28 Haziran 2015 01:19

Rojava'daki Önder Çakar: Tek sorunumuz sinekler ve DAİŞ

IŞİD’e karşı direnişe katılmak için Kobanê’ye giden ancak IŞİD saldırısında yaralanan Senarist Önder Çakar, iyileşir iyileşmez soluğu yine Rojava’da aldı. Orada bir güzel sanatlar akademisi kurmak için çalışan Çakar’la, Kobanê’ye IŞİD saldırısını ve Rojava’yı konuştuk.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Kobanê’ye biraz takılayım, gözlem yapayım, belki bir hikaye, bir belgesel çıkartırım gibi düşüncelerle gitmedim... Samimi olunması gerektiğine inandığım ve çok da korkulacak bir şey olmadığını göstermek için gitmek istedim. 51 yaşındayım, gidebildim, gidilebilirmiş demek ki…

Evrensel Kültür dergisinin mart sayısında, Devrim Acaroğlu’ya böyle demişti Senarist Önder Çakar. Kobanê’de insanlığın, karanlığa karşı verdiği direnişin bir parçası olmak için gittiği Kobanê’den 2014’ün kasım ayında IŞİD’in düzenlediği havan topu saldırısında yaralandı ve omurgasında 3 kırıkla geri döndü. Kobanê direnişiyle dayanışma amacıyla Suruç’a gidenler arasında yer alıyordu. Uzun süre Mehser köyündeki sınır nöbetinde yer aldı. Arkadaşlarıyla beraber direniş nöbetinin ilk kütüphanesini de açmıştı. Kobanê’de yaralanıp, geri getirilince bir kaç aylık tedavinin ardından toparlanır toparlanmaz yeniden ‘özgür topraklarda’, Rojava’da aldı soluğu.

Şimdi Rojava’nın Cezîre Kantonu’na bağlı Serêkaniyê’de. Orada da barbarlığa karşı verilen direnişin bir parçası. Tirbespiye’de Güzel Sanatlar Akademisi kurmak için çalışanlardan biri. Kobanê’de, IŞİD’in saldırılarıyla 150’yi aşkın kişinin ölmesinden sonra Önder Çakar’ı aradım. Hem Kobanê’ye saldırıyı, hem de Serekaniye’de neler yaptığını konuştuk. Saldırı nedeniyle üzgün, öfkeliydi. Ama umutlu ve heyecanlı aynı zamanda.

GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ KURULUYOR

Rojava’ya, Tirbespiye’de kurulacak olan Güzel Sanatlar Akademisinde sinema alanında ders vermek için gittiğini söyleyen Önder Çakar, “Burada yeni bir yaşamın inşası başladı. Bu inşada genç arkadaşlarımıza güzel sanatlar alanında yardım etmek için, başka sanatçı dostlarımızla Rojava’ya geldik. 2 aydır buradayım” dedi.

KOBANÊ’DE ROJAVA’NIN GELECEĞİ HEDEF ALINDI

Türkiye-Rojava sınırında uzun süredir bir çatışma olmadığını, insanların yeni bir yaşam kurmaya başladığını anlatan Çakar, “İnsanlar çiftçilik, hayvancılık yapıyor. Okula gidiyor. Bir yeni yaşamın huzuru vardı” dedi. ‘Vardı’dan sonra sözü IŞİD’in son Kobanê saldırısına getiren Çakar, “İşte bu kalleş saldırı, kurulan yeni yaşama yönelik. Ölenlerin neredeyse tamamının kadın ve çocuklardan oluşan siviller olması aslında Rojava’nın geleceğinin hedef alındığını gösteriyor” dedi.

SALDIRI PANİĞE DEĞİL ÜZÜNTÜYE YOL AÇTI

“Biz geleceği kazanalım derken bu çete geleceğimize kastediyor” diyen Çakar’a saldırıların Serekaniye’de nasıl bir duygu yarattığını sorunca, “Bu saldırılar kaosa, paniğe değil ama büyük bir üzüntüye neden oldu. Rojava’da yavaş yavaş, tuğla tuğla ama gururla, onurla yeni bir yaşamın yükseldiğini söyledi. Çakar, “Bunu durdurmayı amaçladılar. Bu saldırılardan sonra insanlar güvenli bölgelere, Derik, Tırbespiye, Serêkaniyê gibi yerlere geldi. Onları getiren gençler çatışma bölgelerine geri döndü anayurtlarını korumak için” dedi.

IŞİD ile arkasındaki Katar, Suudi Arabistan ve AKP’nin müslümanlık ideolojisiyle insanlara bu kan ve gözyaşını reva gördüklerini söyleyen Önder Çakar, “İnsanlar sahura hazırlanırken bu kalleşçe saldırıyı yaptılar. Askeri olmayan hedefleri seçtiler. Ölenlerin neredeyse tamamı sivil. Çoğu çocuk. Bu saldırı bunların insanlıktan nasibini almamış katiller sürüsü olduğunu bir kez daha gösteriyor” dedi.

YA PARAŞÜTLE GELDİLER YA TÜRKİYE’DEN

Kobanê’ye saldıran IŞİD çetesinin Türkiye’den girdiği tartışmalarını hatırlattığımız Çakar, “Benim iki tecrüben var. Kobanê’ye dönük ilk bombalı saldırıda Suruç’ta nöbet tutmuştum. Orada kendi gözlerimle DAİŞ’in himaye edildiğini ve ellerini kollarını sallayarak sınırdan girdiklerini gördüm. DAİŞ’in Türkiye’den girerek saldırdığı görüşü ön yargının ötesinde bir durum. Coğrafi olarak Kobanê’ye sızabilecekleri bir nokta yok. 3 kişi sızıp, canlı bomba saldırısı yapsa tamam belki diyeceğiz. Ama 100’e yakın DAİŞ’li çok sayıda bombalı araçla geldi. Bunların Kobanê’ye bu şekilde başka yerden gelmesi imkansız. Ya paraşütle atlamaları lazım ya da Türkiye’den girmeleri lazım” dedi.

EMPERYALİSTLER VE İŞ BİRLİKÇİLERİ BURADA İNŞA EDİLEN YAŞAMA DÜŞMAN

“Rojava’da komünal bir hayat kuruluyor. Bütün emperyalistler ve bölgedeki iş birlikçi iktidarlar ideolojik olarak buraya düşman” diyen Çakar, “AKP ve ona yakın medyanın DAİŞ ile PYD’yi bir tutması, sınıra bir tampon bölge kurulması tartışmaları buradaki Kürtlerin dikkatini çekiyor tabii. Her şeye rağmen kimse Türkiye’ye düşmanlık gütmek istemiyor. Ama burada, saldırı nereden gelirse gelsin anavatanlarını savunacak binlerce genç var. Bunu da dost düşman bilsin” dedi.

DAYANIŞMAYI DA ACIYI DA ÖĞRENİYORUZ

Rojava’daki yaşamına ilişkin de bilgiler veren Önder Çakar, “Canla, başla, alın terimizle buranın yerel insanlarıyla, güneyden, kuzeyden, Avrupa’dan gelen sanatçı dostlarımızla çalışıyoruz. Bir Güzel Sanatlar Akademisi açacağız. Bilgilerimizi buranın geçlerine aktaracağız. Biz de burada öğreniyoruz. Dayanışmayı, devrimi, gözyaşını, acıyı öğreniyor ve paylaşıyoruz. Çok onurlu bir halkı var Rojava’nın” diyor.

HDP’NİN BAŞARISI BÜYÜK SEVİNÇ YARATTI

HDP’nin büyük bir başarı kazandığı 7 Haziran seçimlerinin orada yarattığı duyguya da değinen Çakar, “Bütün saldırılara rağmen HDP’nin barajları yıkması burada büyük bir mutluluk yarattı. Rojava halkı ‘Türkiye’de demokrasi mücadelesi geliştikçe, demokratik yapı güçlendikçe, Türkiye hukuksuz ilişkilerine son verecek’ diye sevindi” dedi.

KALLEŞ SALDIRILAR ROJAVA’YI YIKAMAZ

Son dönemde halkı en çok mutlu eden diğer bir gelişmenin de Til Ebyad’ın IŞİD’den temizlenmesi olduğunu söyleyen Önder Çakar, “Kobanê tek başına direniyordu. Til Ebyad koridorunun açılması büyük bir sevinç yarattı. DAİŞ son saldırıyla, bu sevinci de boğmak istedi. Burada zaten her evin bir şehidi var. Bu kalleşçe saldırılar Rojava’yı yıkmaz. Rojava halkı bu kalleşliğe cevap verecektir” dedi.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI; YENİ YAŞAMA SES VERİN

Sohbetimizin sonunda bir de çağrı yapan Önder Çakar, “Türkiye’deki dostlarımı, aydın, yazar, sanatçıları buradaki yeni inşaya yardım etmek isteyen herkesi Rojava’ya dönük saldırılara ve bu son katliama hayır demeye çağırıyorum. Artık daha güçlü biçimde ‘hayır’ demenin yolları açıldı. Tüm aydın, demokrat, devrimciler Rojava için ellerinden geleni yapmalı. Burada inşa edilen onurlu, eşit yaşama destek vermeye çağırıyorum” dedi.
Çakar sözlerini, “Çok umutluyuz. Başaracağız. Burada sinekler ve DAİŞ dışında hiçbir sorunumuz yok. Sinekleri DAİŞ’in gönderdiği söyleniyor” diyerek noktaladı.

BURADA ASIK SURATLI GÜVENLİKÇİLER YOK

Rojava’da her yerde güvenliği sağlayan asayiş noktaları olduğunu söyleyen Çakar, “Benim en çok dikkatimi çeken şeylerden biri şudur; Nöbet yerleri açık maviye boyanmış. Nöbet tutanların, YPG güçlerinin kimlik sorarkenki güler yüzü. En çok müdahale ettikleri şey, insani olmayan yolculuklar. Kam-yon kasalarında, motorsikletlerde açıkta, tehlikeli biçimde insanların taşınmasını engelliyorlar. Bağıran, suratı asık bir güvenlik yok burada. Yepyeni insan ilişkileri yaratılıyor. İşte Kobanê’deki son saldırı da bu yeni insanlığın içine sızmaya ve dağıtmaya çalışan katillerin işi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Onlar öldüler ama acıları hâlâ diri’

SONRAKİ HABER

Kadın cinayetleri nasıl duracak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...