28 Haziran 2015 15:35

DTK: Bedeli ne olursa olsun Rojava kazanımları savunulacak

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Diyarbakır’da iki gün boyunca süren 2. Genel Kurulu’nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Diyarbakır’da iki gün boyunca süren 2. Genel Kurulu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Rojava modelinin ve sözleşmesinin halkların, inançların kardeşliği ile eşitliği üzerine kurulduğunu bu nedenle bedeli ne olursa olsun bu kazanımların ortadan kaldırılmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Bildirgede, Kürtlere ve Ortadoğu’ya yönelik saldırılara karşı da uluslararası güçler ile tüm demokratik güçlere mücadele etme çağrısında bulunulurken,  IŞİD tarafından yapılan son Kobanê katliamı ile Tunus, Kuveyt ve Fransa saldırıları kınandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda 27- 28 Haziran tarihinde iki gün boyunca süren DTK Genel Kurul’un sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgenin Kürtçe metnini HDP eski Milletvekili Mülkiye Birtane okurken Türkçesini de HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım paylaştı. Açıklanan bildirgede, “Genel Kurulumuz 27-28 Haziran 2015 tarihinde Amed’de toplandı ve bu toplantıda Dünyada ve Rojava’daki gelişmeler, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri ile barış ve çözüm süreci değerlendirildi. Bu toplantı, Şeyh Said’in idam edilişinin yıldönümü olan 29 Haziran arifesinde yapılması anlamlıdır. Bu vesileyle onu saygı ve rahmet ile anıyoruz” denildi.

‘ROJAVA EŞİTLİK ÜZERİNE KURULUDUR ORTADAN KALDIRILMASINA İZİN VERMEYİZ’

Bildirgede Rojava özgürlük güçlerinin Girê Spî (Tel Ebyad) ve Eyn Îsa’daki başarıları Kobanê’nin özgürleştirilmesinde olduğu gibi Rojava halkları ve dünya demokratik güçleri tarafından sevinçle karşılandığı değerlendirmesi yapıldı. Özellikle AKP cenahı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik tehditvari yaklaşımlarına atıf yapılan bildirgede şunlar ifade edildi: “Rojava modeli ve sözleşmesi halkların ve inançların kardeşliği ve eşitliği üzerine kurulmuştur. Bu çerçevede, DAIŞ ile işbirliği yapan ve onu destekleyenler Orta Doğu’da bu modelin örnek olmasını ve başarıya ulaşmasını istemedikleri için DAIŞ eliyle Rojava’da, özellikle Kobanê’de Kürt halkına ve kardeş halklara karşı katliamlar yapmaktadır. Şurası bilinmelidir ki bu katliam ve barbarizm aynı zamanda insanlığa karşı yapılmaktadır. Bedeli ne olursa olsun, Rojava kazanımlarının ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz.”

‘HDP’NİN BAŞARISI DİKTATÖRLÜĞÜN ÖNÜNÜ KAPATTI; TEŞEKKÜR EDERİZ’

Kürt halkı ve Türkiye demokratik güçlerinin birliği sayesinde Haziran 2015 Genel Seçimlerinde barajın yıkıldığının hatırlatıldığı bildirgede, HDP’nin başarısıyla birlikte Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünün açıldığı ve başkanlık sistemi adı altında kurulmak istenen diktatörlüğün önünün kapandığı değerlendirmesi yapıldı. Bu bağlamda, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür edilen bildirgede, “Bu seçimin sonuçları partilerin barış ve çözüm sürecini ve demokratik bir anayasayı esas alarak uyumlu bir koalisyon kurmayı gerekli kılmaktadır” görüşü sunuldu.

‘SEÇİMLERİN ORTAYA KOYDUĞU TABLO SÜRECİN YENİDEN ŞEKİLLENMESİNİ GEREKLİ KILIYOR’

Çözüm sürecinin hatırlatıldığı bildirgede, sürece ilişkin somut adımların atılmaması ve PKK Lideri Öcalan’a yönelik tecrit uygulamalarının devam ettirilmesi eleştirildi. Öcalan’ın bu sürecin mimarlarından olduğuna vurgu yapılan bildirgede, “Tecritteki bu ısrar sürecin önünü tıkamaktadır. Hem Haziran 2015 Genel Seçimlerinin ortaya çıkardığı yeni tablo, hem de Rojava’daki gelişmeler barış ve çözüm sürecinin yeniden şekillenmesini gerekli kılmaktadır” denildi.

‘IŞİD BARBARİZMİNE KARŞI ULUSAL VE ULUSLAR ARASI KESİMLERE MÜCADELE ÇAĞRISI’

Bildirgede, “DTK’nin çağrısıdır” ara başlıklı kısımda ise şu maddeler sıralandı:

-    IŞİD tarafından yapılan son Kobanê katliamı ile Tunus, Kuveyt ve Fransa saldırılarını şiddetle kınıyoruz.

-    İnsanlık düşmanlarının işbirliği yapmasıyla bugün Kürt halkına karşı kirli, ahlaksız ve hukuksuz bir savaş yürütülmekte ve katliamlar yapılmaktadır. Bu savaşa karşı uluslararası kamuoyunu ve demokratik güçleri sorumluluk almaya davet ediyoruz.

-    Birleşmiş Milletler’e de bu savaş ve katliamların suçlularını uluslararası savaş mahkemelerine sev etme çağrısında bulunuyoruz.

-    Kürtlerin ulusal birliğini gerçekleştirmek için DTK tüm ilgili taraflarla görüşmeler ve çalışmalar yapmaya hazırdır.

-    Kürt halkına IŞİD barbarizmine karşı seferberlik ruhuyla hareket etmesi ve Rojava ile Şengal kazanımlarına sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz.

Barış ve çözüm sürecinin amacına ulaşması için bu sürecin mimarı olan Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekir. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Onur Yürüyüşü 'ramazan yasağı'nı deldi!

SONRAKİ HABER

Antep, IŞİD için lojistik destek hattı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...