28 Haziran 2015 20:40

‘Daha güçlü ve geniş cephelere ihtiyaç var’

Londra’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) düzenlediği 26. Kültür Sanat Festivali kapsamındaki panelde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, daha büyük cephelere ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Londra’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) düzenlediği 26. Kültür Sanat Festivali kapsamındaki panelde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, daha büyük cephelere ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, gelişmelerin umut verici olduğunu söyledi.

“Avrupa’da sol hareketler ve seçimler” konulu panele Yeşiller Partisi Lideri Natalie Bennett, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) Başkanı Dave Nellist, İşçi Partisi Edmonton milletvekili Kate Osamor, Halklar Meclisi Ulusal Sekreteri Sam Fairbairn, 7 Mayıs genel seçimlerinde TUSC Tottenham milletvekili adayı Jenny Sutton ve DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz konuşmacı olarak katıldı.

DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz, İspanya’da Podemos, Yunanistan’da Syriza, Türkiye’de HDP’nin zaferinin büyük umutlar taşıdığına vurgu yaparak, İngiltere’de de bunun koşullarının olgunlaştığını söyledi. Kate Osamor, kemer sıkma politikalarını savunan Avrupa’daki sosyal demokrat partilerin kan kaybettiğini, bu politikalara karşı çıkan partilerin de başarılar elde ettiğine dikkat çekti. Sam Fairbairn kimin girişimi ile olursa olsun kitle hareketlerini birleştirecek geniş tabanlı koalisyonların oluşturulmasını savunarak, İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin 8 Temmuz’da açıklayacağı ara bütçe ile daha fazla kesinti yapacağını ve buna karşı parlamento önünde yapılacak kitlesel protestoya katılım çağrısı yaptı. Natalie Bennett 100 ayrı koldan gelip, kendisini feshetmeden herkesin aynı talepler için ortak hareket edebileceği bir platformun oluşması gerektiğini söylerken,  Dave Nellist en zengin 100 kişinin servetinin, nüfusun üçte birinin gelirine denk düştüğünü ve bunun eşit dağılması sonucunda, eğitim ve sağlığın tamamen ücretsiz yapılabileceğini ve evsizlere de konut sağlanabileceğini söyledi.
Jenny Sutton ise, bütün sorunların kaynağının kapitalizm olduğuna dikkat çekerek, her şeye rağmen İngiltere’de umutlarının arttığını belirtti.

TÜZEL: TALEPLER BİRLEŞTİRİLMELİ

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İspanya, Yunanistan ve Türkiye’deki seçim sonuçları ve gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek daha büyük koalisyonların oluşturulmasının ihtiyaç olduğunu söyledi. Tüzel, Türkiye’de seçim barajının aşılmasının büyük heyecan yarattığını hatırlatarak, kitle hareketlerinin ve halkların taleplerinin birleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı, “Geniş demokratik bir cephe oluşturmak için önümüzde büyük bir görev var” dedi. Türkiye’deki Metal işçilerinin mücadelesine de değinen Tüzel, işçi hareketini geliştirmenin önemine değindi.

ÖNCEKİ HABER

Bankalardan sicili bozuk tekellere yatırım desteği

SONRAKİ HABER

ABD’li Hyundai işçileri güvenli çalışma istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...