28 Haziran 2015 01:00

Yunanistan Parlamentosu, referandum kararını onayladı

300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosunda 178 milletvekili referandum için 'Evet' derken, 120 milletvekili karşı oy kullandı. 2 milletvekili oturuma katılmadı.

Paylaş

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve SYRIZA Hükümeti tarafından Parlamentoya getirilen referandum önerisi, 14 saatlik tartışma maratonundan sonra kabul edildi. Referandum 5 temmuzda yapılacak.
300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosunda 178 milletvekili referandum için “Evet” derken, 120 milletvekili karşı oy kullandı. 2 milletvekili de oturuma katılmadı. Hükümet partileri SYRIZA ve ANEL'in yanı sıra Yunanistan Komunist Partisi (KKE) ve ırkçı Altın Şafak Partisi de referandumdan yana oy verdi. Daha önce Troyka’nın dayatmalarına itirazsız şekilde boyun eğen Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK ise karşı oy kullandı.

HALKA ‘HAYIR’ ÇAĞRISI
5 Temmuz’da yapılacak referandumda, troykanın (AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası üçlüsü) Yunanistan’a dayattığı tasarruf planının kabul edilip edilmemesi oylanacak. Troyka dayatmalarına karşı çıktığı için halk tarafından desteklenen SYRIZA, referandumda “Hayır” oyu vermeye çağırdı. Bir hafta boyunca Brüksel’de yapılan pazarlıklar sırasında AB, AMB ve IMF’den oluşan troykanın hükümete hangi kısıtlamaları dayattığının ayrıntılı bir şekilde tartışılması bekleniyor.
Troykanın dayatmalarına “Evet” diyecek Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK ise referandumun Avro Bölgesi’nde kalıp kalmama oylaması olduğunu ileri sürerek halkı “ona göre” oy kullanmaya çağırdı. Ancak, oylamadan çıkacak bir sonuçtan bağımsız olarak SYRIZA hükümeti Avro Bölgesi’nde ve AB içinde kalmak gerektiğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)

Referandum: Çipras’tan Troyka’nın kalesine şık bir gol

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Boğazı’nda sürat teknesi battı

SONRAKİ HABER

Mersin İdmanyurdu Teknik Direkörü Rıza Çalımbay istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...