27 Haziran 2015 12:49

İsveç, diktatörleri silahlandırmayı sürdürecek

İsveç’te diktatörlükle yönetilen veya insan haklarını ihlal eden ülkelere silah satışlarının daha katı kurallara bağlanması için kurulan komisyon, görüşlerini bir rapor halinde hükümete iletti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te diktatörlükle yönetilen veya insan haklarını ihlal eden ülkelere silah satışlarının daha katı kurallara bağlanması için kurulan komisyon, görüşlerini bir rapor halinde hükümete iletti.

Parlamentoda grubu bulunan partilerin neredeyse tamamı rapora destek verirken ve medyada  İsveç’in silah ihracatını daha katı kurallara bağlayacağını belirten haberler yer alırken, komisyonun raporu durumun hiç de öyle olmadığını, yıllar süren eleştiri ve tepkiler sonucu hazırlanan raporun silah ihracatına ciddi kısıtlamalar getirmediğini ve kamuoyunu aldatmaya yönelik olduğunu gösteriyor.

Hükümete teslim edilen raporda ülkelerin demokratik statülerindeki  ciddi eksikliklerin ihracatın önünde bir engel oluşturması gerektiği belirtiyor.

Bir ülkenin demokratik statüsünün hukuk devleti, bağımsız politik partiler ve işleyen bir parlamento tarafından belirlendiği belirtilen raporda, aynı zamanda ciddi ve kapsamlı insan hakları ihlallerinin olmaması gerektiğine de vurgu yapılıyor.
Ama raporda diktatörlükle yönetilen veya ciddi insan haklarının yaşandığı ülkelere silah satışını yasaklayan açık bir hüküm bulunmuyor. İhlallere rağmen İsveç’in savunma ve dış politik çıkarları ağır bastığında silah satışlarının yapılabileceği belirtiliyor.

Raporda imzası bulunan parti ve uzmanlar,  Stratejik Malzeme Müfettişliğinin (ISP) yetkilerinin artırılmasını ve yeni alınacak memurlar vasıtasıyla tüm ülkelere yapılan silah satışlarının incelenmesini de öneriyor.

Hükümette bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Yeşillerin yanı sıra muhalefet partileri de rapora destek verirken Sol Parti silah satışlarını yasaklayan  açık hükümler bulunmadığı gerekçesiyle öneriye karşı çıkıyor.

İsveç Barış Derneği Başkanı Anna Ek, komitenin görevini yerine getiremediğini ve  önerileri hayal kırıklığı ile karşıladıklarını söyledi.

Ek, öneride silah satışı için iki ayrı bakış açısının, hem ihracatın minimuma indirilmesi hem de satışın İsveç sanayisi için gerekli olduğunun  belirtildiğine dikkat çektikten sonra böyle bir formülasyonun diktatörlere silah satışlarını durdurmaya yetmeyeceğini dile getirdi.

İsveç Barış Derneğine göre İsveç geçtiğimiz yıl nüfusuna kıyasla en fazla silah satan ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer aldı.

Tayland, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Mısır, Bruney,  Cezayir, Türkiye, Malezya, Rusya, Meksika, Bangladeş ve Kazakistan gibi diktatörlükle yönetilen veya ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığı ülkelere silah sattı.

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta olağanüstü önlemler: Turistik bölgelere yedek asker getirilecek

SONRAKİ HABER

Genelkurmay: 12 IŞİD'li yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa