28 Haziran 2015 11:36

Madımak'ta katledilenleri anan binler: Gerçek adalet için mücadele edeceğiz

Madımak Katliamı’nın 22. yıl dönümü dolayısıyla Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kişi katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Paylaş

Madımak Katliamı’nın 22. yıl dönümü dolayısıyla Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kişi katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Bugün gerçekleşen yürüyüşte her yıl olduğu gibi yine adalet talebi yükseldi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri’nin çağrısıyla Madımak’ta  katledilen 33 aydını anmak için Mehmet Ayvalıtaş Parkında bir araya binler, buradan İskele Meydanına yürüdü. "2 Temmuz 1993 Sivas katliamının 22. yılı unutmadık, unutmayacağız" diyen Aleviler, katliamın asıl sorumluları yargılanana ve gerçek adalet sağlanana kadar mücadeye devam edeceklerini kaydetti. Yürüyüşe HDP, HDK, EMEP, ÖDP, KESK, DİSK gibi birçok siyasi parti ve emek örgütü de deste verdi.

‘IŞİD'İN TEMSİL ETTİĞİ ANLAYIŞ SİVAS'I YAKANLA AYNI’

Yürüyüş sırasında gazetemize konuşan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Yürütme Kurulu Üyesi İzzet İldeş, "22 yıl önce Sivas'ta yobazlar tarafından katledilen insanlarımız, gericiliğe karşı verdiğimiz mücadelede bizim için önemli. KESK olarak bu davanın takipçisiyiz" dedi.  Ortadoğu'da IŞİD'in temsil ettiği anlayışın Sivas'ı yakan zihniyetle aynı olduğunu söyleyen Ildeş, "Bugün Sivas'a sahip çıkmak IŞİD'e karşı çıkmayı gerektirir" seklinde konuştu.

PSAKD Kadıköy Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Vesile Özdemir de, 9 aydır Boğa Meydanında zorunlu din dersine karşı eylem yaptıklarını anlattı. "İmam da olmayacağız hatip de" diyen Özdemir, "Aleviler olarak son 13 yıldır AKP hükümetinin asimilasyon  politikalarına maruz kaldık. Madımak'ın üzerinden 22 yıl geçti ama zihniyet değişmedi. Aleviler Yavuz'dan bu yana var alma mücadelesi veriyor. Geleceğimiz ve çocuklarımız için Madımak'ın utanç müzesi olmasını istiyorum" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


'BU ÜLKENİN KÖLELERİ OLMAYACAĞIZ'

Adana'da, Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler türkülerle anıldı. Adana Alevi Platformu’nun  Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlediğini etkinliğe Alevi kurumlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.  Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah ekibinin gösterisi ile devam etti. Etkinlikte konuşan Adana Alevi Platformu Sözcüsü Ali Topacık, gerici faşist zihniyetin 22 yıl önce 33 aydın ve ozanı yakarak katlettiğini hatırlatarak, halen Alevilere dönük katliamların devam ettiğini kaydetti. Topacık, "Bu ülkede her zaman gülmek katliamcılara kaldı, ağlamak ise bizlere. Bu ülkenin ağlayanı olabiliriz ama köleleri olmayacağız. Şunu unutmasınlarki her dönemde bedeller ödedik ama hiçbir zaman boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz" dedi. Konuşma sonrası söylenen türkülerle Sivas'ta katledilenler anıldı. (Adana/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Doktor yok diye acil servis kapatıldı' iddiası

SONRAKİ HABER

Maltepe Gençlik Kültürevi: Sorunlarımızı birlikte çözelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...