28 Haziran 2015 15:49

Antep, IŞİD için lojistik destek hattı oldu

Kobanê’de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliam, Antep’te de kınandı. ‘Kobanê halkı yalnız değildir’ pankartı arkasında toplanan kalabalık, katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından beş dakikalık oturma eylemi yaptı.

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Kobanê’de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliam, Antep’te de kınandı. ‘Kobanê halkı yalnız değildir’ pankartı arkasında toplanan kalabalık, katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunun ardından beş dakikalık oturma eylemi yaptı. ‘Katil IŞİD, işbirlikçi AKP’ sloganları eşliğinde yapılan protestoya HDP ve bileşenleri ile Emek Partisi ve ÖSP gibi partiler, KESK’e bağlı sendikalar ve çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı. Yeşilsu’da yapılan eyleme HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve Birecik Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Müslüm Acar da katıldı. Yapılan açıklamada Antep’in de içinde bulunduğu sınır illerinin IŞİD için lojistik destek hattına döndüğü belirtilerek, AKP’ye IŞİD’de destektenb ve savaş çığırtkanlığından vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Gaziantep Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okuyan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, “Bu cinayet şebekesinin işlediği cinayetler sadece bölge halklarını tehdit etmekle kalmayıp, bütün insanlığı tehdit etmektedir. DAİŞ bir kez daha kirli yüzünü gösterdi. Kürtlere ve Ortadoğu’da yaşayan halklara karşı nefretini bir kez daha ortaya koydu. DAİŞ’i bu noktaya getiren, DAİŞ’e destek veren AKP ve havuz medyası da bu ölümlerden, yaralanmalardan sorumludur” dedi. “Ya savaştan yana olacaksınız ya barıştan yana” diyen Karayılan, “Kürt halkının ve Ortadoğu’daki tüm halkların kazanımını kabul etmek, barışa katkı sunmaktır. AKP’ye DAİŞ’e verdiğiniz desteği durdurun diyoruz” şeklinde konuştu.

Antep’i de içeren sınır illerindeki duruma dikkat çeken Karayılan, “Türkiye’de iktidar sahiplerinin PYD’yi DAİŞ ile eşitleyen açıklamaları, sınırların ve ilimizin DAİŞ için lojistik destek hattı haline geldiğine dair sayısız haber… ‘Açık sır’ haline gelen silahlarla ilgili bilgiler, bu haberlere getirilen yayın yasakları, bunları soruşturan yargı mensuplarının tutuklanmış olmaları kabul edilemez” dedi.

‘AKP TEHLİKELİ OYNUYOR’

Rojava’da barbarlığa karşı insanlık mücadelesi yürütüldüğünü belirten Karayılan, “Bu keskin cephenin ara bölgesi yok. YPG/YPJ savaşçıları, direnişleri ve cesaretleriyle barbarlara korku salarken, DAİŞ çetesine kol kanat gererek faşizan cephede saf tutan AKP yeni çılgınlıklar peşinde. Kürt düşmanlığını artık saklama gereği duymayan AKP, ustası olduğu kirli savaşı yayabilir. Böyle bir adım, gerçek anlamda stratejik kırılmaya yol açacağı gibi Türkiye halklarının da aleyhine olacaktır. DAİŞ ortaklığından vazgeçmediği sürece AKP de ortağı DAİŞ ile birlikte yeni yenilgilere mahkum olacaktır. Bütün dünyanın hür insanlarını bu insanlık dışı katliamlara karşı sessiz kalmamaya ve insani değerleri koruma adına mazlumlarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz” dedi.

‘HALKINIZLA BİRLİKTE OLUN’

Daha sonra söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise Suruç’taki gözlemlerini aktararak başladığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu soysuzlar çetesine verdiğiniz destekten vazgeçin. Halkınızla birlikte olun. Bu çetenin Tunus’ta, Kuveyt’te, Fransa’da yaptıklarını görüyoruz. Bu silah size de döner. Yarın Urfa’nın, Antep’in yeni katliamlara sahne olmayacağını kim garanti edebilir?”

‘BU SAVAŞ HERKESİ VURUYOR, HEPİMİZ ALTINDA KALIRIZ’

Eylemin ardından gazetemize konuşan Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müslüm Acar, “Bölgedeki işverenlerin de bu olanlara cesurca karşı çıkması gerektiğini” söyledi. Acar, Birecik’in de Antep’in de sürekli tedirginlik içinde olduğuna dikkat çekti ve ekonomik verilerle bu savaş halinin ortaya çıkardığı tabloyu anlattı: “Herkese düşman hale geldik. Özellikle Güney Kürdistan ile ihracatta yüzde 90’a varan düşüşler var. Şu anda Türkiye’nin en borçlu iki ili Urfa ve Antep. Antep’te şimdiden iflasın eşiğinde birçok firma olduğunu biliyoruz.” İktidarın bugüne kadar izlediği politikaları eleştiren Acar, “Hiçbir ülkenin içişlerine karışmamalıyız. Yarın ülkemiz de Kobanê’nin karşı karşıya kaldığı saldırılara maruz kalabilir” diye konuştu.
Kendi kurumu adına tüm sivil toplum örgütlerine çağrı yaptıklarını anlatan Acar, bir an önce herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. Acar, “Bu savaş herkesi vuruyor. Pusuda bekleyip izleyerek bu iş olmaz. Daha kötüye gidildiğinin tüm emareleri var. Hepimiz altında kalırız” dedi.  (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DTK: Bedeli ne olursa olsun Rojava kazanımları savunulacak

SONRAKİ HABER

AKP'li Erdem: CHP veya MHP ile koalisyon kuracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...