27 Haziran 2015 08:09

Aleksis Çipras'tan referanduma gitme kararı

Paylaş

Yunanistan, kreditörler ile müzakerelerin tıkanması üzerine referanduma gitme kararı aldı. Alacaklıların Atina'ya önlemleri kabul etmesi yönünde ültimatom vermesi üzerine Başbakan Aleksis Çipras, 5 Temmuz'da yapılacak referandumda halktan önlemlere "evet" ya da "hayır" şeklinde cevap vermelerini isteyecek. Parlamento, bugün saat 19:00'da referandum gidilip gidilmeyeceğini oylayacak.

İktidardaki Radikal Sol Koalisyon Partisi lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile 5 aydır süren müzakerelerin tıkanması üzerine referanduma gitme kararı verdi. Kreditörlerin 7,2 milyar avroluk destek karşılığında talep ettiği ağır önlemlere evet diyemeyen Çipras, son kozunu oynayacak. Ülkenin bir bakıma Avro'da kalıp kalmayacağı oylamasına dönüşmesi beklenen referandum kararı, Çipras'ın gece yarısı bakanları ile yaptığı toplantının ardından alındı. Kameraların karşısına geçen Çipras, alacaklıların talep ettiği önlemleri kabul edip etmediklerini halka soracaklarını duyurdu. 

ÇİPRAS'TAN AVRUPA'YA MEKTUP

Yunan parlamentosu, referanduma ilişkin gerekli kararları almak üzere olağanüstü toplandı. Başbakan Çipras ise Avrupa'ya bir mektup göndererek mevcut programın "halkın baskı ve şantaj olmaksızın kararını verebilmesi" için 5 Temmuz'a kadar uzatılmasını isteyecek. Son günlerde uzlaşma adına kreditörler ile yürütülen müzakerelerin ardından referandum kararının AB ve IMF'yi daha da öfkelendirmesi bekleniyor. Bu arada Avrogroup, bugün saat 15.00'te bir kez daha toplanarak Yunanistan'a ilişkin son kararları alacak. Referandum kararına nasıl cevap verileceği merak ediliyor.

MUHALEFET ‘EVET’, İKTİDAR ‘HAYIR’ DİYECEK

Çipras'ın referandum kararı, ülkedeki siyasi havanın bir anda değişmesine sebep oldu. İktidar partisi SYRIZA başta olmak üzere bütün partiler, sabah saatlerinden itibaren toplantılarda referandum konusunu masaya yatıracak. Bir anlamda Yunanistan'ın Avro'da kalıp kalmamasının da oylanması anlamına gelen AB ve IMF önlemlerine ilişkin referanduma muhafazakar Yeni Demokrasi (ND), sosyalist PASOK ve liberal Nehir (Potami) partileri 'evet' diyeceklerini duyurdu. İktidardaki SYRIZA ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise 'hayır' diyeceklerini açıkladı. 

Referandum sonucuna, ne olursa olsun saygı duyacağını belirten Çipras, hükümetin 'hayır' yanlısı bir tutum takınacağını söyledi. Çipras, kreditörlerin taleplerinin sonu olmayan sert kemer sıkma anlamına geldiğini belirtti. 

Başbakanlık konutunda yapılan bakanlar kurulunun ardından toplantıdan ayrılan bakanlar da, referandumda 'hayır' yanlısı olduklarını açıkladı. Panayotis Lafazanis, "Hepimiz hayır oyu kullanacağız. Halk hayır diyecek." derken, Yorgos Katrougalos da "Hayır denmesi, ülkeye güven anlamına gelir" ifadelerini kullandı. İkilemin Avro'ya evet ya da hayır değil anlaşmaya evet ya da hayır demek olduğunu söyledi. 

PARLAMENTO 19.00'DA REFERANDUMU OYLAYACAK

Meclis, akşam üzeri saat 19.00'da ise referandum gidilip gidilmemesini oylayacak. 

Öte yandan Atina, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Komisyonu'nun başkanı Jean-Claude Juncker'e referandum kararına ilişkin bilgi verdi. Merkel'in referandumda sorulacak sorunun ne olduğunu sorduğu Çipras'ın ise "Anlaşmayı istiyor musun istemiyor musunuz?" şeklinde cevap verdiği belirtildi. (CİHAN)

    

ÖNCEKİ HABER

Halkevleri Kazım Koyuncu'yu andı

SONRAKİ HABER

Mecliste 367 hesabı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...