28 Haziran 2015 12:07

Êzidî Vekil Atalan: Êzidîlere neden statü vermediniz?

IŞİD’in Kobanê saldırıları, Erdoğan’ın düşmanca açıklamaları ve insan tacirlerinin teşvikinin Êzidileri etkilediğini belirten Êzidî Milletvekili Ali Atalan, Türkiye’deki boş Êzidî köylerinin Şengallilere açılmasını istiyor ve AKP’ye soruyor: Suriyelilere haklı olarak verilen statü neden Êzidilere verilmiyor?

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Şengal’de IŞİD katliamından kurtulmak için geçen yıl kaçarak Türkiye’ye gelen Êzidîler uğradıkları ayrımcı politikalar ve haksızlığa karşı Türkiye’yi terk etmek istedi. Avrupa’ya geçmek isteyen Êzidîler Kapıkule Sınır Kapısı’nda jandarma barikatıyla karşılaştı. Kendisi de Êzidî  olan HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, devletin bütün mültecilere eşit davranması gerektiğini belirterek, “Êzidîlere neden statü verilmedi?” diye sordu. Atalan, “Şengal özgürleştirilinceye kadar  Türkiye’de boş olan Êzidî köylerinin gerekli imar ve altyapı çalışmaları yapılarak Êzidîlerin buralara yerleşmesi sağlanmalıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da ilgili bakanlıkları Êzidîler için üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

IŞİD SALDIRILARI VE ERDOĞAN TEDİRGİN ETTİ

Milletvekili Ali Atalan gazetemize yaptığı açıklamada Êzidîlerin bugün yaşadığı trajedinin ‘Şengal Soykırımı’nın sonucu olduğuna vurgu yaptı. IŞİD’in Şengal’deki soykırımının devam ettiğini hatırlatan Atalan şunları dile getirdi: “Soykırım değişik versiyonlarla sürüyor. Êzidîlerin kendi topraklarından göç etmek zorunda bırakılmaları zaten IŞİD’in bir hedefiydi. Bu hedef değişik çevreler tarafından çeşitli metotlarla devreye sokulmaya çalışılıyor. Bu insanların Türkiye Kürdistanı’na gelmeleri geçici bir çözüm. Şengal’in tam olarak özgürleştirilmemesi, IŞİD’in Türkiye’ye yönelik saldırıları, 5 Haziran’da partimizin Amed mitingine saldırı, Rojava’ya yönelik saldırılar ve son olarak Kobanê’de katliam üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Êzidîleri tedirgin etti. Bu coğrafyada güvende olmadıkları hissini, duygusunu ortaya çıkardı.”

İNSAN TACİRLERİ YÖNLENDİRİYOR

Genel siyasi havanın olumsuzluğu dışında Avrupa’da akrabaları olan Êzidîlerin durumunu kullanmak isteyen insan tacirlerinin varlığına da dikkat çeken Atalan, “İnsan tacirleri durumu maniple ederek, boş vaatlerle insanları kandırmak istiyor. ‘İşte siz sınıra yığılırsanız, Avrupa Birliği sizi alacaktır’ vaatlerinde bulunuyor. Bunu diyen bir kesim var. Bunların kim olduğunu netleştiremedik, bu konuyu araştırıyoruz” diye konuştu.

KALICI ÇÖZÜM ÊZİDÎ KÖYLERİNİ KULLANMAK

Yola çıkanların yavaş da olsa geri dönmeye başladıklarını ve kamplara dönüşlerin başladığını anlatan Atalan, “Yarın (bugün) konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyacağım. 15 soru soracağım. Kalıcı çözüm için boş olan Êzidî köylerinin gerekli imar ve altyapı çalışmaları yapılarak, Êzidîlerin yerleşimleri sağlanmalıdır. En sağlıklı olan budur. En azından Şengal özgürleştirilinceye kadar devletin bunu yapması, uluslararası yardım kuruluşlarının bu yönüyle aktif olması lazım” dedi.
Devletin Êzidîleri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine havale ettiğine dikkat çeken Alatan şunları dile getirdi: “Bu başlı başına politik bir davranıştır. Êzidî karşıtı bir tutumdur. Bir seneye yakındır buradalar hâlâ bir statü verilmedi. Sağlık ve yemek ihtiyaçlarını statüleri olmadığı için karşılayamıyorlar. Suriye’den gelenlere statü verildi. Bu doğru, savaştan kaçmak zorunda kalan bütün insanlara eşit davranılmalı, biz de bunu savunuyoruz. Devlete soruyoruz: Êzidîlere niye statü verilmedi?”
DBP’li belediyelerin kısıtlı olanaklarıyla Êzidîlere yardım etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Atalan, “Çok teşekkür ediyoruz. Şengal’in özgürleşmesi için bu topraklarda gidip savaşanlar var. Burada Kürt halkının örgütlü gücü fedakarca yardımcı oluyor. Devlet en azından kolaylaştırıcı, teşvik edici ve cesaretlendirici olması gerekiyor” diye konuştu.


‘DEVLET SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRSİN’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da konuyla ilgili, yazılı açıklama yaptı. Tanrıkulu, “IŞİD saldırısı neticesinde büyük bir travma yaşamış, katliama maruz kalmış olan Ezidi halkının Türkiye’ye kaçmış olan kesiminin korunması ve insan ticareti yapan çetelerin ağına düşürülmemesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıkların ve mülki amirliklerin doğrudan sorumluluğudur. Belediyelerin kurduğu kamplarda yaşayan Ezidilerin özellikle bu kampları boşaltması için mi yeniden göç yoluna sürülmek istendiği iddiasına açıklık getirilmelidir. Ezidi Kültür Vakfı tarafından yapılan söz konusu iddialara Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bir an önce yanıt vermesini beklemekteyiz” dedi

Êzidîler için duyarlılık çağrısında bulunan Tanrıkulu, “Ezidilerin Türkiye’deki statülerinin netleştirilmesi, güvenliklerinin sağlanması ve insani koşullarda yaşamaları için gerekli koşulların yaratılması konusunda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olmaya da hazırız” dedi.


KAPIKULE'DE SINIRDAN GERİ ÇEVİRDİLER

Diyarbakır’dan Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen 250 kişilik Êzidî grubu geri gönderildi.

IŞİD’in saldırısı sonucu yaşadıkları Irak’ın Şengal bölgesini terk ederek Türkiye’ye sığınan Êzidîler, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki kamplara yerleştirildi. Bir yıldan bu yana kamplara gelen Êzidîler, seslerini duyurabilmek amacıyla Diyarbakır’dan Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır ili Edirne’ye doğru yola çıktı. 250 civarında kişinin olduğu 5 otobüs, yaklaşık 25 saatlik bir yolculuğun ardından Kapıkule Sınır Kapısı yoluna girdi.

Otobüsler sınıra 5 kilometre mesafede Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durduruldu. Aralarında kadın ve çocukların olduğu Êzidîler araçlardan indirildi. Uluslararası yolun kenarında bir araya getirilen grubun etrafını jandarma sardı. Dağılmasına ve eylem yapılmasına müsaade edilmeyen Êzidîlerin geri dönmesi için ikna girişimleri başlatıldı.

VALİ GÖRÜŞTÜ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Belediye Başkanı Recep Gürkan bölgeye gelerek grubun temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Valinin ayrılmasından sonra emniyetten takviye ekipler bölgeye sevk edildi. Grubun etrafındaki çemberi daraltan jandarma, şahıslardan geldikleri araçlara binmesini istedi. Grup üyeleriyle güvenlik güçleri arasında zaman zaman tansiyon yükseldi. Bir süre direnen Êzidîler, yaklaşık 6 saat sonra otobüslere bindirilerek geri gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör işçileri: En iyi protokol işçilerin birliği

SONRAKİ HABER

Kobanê’de 213 kişi toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...