26 Haziran 2015 14:04

IŞİD’in Kobanê’ye saldırısı birçok ilde protesto edildi

Paylaş

Birçok merkezde alanlara çıkan yurttaşlar, IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırısını ve gerçekleştirilen katliama ile birlikte IŞİD’e destek veren AKP Hükümeti'ne dönük tepkilerini gösterdi. Yapılan açıklamalarda, "Savaşta sadece insanlar değil, insanlık da ölür" denilerek, herkese gerçekleştirilen katliama karşı sessizliğini bozup, tepki göstermesi çağrısında bulunuldu. 

'SESSİZLİK SAF TUTMAKTIR'

Eğitim Sen Van Şubesi, IŞİD’in Kobanê'de yaptığı katliamı kınamak ve Rojava ile Şengal halkına destek için şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Gülcan Kaçmaz, Spor Komisyonu üyeleri Mesut Ürün ile Ali İhsan Özmen ve Rojava Şengal Dayanışma Koordinasyonu üyesi Cevdet Altındağ katıldı. Toplantıda konuşan Kaçmaz, DAİŞ çetelerinin saldırılarına ve yaptığı katliamlara sessiz kalmanın zulme ortak olma anlamına geleceğine vurgu yaparak, "Geçmişte IŞİD çetelerine 'yabancı savaşçı' diyerek övenler, onlara TIR'lar dolusu silah gönderenler, IŞİD çetelerinin sınırdan geçişine izin verenler, yaşanan katliamdan birinci derecede sorumludur" dedi. 

Bölgede IŞİD başta olmak üzere, Türkiye'nin desteklediği ve tamamına yakınının şeriatçı özellikleri ile bilinen örgüt ve çetelerin bölge halkına yönelik yaptığı katliamların endişe verici olduğunu belirten Kaçmaz, "Bir savaşta sadece insanlar ölmez, insanlık da ölür. Sessizlik, saf tutmaktır. Bizim safımız insanlıktır. 'Savaşı durduralım' sözünün hakkını vermedikçe daha çok insanın katledilmesinin önüne geçilemeyecektir" diye konuştu. 

Eğitim Sen Spor Komisyonu üyesi Mesut Ürün ise sendikanın geleneksel olarak düzenlediği Musa Anter Barış ve Dostluk Turnuvası'nın bu yılki gelirlerinin Rojava halkına destek için kullanılacağını söyledi. 

'DAİŞ'E KARŞI ÇIKMAK VİCDANİ BİR ZORUNLULUKTUR'

Adana'daki emek ve demokrasi güçleri, IŞİD’in Kobanê'de yaptığı katliamı İnönü Parkı'nda düzenlediklerini açıklama ile kınadı. "Kobanê'de yapılan DAİŞ katliamını ve destekçilerini lanetliyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri katıldı. "Katil İŞİD işbirlikçi AKP", "Biji Berxwedana Kobanê" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan İHD Adana Şube Eşbaşkanı Sema Peynirci, Ortadoğu'nun bir kan coğrafyası haline getirildiğini söyledi. 

Önceki gün IŞİD’in Kobane'de yaptığı katliamı hatırlatan Peynirci, AKP hükümetinin sınır kapılarında IŞİD ile kol kola gezmesinin bu katliama davetiye çıkardığına vurguladı. Peynirci, "İnsani değerleri, barışı, bölgede yaşayan tüm halkların özgürlüklerini ve nihayet Kürtlerin haklarını ve kazanımlarını savunmak adına DAİŞ'e karşı çıkmak en hafifinden vicdani bir zorunluluktur. Bütün uluslar arası kuruluşlar, Birleşmiş Milletler bu insanlık suçu karşısında sessiz kalmayıp, Kobanê halkının yanında yer alıp kanlı terör örgütü DAİŞ'e karşı halkların barış ve huzur içinde özgürce yaşamasının önünü açmalı. DAİŞ terör örgütünü ve bu insanlık suçuna ortak olan tüm devletleri durdurmalıdır. Aksi durumda uluslar arası sözleşmelerden doğan savaş suçuna, katliamlara ortak olunmaktadır" diye konuştu. 

'KÜRT HALKI VAHŞETE SESSİZ KALMAMALI'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, IŞİD’in Kobanê'ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yaşanan bombalı saldırının ardından Kobanê köylerinde yaşayan sivil insanlara yönelik saldırıların devam ettiği ve çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, "Öncelikle bu hain ve insanlık dışı saldırıyı lanetliyoruz. Saldırıda yaşamını yitiren yurttaşlarını yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da bir an önce şifa bulmaları ve sağlıklarına kavuşmaları temennisinde bulunuyoruz" denildi. 

IŞİD’in Kobanê'ye sızarak sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliama yönelik tepkiler büyürken, yapılan sivil katliamına ilişkin konuşan Demokratik İslam Kongresi Yöneticisi Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, katliamı lanetleyerek, Kürt halkının vahşete sesiz kalmaması çağrısında bulundu. İslam'ın hiçbir ilkesinin IŞİD’i kabul etmediğine dikkat çeken Bedirhanoğlu, "DAİŞ'in Müslümanlıkla tek ilişkisi İslam'a olan düşmanlığıdır. Bunlar, topluma katliamla gidiyor. Yapılanlar insanlık dışıdır. Bütün inançlara felsefelere aykırı olan bir şeydir" diye konuştu.

'ZULME KARŞI SES ÇIKARMAK MÜSLÜMANLAR İÇİN FARZDIR'

IŞİD zulmüne karşı sessiz kalmanın ne insanlığa ne de İslam inancına sığacağını söyleyen Bedirhanoğlu, "Böylesi bir katliama karşı tepki geliştirmemek, Müslümanlığa karşıt olmaktır. Kim olursa olsun DAİŞ'in bu vahşetine sessiz kalan, DAİŞ'ten daha tehlikelidir. İslam felsefesine göre nerede bir zulüm varsa, ona karşı bir cephe alınmalıdır. Bir yerde zulüm varsa her bir Müslüman bu zulme karşı yerini almalıdır" ifadesinde bulundu. 

'AKP VE YANDAŞ MEDYA SORUMLU'

IŞİD’in Türkiye üzerinden Kobanê'ye yönelik gerçekleştirdiği katliam, Ağrı'da da yapılan yürüyüşle protesto edildi. DBP İl binası önünden başlayan yürüyüşe, DBP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 

"Bijî berxwedana YPG", "Katil AKP, katil DAİŞ" sloganları atan kitle, Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sonrası Kobanê'de ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından kısa bir açıklama yapan DBP Ağrı İl Eşbaşkanı Necmettin Efe, Kobanê'ye karşı gerçekleştirilen ve çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan onlarca insanın katledilmesi ile sonuçlanan barbar saldırıların Rojava Devrimi, Grê Spî ve seçim zaferinden bağımsız ele alınmasının mümkün olmadığını söyledi. 

İki yıla yakın bir süredir Akçakale Sınır Kapısı'nın IŞİD’in elinde olmasından en ufak bir rahatsızlık duymayan AKP ve onun güdümündeki yayın organlarının, Kobanê'de dün itibarıyla gerçekleşen katliamın ortağı olduğunu ifade eden Efe, "AKP bu sorumluğundan samimiyetten uzak kınama açıklamalarıyla kurtulacağını ve insanlık karşısında hesap vermeyeceğini düşünüyorsa büyük bir yanılgı içerisindedir" dedi. Açıklamanın ardından kitle, alkışlar ve sloganlar ile dağıldı. 

'IŞİD MASUMLAŞTIRILIYOR'

Kobanê'ye yönelik saldırı Muş ve Varto ilçesinde de kınandı. DBP İl Örgütü, çetelerinin Kobané'ye yönelik saldırılarını ve sivil yurttaşları katletmesini Belediye Meydanı'nda yaptığı açıklama ile protesto etti. Açıklamaya, HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan'ın yanı sıra DBP ve HDP2li yöneticiler ile İHD ve Muş Barosu'na bağlı avukatlar da katıldı. 

Protestoda yapılan IŞİD vahşetine atılan "Bijî berxedana Kobanê", "Şehîd namirin", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları ile protesto edildi.

Perotestoda konuşan HDP Muş milletvekili Ahmet Yıldırım, YPG'nin bütün dünya tarafından takdirle karşılanan insanlık mücadelesi gibi, AKP'nin IŞİD’e verdiği desteğin de yine bütün dünya tarafından ibretle izlendiğini söyledi.

Yıldırım, PYD'yi IŞİD'den daha tehlikeli göstermenin ise "IŞİD'i ve tecavüzü, insanları diri diri yakayı masumlaştırmak" anlamına geldiğini ifade etti.

Varto'da da HDP ve DBP ilçe örgütleri çetelerin gerçekleştirdiği katliamı yürüyüşle protesto etti. Protestolar kapsamında ilçe esnafı da kepenk kapatarak yürüyüşe katıldı. Tepkilerin ortaya konulduğu yürüyüşün ardından Kobané'de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulup, açıklama yapıldı. Açıklama sonrası ise gerçekleştirilen katliama dair 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi ardından kitle protestosunu sonlandırdı.

'AKP DAİŞ TERÖRİSTİNİ SEÇMİŞTİR'

Şırnak'ta, DBP, HDP ve ilçede faaliyet yürüten kitle örgütleri, Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırısını protesto etti. Şırnak Belediyesi önünde yapılan eylemde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Salih Gülenç, Kobanê'ye yönelik saldırıyı insanlığa yönelik saldırı olarak değerlendirerek, katliamcı zihniyeti lanetledi. 

Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğini görüntülerinin televizyonlarda canlı olarak izlendiğini hatırlatan Gülenç, "AKP hükümeti insanlık mücadelesi veren hareketin yanında yar almak yerine DAİŞ teröristlerini seçmiştir" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR direnişine saldırı

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş THY Teknik’te örgütleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...