27 Haziran 2015 14:46

Yunanistan'ın ek süre talebi reddedildi

Avro Bölgesi maliye bakanları, Atina hükümetinin 5 Temmuz'daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesi talebini reddetti.

Paylaş

Avro Bölgesi maliye bakanları, Atina hükümetinin 5 Temmuz'daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesi talebini reddetti.

Bugünkü olağanüstü toplantının ardından açıklama yapan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ı iflastan kurtarma programının Salı gecesi sona ereceğini açıkladı.

Kreditörlerin yaptığı teklifin Yunanistan tarafından reddedilmesinin, Avro Bölgesi’ndeki diğer 18 ülke tarafından üzüntüyle karşılandığını söyleyen Jeroen Dijsselbloem, “Bundan sonra müzakerenin mümkün olmamasından da üzüntü duyuyoruz” dedi.

Kemer sıkma programlarının ancak hükümetler tarafından sahiplenilirse başarıya ulaşabileceğini öne süren Dijsselbloem, Atina yönetiminin referandum kararını ve bu süreçte ‘hayır’ oyu verilmesini istemelerini eleştirdi. Dijsselbloem, Başbakan Aleksis Çipras’ın da kemer sıkma dayatmaları hakkında bu kadar negatif konuşmasının ardından referandumdan ‘evet’ bile çıksa hükümetin bunu gerektiği gibi uygulamayacağını dile getirdi.

5 Temmuz’da yapılması planlanan referandumda ‘hayır’ oyu çıkarsa da müzakerelerin başlamasının teorik olarak mümkün olduğunu ifade eden Dijsselbloem, “Fakat bu süre içinde Yunanistan’ın durumu hızla kötüleşecektir. Yunan hükümeti bir aylık ek süre istedi ama bu süre içinde problemleri çözüp ayakta kalabileceğini nasıl düşünebiliyorlar?” ifadelerini kullandı.

VARUFAKİS: ANLAŞMAK İÇİN VAKİT VAR

Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis toplantıdan ayrılırken sorulan “Bugün sizin için hüzünlü bir gün mü?” sorusuna “Avrupa için hüzünlü gün.” cevabını verdi. Ek süre taleplerinin reddedilmesinin Eurogroup ve üye ülkelerin itibarına zarar vereceğini belirten bakan, “Korkarım bu zarar kalıcı olacaktır.” dedi.

Varufakis, kreditörlerle sonuçsuz kalan görüşmelere rağmen anlaşmaya varmak için hâlâ vakitleri olduğunu söyledi. Yunan bakan, "Bugün ve gece boyunca ve önümüzdeki günler boyunca anlaşmayı geliştirme ihtimali var" dedi. Varufakis, anlaşmanın geliştirilmesi halinde hükümetin referandumda ‘hayır’ değil, ‘evet’ için kampanya yapabileceğini dile getirdi. Fakat taleplerinin reddedilmesinin, seçmen üzerinde referandum için olumsuz etki yaptığını vurguladı.

Yunan bakanın ayrılmasının ardından Avro Bölgesi'ndeki diğer 18 ülkenin bakanları Avronun istikrarının korunması için neler yapılabileceğini görüşmeye devam ediyor.

ÇİPRAS, 'REFERANDUM' DEMİŞTİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hafta içinde 'Troyka' olarak adlandırılan AB, IMF ve AMB ile görüşmelerden sonuç çıkmaması sonrası referanduma gitme kararı almıştı.

Referandum kararının Troyka'yı öfkelendireceği tahmin ediliyordu. (DIŞ HABERLER)

ÇİPRAS'TAN TROYKA'NIN KALESİNE ŞIK BİR GOL

ÖNCEKİ HABER

Filede altın madalya

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de Kobanê'ye destek eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...