27 Haziran 2015 17:45

Dersimliler: Sermayeye verecek bir damla suyumuz yok

Yaşam alanlarının sermaye tarafından yağmalanmasına karşı İstiklal Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştiren Dersimliler 'Sermayeye verecek bir damla suyumuz yok' mesajı verdi.

Paylaş

Aralarında Munzur Dernekleri Federasyonu, Peri Suyu Koruma Platformu'nun da bulunduğu birçok yöre derneği, Dersim Havaçor Vadisi'nde ÇED süreci işletilmeden bölgeye iş makineleri sokularak gerçekleşen doğa talanını, İstiklal Caddesi'nde yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Tünel Meydanı'nda "Dersim'de sermayeye verilecek bir damla suyumuz yok Havaçor Vadisi yok edilemez" pankartı açan ve "Munzur özgür akacak", "Baraj yapma boşuna yıkacağız başına" sloganlarını atarak Taksim Meydanı'nda doğru yürüyüşe geçen Dersimlilere, HDP İstanbul milletvekilleri Ali Kenanoğlu ve Beyza Üstün de destek verdi.

Galatasaray Lisesi önünde önleri polis barikatı ile kesilen Dersimliler, polisin engellemesini yaptıkları oturma eylemiyle protesto etti. Oturma eyleminin ardından yürüyüşü örgütleyen dernekler adına ortak basın açıklamasını Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen yaptı. Dersim'in uzun süredir AKP'nin kontrolündeki şirketlerin saldırısı altında olduğunu belirten Şen, "enerjiye ihtiyaç var" söylemi ile Dersim vadilerine HES yapımının dayatıldığını, madencilik faaliyetlerinin arttırıldığını ve suyun şirketlere peşkeş çekilmeye çalışıldığını söyledi. Ovacık ilçesine bağlı Havaçor Vadisi'nde de köylülerin iyi niyetle sundukları sulama suyunun arttırılması talebine karşılık ÇED süreci işletilmeden bölgeye iş makinaları sokulduğunu kaydeden Şen, Ziyaret Köyü boğazında onlarca ağacın söküldüğünü ve enerji üretimini hedefleyen bir projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Bölge halkının itirazı üzerine çalışmaların şimdilik durduğunu dile getiren Şen, Dersimlilerin bölgeye içinde DSİ görevlilerinin de bulunduğu bir heyeti en kısa sürede gelerek durumun tespit edilmesini ve uygulanmaya çalışılan proje hakkında halka bilgi verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Dersimlilerin doğal yaşam alanlarının yağmalanmasını asla kabul etmeyeceğini vurgulayan Şen, "Dersim'de sermayeye verecek bir damla suyumuz da bir avuç toprağımız da yok" diyerek açıklamasını sonlandırdı. Eylem açıklamanın ardından atılan "Munzur özgür akacak" sloganıyla son buldu. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ermenistan hükümeti elektrik zammını askıya aldı

SONRAKİ HABER

Aksaray'da AVM'de yangın: 1 ölü 8 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...