29 Haziran 2015 00:50

HDP’ye oy veren imama cami yasağı!

Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Doğan Köyü’nde fahri imamlık yapan Mehmet Emin İdin’in ‘Kaymakam makamınca görülen lüzum üzerine’ camilerde imamlık yapması yasaklandı.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Doğan Köyü’nde fahri imamlık yapan Mehmet Emin İdin’in ‘Kaymakam makamınca görülen lüzum üzerine’ camilerde imamlık yapması yasaklandı. Yasağın gerekçesinin İdin’in seçim sürecinde HDP’ye destek açıklaması yapması olduğu iddia ediliyor. Kaymakamların AKP ilçe başkanı gibi davrandığını söyleyen HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, konuyu Meclis gündemine taşıyacağını söyledi.

Türkiye’de birçok ilde ve özellikle bölge illerinde devletin kadrolu imam göndermediği yerlerde gönüllü imamlar görev yapıyor. Fahri imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı’na doğrudan bağlı olmayıp, yaşamlarını cemaatin imece usulüyle verdiği ücretlerle sürdürüyor. Bu imamlardan biri de Mehmet Emin İdin. Pervari’nin Doğan Köyü’nde köylüler tarafından yaptırılan camide yıllardır imamlık yapan İdin’e, Pervari Kaymakamı Murat Kahraman’ın 19 Haziran 2015 tarihli yazısıyla imamlık yasaklandı.

Köy muhtarlığı ve Pervari İlçe Jandarma Komutanlığı’na iletildi. Yazıda, “Kaymakamlık makamınca görülen lüzum üzerine Doğan Köyü camiinde fahri imam olarak görev yapan M. Emin İdin adlı vatandaşın, Diyanet İşleri Başkanlığına ait olan resmi camilerde imamlık yapması Kaymakamlığımızca yasaklanmıştır. Söz konusu emrimizin ilgiliye tebliğ edilmesi ve köy halkına gerekli duyurunun yapılmasının sağlanması; İlçe Jandarma Komutanlığınca, fahri imam M. Emin İdin hakkında gerekli takibatın yapılması ve görevini devam ettirdiği durumların tespit edilmesi halinde, tutanak altına alınması ve Kaymakamlığımıza bildirilmesi” ifadeleri yer aldı.

YASAĞA SİVİL CUMA YANITI

Kaymakam Murat Kahraman’ın imzası bulunan yazının ardından köylüler camiye gitmeyerek, Cuma namazını açık alanda İdin’le birlikte kıldı. Köylüler, bir zamanlar korucularıyla meşhur olan Doğan Köyü’nün tamamının HDP’ye oy vermesinin rahatsızlık yarattığını belirterek hem imamın hem de köylülerin cezalandırılmak istendiğini ifade etti.

‘KAYMAKAMLAR AKP İLÇE BAŞKANI GİBİ DAVRANIYOR’

Konuya ilişkin gazetemize konuşan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, “İlçe Kaymakamı AKP ilçe başkanı gibi davranıyor. Kaymakamlar muhtarları çağırıyor ve aleni tehdit ediyorlar. Hem karakol komutanı hem de Kaymakam muhtarları çağırdığı bir toplantıda örneğin; ‘HDP’ye oy çıkan köylerin vay haline’ diye tehdit etmişler. HDP’ye oy veren köylerin özellikle elektrik, su gibi hizmetlerde istekleri yerine getirilmiyor. Sürekli mağdur ediliyorlar” dedi.

HDP’ye oy veren köylere yönelik baskıların daha da arttığına vurgu yapan Yıldırım, İmam İdin’e yönelik yasağa ilişkin de şöyle konuştu; “Bizler HDP adına ziyaretlerde bulunurken, Doğan Köyü’ne de gittik. Bizi köyün ileri gelenleri ile Mehmet Emin İdin karşılamıştı. Köyde toplantılar yapıp, ev ziyaretleri düzenlemiştik. Bu toplantının ardından Kaymakamlık harekete geçip, imamdan başlayarak köyü cezalandırmaya gitmiştir.” AKP’nin kendi ideolojik din tanımını entegre edemeyince bu tür yasaklara gittiğini belirten Yıldırım, AKP’nin selefi ve IŞİD modeline karşı mücadelelerinin süreceğini söyledi. Yıldırım, konuyu Meclis gündemine taşıyacağını ve önümüzdeki günlerde köylüler ve imamla birlikte bir basın açıklaması yapacaklarını da söyledi.

ÖNCEKİ HABER

ABD’li Hyundai işçileri güvenli çalışma istiyor

SONRAKİ HABER

‘AKP, IŞİD’e hiçbir zaman tavır almadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...