26 Haziran 2015 15:34

IŞİD saldırısı İstanbul'da protesto edildi

Paylaş

IŞİD’in Kobane'ye yönelik saldırısı ve yaşanan katliam Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

HDK ve HDP'nin çağrısı ile gerçekleştirilen eyleme TTB, KESK, DİSK, TMMOB ve HDK bileşenleri destek verdi. 

Basın açıklamasına HDK Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Milletvekilleri Beyza Üstün, Filiz Kerestecioğlu, Pervin Buldan, Ali Kenanoğlu, Garo Paylan da katıldı.

Eylemde ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’, 'Kürdistan IŞİD'e mezar olacak', 'Yaşasın Kobanê direnişimiz', 'Biji berxwedana Kobanê' 'Hak hukuk adalet YPG'yle gelecek' sloganları atıldı.

Kobanê’de hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başlayan açıklamada KESK, DİSK, TMMOB, TTB adına konuşan TTB Sekreteri Samet Mengüç Kobanê’de bir katliam yaşandığını vurgulayarak; “Failler ve müsebbibler araştırılıyor. Suçluların bir dili bir davranış şekli vardır ve bu onları ele verir. Kobanê’deki katliamı yaratanlarda bu ruh haliyle hareket etti. Erken saatte bir vali çıkıp rahatça açıklamalarda bulunup aynı anda görüntüleri servis etti” dedi.

'AKP'Yİ IŞİD'E DESTEK VEREN POLİTİKALARDAN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel sınırları IŞİD’e açan AKP’nin yaşanan katliamdan sorumlu olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “TIR’lar dolusu silahların nereye gittiği dün belli oldu. Yapılan açıklanalar gerçekçi değil. IŞİD’le iş birliği yaptılar. AKP medyasının günlerdir YPG’yi hedef gösterdiği haberler ve AA'nın patlamanın olduğu yerde yayın yapması olayın planlanmış olduğunu gözler önüne seriyor. AKP’yi IŞİD’e destek veren politikalarından vazgeçmesi için uyarıyoruz. IŞİD’e destek veren Türkiye’nin Lahey’de yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Mesele Rojava ve Kobanê değil mesele Kürt sorununun çözülmemesidir. AKP Ortadoğu’da savaş ve çatışmayla kendi iktidarını sürdürmek istiyor. Birileri sarayında rahat otursun diye halkların ölümüne göz yummayacağız. Ölüme karşı yaşamı savunmak hepimizin görevidir”

'TÜRKİYE ZAN ALTINDADIR'

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ise IŞİD’i büyüten destek veren AKP’nin bu ölümlerden birebir sorumlu olduğunu dile getirerek; “TIR’larla yakalanan silahlar bombalar IŞİD’e desteğin göstergesiydi. O zaman da uyardık şimdi de uyarıyoruz. Ya savaştan ya barıştan yana olun. Size tavsiyemiz barıştan yana olmanız. Aksi taktirde kaybedeceksiniz. Türkiye IŞİD’in terör örgütü olduğunu söylemediği sürece zan altındadır ve katliamların ortağıdır” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Ortak basın açıklamasını HDP İstanbul İl Yöneticisi Pınar Tarlak okudu. Erdoğan ve şürekasını asıl öfkelendirenin IŞİD canilerinin önlenemez zannedilen ilerleyişini Kürt özgürlük hareketinin durdurması olduğunu vurgulayan Tarlak; “DAİŞ ve Türkiye’deki sempatizanları Rojava’da yaratılan özgür, demokratik ve eşitlikçi yaşama olan kinlerini ve düşmanlıklarını böyle kusuyorlar. Kobanê ve Til Ebyad’daki yenilgilerinin intikamını almak için yüzlerce sivilin canına kastediyorlar. DAİŞ Rakka’nın PYD güçleri tarafından nefes borusunu yine buradan açmaya çalışıyor. Bu insanlık dışı örgütün bir amacı da tabiki Kobanê halkını yeniden göçe zorlamak ve hükümetin ‘etnik temizlik’ yalanlarına zemin yaratmaktır

Kürt halkı ve dostlarının Rojava devriminin özgürlük, adalet ve eşitlik bayrağının bütün saldırılara rağmen yere düşürmeyeceğini belirten Tarlak şöyle konuştu: “Türkiye ve bölgenin tüm ezilen halkları özgür ve insanca yaşayacakları yeni bir dünyanın Rojava’da şekillendiğini görüyor. Bugüne kadar halklarımızın bu umut kaynağını yok etmeye çalışan insanlık düşmanlarının pekçok saldırısı boşa çıkarıldı. Bundan sonra da böyle olacak. Biz HDK İstanbul Meclisi ve HDP İstanbul İl Örgütü olarak AKP’nin Kürt düşmanı politikalarından güç ve destek alan bu insanlık dışı saldırıları lanetliyor, tüm demokrasi ve özgürlük güçlerini yürekleri halkların eşitliği için atan tüm insanları; faşizme, katliamcı halk düşmanlığına ve sömürgeciliğin her türlüsüne karşı gönül birliğine, el birliğine, güç birliğine çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İSPARK hangi kanunla yaşam alanlarını işgal ediyor?'

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da binlerce kişi Kobanê için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...