27 Haziran 2015 10:29

Cumartesi Anneleri kayıp er Karadeniz'in akıbetini sordu

Paylaş

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 535'inci haftasında 1995 yılında kaybedilerek katledilen Selahattin Akbulut'un faillerinin ortaya çıkartılıp yargılanmasını istedi. 16 gündür kendisinden haber alınmayan er Osman Karadeniz'in akıbetini de soran Cumartesi Anneleri, yetkililer tarafından Osman Karadeniz'in ailesine verilen cevabın, kayıp yakınları olarak kendilerine yıllardır verilen cevap olduğunu vurguladı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 535'üncü haftasında Cumartesi Anneleri, yine Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Açtıkları "Kayıplar belli, failler nerede?" pankartı ile yakınlarının akıbetini sormaya devam eden Cumartesi Anneleri, ellerinde de gözaltında kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıdı. 

Eyleme katılan kayıp yakınlarının ve insan hakları savunucularının bazıları yakalarına IŞİD’in Kobanê'ye dönük saldırısına dikkat çekmek amacıyla "Diren Kobanê" yazılı kokartlar taktığı da görüldü.

Kayıp yakınlarından HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da katıldığı bu haftaki eylemde, 21 Haziran 1995 tarihinde Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Tatlıçayır köyünün Eriktepe mezrasına sivil giyimli kontra bir grup tarafından yapılan baskın sonrası alıkonulduktan sonra kaybedilen 60 yaşındaki Selahattin Akbulut'un akıbeti soruldu. 

KAYIP ASKERİN AKIBETİ SORULDU

Eylemde ilk olarak kayıp Fehmi Tosun'un kızı Besima Tosun konuştu. Tosun, 16 gündür kendisinden haber alınamayan ve İzmir-Buca Merkez Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yaparken şüpheli bir şekilde kaybolan Osman Karadeniz'in akıbeti için yetkililerden bir an önce açıklama beklediklerini söyledi. 

Ardından söz alan gözaltında kayıp Hasan Ocak'ın kardeşi Hüseyin Ocak da babasının Dersim katliamının tanıklarından birisi olduğu kaydederek, babalarının kendilerine hep zulme karşı direnmeyi öğrettiğini söyledi. Kayıp asker Osman Karadeniz'in durumuna da değinen Ocak, "Yetkililer tarafından Osman Karadeniz'in ailesine verilen cevap, biz kayıp yakınlarına bugüne kadar verilen cevaptı. Biz Osman'ın ailesinin yanındayız. Devlet açıklama yapmak zorundadır" dedi. 

'KOBANÊ'YE SALDIRI YÜREKLERİ YAKTI'

Daha sonra konuşan HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ise kayıp yakınlarının yaşadığı burukluğun bu hafta daha da arttığını ifade ederek, Kobanê'deki saldırıların yürekleri yaktığını söyledi.

Türkiye'yi, Kobanê saldırılarına ilişkin açıklama yapmaya çağıran Buldan, "Kobanê'deki saldırılarda Türkiye Saddamları'nın parmağını olduğunu biliyoruz. Türkiye, IŞİD'i terör örgütü olarak çıkıp, ilan etmelidir. İlan etmediği sürece IŞİD'in katliamlarından sorumludur" dedi. 

Buldan'ın ardından konuşan kayıp Selahattin Akbulut'un yeğeni Hatice Baran da amcasının kaçırıldığı sırada ablasına "Gidişim olabilir ama dönüşüm olmayabilir" dediğini söyledi. 

Baran konuşası sırasında göz yaşlarına hakim olamadığı için konuşmasını sürdüremedi. 

Yapılan konuşmalar sonrası haftanın basın açıklamasını yapan İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Aylin Hacaloğlu, kayıp Selahattin Akbulut'un hayat hikayesini anlattı. 

Hacaloğlu, Akbulut'un evinden 5 kişilik sivil giyimli kontra bir ekip tarafından zorla beyaz renkli bir Toros'a bindirilerek, kaybedildiğini, cenazesinin ise 8 ay sonra Dicle Nehri kıyısında bulunan Kuruçay'da, kuma gömülü şekilde bulunduğunu söyledi. Yapılan incelemede, Akbulut'un silahla katledildiğinin ortaya çıktığını belirten Hacaloğlu, koruculuğu kabul etmediği için Akbulut'un sürekli baskı ve işkence gördüğünü ve ölümle tehdit edildiğine dikkat çekti. Hacaloğlu, Akbulut'un katledilmesinin arından faillerin bulunması için yapılan tüm hukuki girişimlerin ise sonuçsuz kaldığını söyledi. 

Hacaloğlu, Akbulut'un kaybedilerek, katledilmesinden dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin Başbakan'ı Tansu Çiller ve dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın sorumlu olduğunu söyledi. Hacaloğlu, Akbulut'un faillerinin bulunması için çağrıda bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sendikaların yapamadığını örgütlü işçi yaptı: Renault'da aylık 334 TL'ye varan zam alındı

SONRAKİ HABER

İşten atmalara karşı MESS’i uyardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...