27 Haziran 2015 13:38

LGBT'lerin sosyal ve ekonomik sorunları açıklandı

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın LGBT bireylerin yaşamlarında yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların aktarıldığı rapora göre, Türkiye’de LGBT bireylerin yüzde 58’i güvende olacağı herhangi bir mekanın olmadığını söylüyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın LGBT bireylerin yaşamlarında yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların aktarıldığı rapora göre, Türkiye’de LGBT bireylerin yüzde 58’i güvende olacağı herhangi bir mekanın olmadığını söylüyor.

23. LGBTİ Onur Haftası kapsamında dün SALT Galata’da düzenlenen panelde Türkiye’de LGBT bireylerin sosyal ve ekonomik sorunlarına ışık tutan araştırmaya ilişkin sonuçlar SPoD’dan Dr. Volkan Yılmaz ve Boğaziçi Üniversitesinden Dr. İpek Göçmen’in sunumlarıyla kamuoyuna duyuruldu.

YARISI İNTİHARI DÜŞÜNMÜŞ!

* En az bir kere ayrımcılıkla karşılaştığını belirtenlerin oranı yüzde 46.1. Bir tür ayrımcılık yaşadığını beyan eden LGBT’lerin yalnızca yüzde 10’u yasal yollara başvurmuş.
* Yasal yollara başvuranların yalnızca yüzde 16.5’i şikayetinden tatmin edici sonuç aldığını belirtti.
* Son 1 yıl içinde iş ararken ayrımcılığa uğradığını düşünenlerin oranı yüzde 8.4.
* Hemcins bir partneri olduğu için çalışma koşulları ve kazanç alanlarında heteroseksüel bireylerle eşit muamele görmediğini düşünenlerin oranı yüzde 29.1.
* Ankete katılanların yüzde 50.3’ü cinsel sağlık hizmetlerine nereden ve nasıl ulaşabileceğini bilmiyor.
* Yüzde 43.2’si en az bir kez intiharı düşünmüş.
* 18 yaşından önceki eğitim hayatında cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği dolayısıyla olumsuz tepki aldığını belirtenlerin oranı yüzde 67.4. Bu nedenle okulu terk etmek zorunda kalanların oranı ise yüzde 8.3. Üniversitede cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği dolayısıyla olumsuz yorum/tepki aldığını belirtenlerin oranı yüzde 51.7 iken okulu terk etmek zorunda kalanların oranı yüzde 4.7.

YÜKSEK KİRA

* Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle normal bedelin üzerinde kira ödemek mecburiyetinde bırakılanların oranı yüzde 6.4.
* Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini saklamadan yaşayabilmek için şehrin belirli bölgelerinde yaşamak zorunda bırakıldıklarını düşünenlerin oranı yüzde 29.5.
* Komşuları tarafından tacize uğrayanların sayısı ise yüzde 8.8.
* Yaşadığı yerden yarım saatten fazla seyahat etmeden ulaşabileceği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini gizlemek zorunda kalmaksızın güvende olabileceği bir mekanın bulunmadığını belirtenlerin oranı yüzde 57.9.
* Toplu taşıma kullanırken tacize uğrayan LGBT’lerin oranı yüzde 18.5.

HUKUK EL ATMALI

Türkiye’de eşcinsel biseksüel ve trans bireyleri de içerecek eşit yurttaşlık ve kapsayıcı bir politikaya ihtiyaç olduğunun altını çizen araştırmacılar, LGBT bireylerin yaşamlarını onurlu bir biçimde sürdürebilmeleri için uluslararası hukukun parçası olan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın yasaklanmasının elzem olduğunu belirtti.

HER MESLEKTE VARLAR

SPoD ve Sosyal Politika Forumu (SPF) ortaklığı ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra’nın danışmanlığında yapılan Türkiye’de LGBT bireylerin sosyal ve ekonomik sorunlarına ışık tutan internet tabanlı araştırma 10 şehirden 2 bin 875 LGBT bireyin katılımıyla gerçekleşti.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini açıkladığı takdirde olumsuz tepki alacağına inanan LGBT’lerin oranı yüzde 55. Buna bağlı olarak gündelikçi işçilikten hekimliğe, memuriyetten serbest çalışmaya kadar çalışma hayatının hemen her alanında olan LGBT’lerin yüzde 78’i iş yerinde cinsel yönelimini ve cinsiyet kimliğini saklıyor.

ONUR YÜRÜYÜŞÜ YARIN

Michel Foucault’un “Normal insan kurgudur” sözünden yola çıkarak normal kavramının içini boşaltmak adına bu seneki temasını ‘normal’ olarak belirleyen 23. LGBTİ Onur Haftası, yarın 13. kez yapılacak olan Onur Yürüyüşü ile sona eriyor.
Yürüyüş saat 17.00’de Taksim Meydanı’nda gerçekleşecek.

ÖNCEKİ HABER

Kamusal eğitim yeniden inşa edilmeli

SONRAKİ HABER

Doğayı katleden tünele keşif

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...