27 Haziran 2015 17:06

Evrensel Kültür 'toplanalım arkadaşlar' diyor

Evrensel Kültür, umutlu gelişmelerle gelen Haziran'ın ardından özgün bir dosya ve önemli yazılarla Temmuz'u karşılıyor. Sıcak gündemin gölgesinde kalan metal grevi de dergide özel bir yer tutuyor.

Paylaş

Evrensel Kültür, umutlu gelişmelerle gelen Haziran'ın ardından özgün bir dosya ve önemli yazılarla Temmuz'u karşılıyor. Sıcak gündemin gölgesinde kalan metal grevi de dergide özel bir yer tutuyor.

“Toplantı, Sınıf, Demokrasi”... Bu üç kavram etrafında “bir araya gelme” halimizi inceleyen bir dosya hazırlayan dergi, “neden, nasıl toplantı yaptığımız”ı ve “sonrasında nasıl dağıldığımız”ı sorguluyor. Alman işçi sınıfında toplantı kültürünün doğuşundan, Antik Yunan'a, Gezi forumlarından Metal grevine, “meeting request”lerden emekçi kadın toplantılarına uzanan bir genişlikte meseleye bakan Evrensel Kültür; şu soruyu ortaya bırakıyor: “Dağılma biçimleriyle toplanma nedenleri birbiriyle ilişkilidir. Çünkü toplantının sonucu, toplantının sona ermesiyle değil, yeni olarak neyi başlattığıyla tanımlanır. Şimdi herkes işinin başına mı, yoksa yeni bir toplantıya kadar herkes kendi başına mı?”

Dosyanın yazarları Aydın Çubukçu, Yakup Aslandoğan, Horst Groschopp,  Sinan Birdal, Sevda Karaca ve Erdem Aksakal...

GREV, KÜLTÜR, PERFORMANS

Son dönemin en önemli işçi direnişi Metal grevi dosyanın yanı sıra, Nuray Sancar'ın “Grev, kültür, performans” başlıklı yazısıyla derginin önemli gündemlerinden. Metal işçisinin biriktirerek geldiği direniş kültürü, benzer örneklerle birlikte yinelediğimiz ve yenilediğimiz direniş kültürünü tartışmayı gerekli kılıyor çünkü.

Burhan Kum, Temmuz'da piyasa sanat ilişkisini Arap petrol şeyhlerinin “pahalı tablo” merakını inceleyerek anlatıyor. Hüsnü Arkan ile “Hırsız ve Burjuva” romanı üstüne yapılan röportajın anafikriyse “Umutsuz olmak için artık çok geç”... Bir röportaj da “Bilimin özgürlüğü, toplumun özgürlüğü üstüne”. İki bilim adamı Zeki Gül ve Cem Terzi; “Bilim ve Toplum” kitabını konuşuyor.

YAVRU OLMAYAN EDEBİYAT!

Evrensel Kültür, Kıbrıs harekatının yıl dönümünde Kıbrıs meselesine edebiyatın, sanatın penceresinden bakıyor. Kıbrıslı şair Neşe Yaşın, “Yavru edebiyat değiliz” başlıklı yazısıyla Kıbrıs edebiyatını inceliyor. Melek Özlem Sezer ise, Kıbrıslı şair Ruhsan İskifoğlu'yla Kıbrıs'ta çocuk olmanın dizelerdeki tarihinin peşine düşüyor.

KADINLAR DAHA İYİ Mİ YAZIYOR?

Derginin bu ayki gündemlerinden biri de son zamanlarda öykü ödüllerinde kadın yazarların açık ara önde gidişi... Sibel Öz, “Öykü hamurunda kadın eli” başlıklı yazısıyla bu olgunun kaynaklarına eğiliyor. Abdulhalim Karaosmanoğlu de, “Niçin yazamıyorum?” sorusuyla kadınlar ve yazma eylemi arasındaki ilişkiye değiniyor. A. Galip Yener ise “Yazma deneyimi üzerine politik notlar” ile yazma eylemine başka bir pencereden bakıyor.

Evrensel Kültür Temmuz sayısında Firuze Engin, Tevfik Taş'ın çocuk kitapları hakkında yazdığı eleştiri ile “çocuk yayıncılığı” fikrine dair dikkat çekici tezler dile getiriyor. Sennur Sezer'in dizelerinin gündemi Sıvas kıyımı... Zeynep Gizem Şenel Terminatör serisini, Sezai Sarıoğlu edebiyatçı mekanlarını, Ceren Ayçenk kedi öykülerini, Suzan Demir Ahmet Tulgar'ın son kitabını ele alıyor.

Bu sayıda şiirleriyle Cengiz Bektaş, Mustafa Köz, Aynur Uluç, Ümran Ersin, Özkan Mert ve Emrah Karakuş; öyküleriyle Sibel Buket, Melek Zeynep Uzunbay ve Cihan Roj yer alıyor.

BASILIDAN ÖNCE E-DERGİ

Evrensel Kültür, okumak için acele eden, dijital olarak okumayı yeğleyen ya da tatilde dergisini bulamayan okurları için geçen ay başlattığı “basılıdan önce e-dergi” uygulamasına devam ediyor. Evrensel Kültür'ün Temmuz sayısını Haziran bitmeden www.babil.com adresinden neredeyse yarı fiyatına e-dergi olarak almak mümkün. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demba Ba Çin yolcusu

SONRAKİ HABER

Ermenistan hükümeti elektrik zammını askıya aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...