28 Haziran 2015 18:15

Joan Baez: Bu gitar gibi kırılan tüm güzellikleri tamir edeceğiz

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

ABD'li ünlü folk sanatçısı Joan Baez, baskı ve yasaklara karşı Grup Yorum’a destek verdi.

Bu yıl 30. yaşını kutlayan Grup Yorum’un konseri Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleşti. On binlerce kişinin izlediği konserde izleyiciler Grup Yorum'un dillere pelesenk olmuş şarkılarının yanında yeni şarkılarını da seslendirdi.

Muhalif siyasi kimliğiyle tanınan ABD'li folk sanatçısı Joan Baez de destek için geldiği konserde sahneye çıkıp bir şarkı söyledi.

Desteği için teşekkürlerini ileten Grup Yorum, Baez’e yaptıkları bir eylemde polisin kırdığı gitarlarından birini hediye etti. Baez, “Bu gitar gibi kırılan tüm güzellikleri tamir edeceğiz” dedi.

Gazetecilerin röportaj tekliflerini kibarca geri çeviren Baez’in yanında PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral da vardı. Joan Baez, Grup Yorum’a, sanata yapılan baskıya karşı destek vermek istediğini, yakın arkadaşı olan Zeynep Oral’la paylaşmış ve Oral da bu desteğin sunulmasını sağlamış.

Joan Baez ile 1985’te tanıştığını söyleyen Oral o günleri şöyle anlatıyor; "Ben Joan Baez’le 85 yılında tanıştım. O günden beri çok yakın arkadaşız. 12 Eylül sonrasıydı, Türkiye’den çok davet alıyordu. Ancak faşizmin egemen olduğu bir ülkeye gelmekte tereddüt ediyordu. Ben de ona dilimin döndüğü kadar halkların faşist olmadığını, yönetimdeki faşizmin, pek çok aydını hapse attığını ve gelmesinin bu açıdan büyük bir destek olacağını söyledim. Ve geldi. Buraya aşık oldu. Daha sonra sık sık geldi Türkiye’ye. Efes Antik Tiyatro’da, Ankara Hipodrumunda çok güzel konserler verdi." 

 

Konsere elinde Joan Baez’in “Yürekten Kopup Gelen Ses Joan Baez” kitabıyla gelen bir dinleyici de kitabını imzalattı. Kitapta  Joan Baez mücadelesini, inançlarını, dünya görüşünü, müziğini anlatıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da konser alanındaydı. Tanrıkulu Joan Baez ile selamlaştıktan sonra konseri izlemek üzere yanından ayrıldı.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da Alevilerin evleri işaretlendi

SONRAKİ HABER

Boşandığı eşini katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...