ve sosyal haklarını alamadıkları için Beşyol kavşağını trafiğe kapattı. Madenci heykelinin de bulunduğu kavşakta protesto gösterilerinde bulunan madencilerin, bu sırada bir süt firmasına ait panelvan minibüse hasar verip, şoförü Cihan Ölmez’i tartakları ileri sürüldü. Cihan Ölmez’in şikayetçi olması üzerine madenciler Onur Erdinç, Tevrat Cün, Eren Malkoç, Ahmet Mutluer, Cafer Bülbül, Sami Yavuz, Nizamettin Aksu, Sefa Köken, Hıdır Gül ve Enver Alkan hakkında Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Madenciler için, ‘kasten zarar vermek’ ve ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçlarından 6’şar yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 10 madencinin, hakim karşısına çıkacakları tarih de belli oldu. Madencilerin, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, Dünya Barış Günü 1 Eylül’de hakim karşısına çıkacakları öğrenildi. Sanık maden işçilerinden Eren Malkoç, `Biz demokratik hakkımızı kullandık. Bizi alakasız suçlamalarla sindirmeye, yıldırmaya, susturmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Bir kişi için darp suçundan dava açıldı. Diğer arkadaşlarıma da farklı suçlamalar yüklendi. Ben halkı kepenk kapatmaya çağırma ve galeyana getirmekle suçlanıyorum” dedi.

‘SİNDİRME AMAÇLI’

Madencilerin avukatlığını yapan Sercan Okur, “Bir madenci için mala zarar vermeden dava açılmış. Sürücü, madencilerin üzerine aracını sürdükten sonra silahını çıkartıyor. Ona da bir madenci müdahale ediyor. Bunu da savcı darp olarak değerlendirmiş. Oysa bu yürüyüş kanunsuz değil. Sendika gözetiminde yapılan bir yürüyüş. Bu madenciler ne esrafın işyerine zarar verdi ne de taşkınlık çıkardı. Yargılananlar, zaten o zaman yapılan protestoların önde gelen isimleri, sindirme amaçlı bir dava ama sonuç alamayacaklar” dedi.

‘TALİMATLA AÇILMIŞ’

İşçilere destek veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise “Talimatla açılmış bir davayla karşı karşıyayız. Davanın açıldığı tarihle dava konusu tarih tutarlı değil. İddianamede cenazelerini alamayan işçilerin protesto ettiği belirtilmiş. Oysa o tarihte zaten cenaze yoktu. Gelinen noktada seçim öncesi Soma’ya korku salmak ve korku ilkiminde beslenmek için atılmış bir adımdı” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Koalisyon KPSS gibi ama soru da çalamıyoruz!

SONRAKİ HABER

Paran yoksa tedavi de yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...