28 Haziran 2015 20:35

Bankalardan sicili bozuk tekellere yatırım desteği

Uluslararası Af Örgütü, İsveç’in en büyük 7 bankasını çevreyi ve doğal kaynakları kirleten ve insan haklarını ihlal eden tekellere yatırım yapmakla suçladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Uluslararası Af Örgütü, İsveç’in en büyük 7 bankasını çevreyi ve doğal kaynakları kirleten ve insan haklarını ihlal eden tekellere yatırım yapmakla suçladı.

Swedbank, Nordea, SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar ve Skandia’nın yatırımlarının incelendiği rapor, bankaların on binlerce insanın yaşamını kaybetmesine yol açtığı ileri sürülen Dow Kimya Şirketi ve Shell gibi uluslararası büyük tekellere yatırım yaptıklarını açığa çıkardı.

ÇEVRE VE İNSAN KATLİAMI

Raporda petrol tekeli Shell’in Nijerya’da petrol atıklarının büyük bir çevre felaketine yol açtığı ve Dow Kimya Şirketi Hindistan’da Bhopal’da 22 bin insanın yaşamını yitirmesine neden olduğu örnek olarak veriliyor.

Banka yöneticileri, çevre felaketleri ve insan hakları ihlallerine neden olan tekellere yatırım yapmalarının nedenini tekeller üzerinde baskı kurarak çevreyi ve insan haklarını gözetmelerini sağlamak olarak açıklıyorlar.

İDDİALARI REDDETTİLER

SEB bankasının bölüm Şefi Cecilia Widebeck West, Uluslararası Af Örgütü’nün suçlamalarını yersiz bulduklarını ve sorumlu davranarak şirket yönetimlerine insan haklarına saygı göstermeleri için etkide bulunmaya çalıştıklarını iddia etti.

Nordea yöneticilerinden Sasja Baslik de, raporun gerçekleri yansıtmadığını, Dow Cmemical Company ve Shell’e yatırım yapmanın yanlış olmadığını belirterek “Şirketleri etkilemeye çalışmadığımız iddiaları doğru değil.

Af Örgütü  şirketlerle ilişki kurmanın iyi ya da kötü olacağı patentine sahip değil” diyerek haksız suçlamalara tabi tutulduklarını ileri sürdü.

MAHKEMELERE KATILMADILAR

AF Örgütü’nün ulaştığı veriler ise bankaların tekellere baskı yapmak amacıyla her hangi bir girişimde bulunmadıklarını gösteriyor. Raporda imzası bulunan Kathleen McCaughey, Dow Chemical Company’nin neden olduğu ve 22 bin kişinin yaşamını yitirdiği kazanın hukuki sorumluluğunu üstlenmediğini, mahkemenin çağrısına rağmen duruşmalara katılmayı reddettiğini söylüyor. Kazanın üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen şirketin tutumundan dolayı gerçeklerin ortaya çıkmadığına dikkat çekiyor. 3 Aralık 1984 günü, Bhopal’de böcek ilacı üreten fabrikadan  40 ton metil isosiyanat gazı dışarı atılmış, insan ve çevre katliamı yaşanmıştı. Kazanın davası 2010 yılında sonuca bağlandı ve şirket yetkililerine sadece 2 yıl ceza verildi.

İsveç bankalarının yatırım yaptıkları tekeller arasında Guetemala’da Maya yerlilerinin topraklarını talan ettiği ileri sürülen Coldcorp, Hindistan’daki alüminyum rafinerisinden hava ve toprağı kirleten atıklar bırakan Vedanta da bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Karabağlar’da zorla kentsel dönüşüm

SONRAKİ HABER

‘Daha güçlü ve geniş cephelere ihtiyaç var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...