27 Haziran 2015 12:41

Tunus'ta olağanüstü önlemler: Turistik bölgelere yedek asker getirilecek

Tunus Başbakanı Habib Essid, saldırının ardından bir dizi olağanüstü güvenlik önlemi açıkladı. Bu çerçevede, yedek askerler silah altına alınarak arkeolojik merkezlerde ve turistik bölgelerde görevlendirilecek. Essid, 'Zehir saçıyorlar' dediği 80 kadar caminin bir hafta içinde kapatılacağını söyledi.

Paylaş

Tunus'un Sousse kentindeki turistik iki otelin plajında düzenlenen saldırılardan  sonra, Tunus hükümeti yeni güvenlik önlemlerini açıkladı.

Tunus Başbakanı Habib Essid, düzenlediği basın toplantısında hükümetin denetimi altında olmayan bazı camilerin “Terörizmi özendirmek için zehir propaganda yaptığını ve zehir saçtığını” belirterek bunların kapatılacağını söyledi.

Başbakan anayasal çerçevenin dışına çıkan parti ve gruplara karşı da önlem alacaklarını belirtti. Bu tür saldırıların tekrarlanmaması için yedek askerlerin hassas bölgelerde konuşlandırılacağını kaydeden Essid, “Ülkemiz, hükümetimiz tehdit altında. İş birliği yapmazsak, birlik içinde hareket etmezsek bu savaşı kazanamayız. Bazı muharebeleri kazandık, bazılarını kaybettik ama savaşı kazanmayı amaçlıyoruz” dedi.

Tunus İçişleri Bakanlığı saldırganların iki kişi olduğunu birinin güvenlik güçlerince öldürüldüğünü diğerinin ise arandığını açıkladı. Bakanlık, aynı zamanda ‘terör’ örgütü üyeleri hakkında bilgi sağlayan vatandaşlara para ödülü verileceğini duyurdu.

Tunus Başbakanı Habib Essid, saldırıda aralarında Almanya, İngiltere ve Belçikalı turistlerin de bulunduğu 38 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Middlle East Eye Sitesi saldırı sonrasında görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi. İngiliz turist Ellie Makin saldırı anını şöyle anlattı. “Şemsiye devrildikten sonra silahı gördüm. Sağ tarafa doğru ateş etmeye başladı. Eğer sol tarafa ateş etseydi, ölebilirdik.”

Yaklaşık 20, 30 silah sesi duyduğunu söyleyen bir diğer İngiliz turist Gary Pine “Saldırı sırasında oğlum denizde yüzüyordu, hemen o anda ben ve eşim bağırmaya başladık. O sırada birkaç kişinin öldüğünü gördüm.”

BBC’ye konuşan Saera Wilson’ın erkek arkadaşı saldırıda 3 kez vurulmuş  Wilson hayatını erkek arkadaşına borçlu olduğunu söylüyor. İrlandalı turist Anthony, yaşadıklarını, “Burası her zaman güvenli bir yerdi, ancak bugün korkunçtu. Sahilde öldürmeye başladı ve sonra lobiye gitti” sözleriyle anlattı.

TUNUS’TAKİ KATLİAMI IŞİD ÜSTLENDİ

Tunus’taki plaj katliamını IŞİD üstlendi. Sahile turist kılığında gelerek dehşet saçan IŞİD militanının adının Ebu Yahya el Kayravni olduğu açıklandı.

IŞİD’in açıklamasında, “Kardeşimiz, halifeliğin askeri Ebu Yahya el Kayravni, güvenlik önlemlerine rağmen hedef olan Imperial Oteline ulaştı” ifadeleri geçiyor ve otel “genelev” olarak niteleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arka Bahçe’de paydos vakti

SONRAKİ HABER

İsveç, diktatörleri silahlandırmayı sürdürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...