26 Haziran 2015 13:23

‘Sıfır toleransla işkencenin üstü örtülüyor’

İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla insan hakları savunucuları pek çok ilde eylem ve açıklama yaptı.

Paylaş

İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla insan hakları savunucuları pek çok ilde eylem ve açıklama yaptı. Bugün yapılan açıklamalarda AKP ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İşkenceye sıfır tolerans” sözlerine gönderme yapılarak AKP’nin ‘sıfır tolerans’la işkencenin üzerini örttüğünü söyledi.  

‘İŞKENCE SOKAKTA YAPILIR HALE GELDİ’

Ankara’da İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İHD Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, işkenceyle ilgili ellerindeki verileri paylaştı. 2013 yılındaki Gezi Parkı direnişinde; 6-7 Ekim 2014 Kobanê protestoları sırasında işkencenin görünür hale geldiğine dikkat çeken Türkdoğan, AKP’yle birlikte işkencenin sokakta yapılabilir hale geldiğini kaydetti. İşkencecilerin ise zaman aşımlarıyla cezasız bırakıldığını belirten Türkdoğan, “Yargı makamlarınca cezalandırılan işkencecilerin sayısının çift haneli sayıları tüketemeyecek kadar az olması, birçok işkence davasının kasıtlı bir şekilde zaman aşımından düşürülmesi, işkenceden sorumlu kişilerin terfi etmesi, milletvekili hatta bakan olabilmesi, halen devlet kademelerinde çalışıyor olmaları işkencecilerin devlet tarafından korunduğunu açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu. Türkdoğan, AKP ve Erdoğan’a seslenerek, “Siz tolerans kelimesiyle bir şeylerin üstünü örtmeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.

TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Berber ise işkencenin yanlış algılandığının altını çizerek şunları söyledi: “Siyasiler arasında elektrik verilmeyince, Filistin askısı yapılmayınca işkence yokmuş gibi bir algı var. Kolluk gücünün sizi gözaltına almak istediği andan itibaren size kullandığı her zor, işkencedir” dedi.

‘CEZASIZLIK SİSTEM POLİTİKASIDIR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi de HDP mitinginde bombaların patlatıldığı İstasyon Meydanı’nda ortak açıklama yaptı. “İşkence bir insanlık suçudur, işkenceye hayır” pankartının açıldığı eylemde ortak açıklamayı yapan TİHV Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz, siyasi otoritenin emri ve kimi hallerde göz yumması ile kolluk güçlerince orantısız ve hukuk dışı güç kullanıldığını söyledi. Sadece 2014 yılında 463 kişinin biber gazı kullanımından yaralandığını ve 5 kişinin ise yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Yavuz, işkencelerin yoğun olarak hapishanelerde yaşandığını, tecride dayalı koşulların tutuklu ve hükümlülerin ruh ve beden bütünlüklerini tehdit ettiğine vurgu yaptı. İşkencenin devam etmesinin temel nedenini cezasızlığa bağlayan Yavuz, “Cezasızlık, sadece adalet sistemindeki aksaklık sorunu değil, bilinçli uygulanan bir sistem politikasıdır” dedi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise Kobanê’ye önceki gün yapılan bombalı saldırıyı hatırlatarak, Rojava’da insanlığa karşı büyük bir suç işlendiğini söyledi.

İLK BEŞ AYDA 816 İŞKENCE BAŞVURUSU

İHD ve THİV 2014 ve 2015 yılı işkence karnesini de açıkladı:
* TİHV’ye 2014 yılında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 787 kişi başvurdu. Başvuranların 284’si aynı yıl içinde işkence ve kötü muamele gördüklerini belirtti. 2015 yılının ilk beş ayında ise 280 kişi başvuruda bulundu, başvuranların 156’sı işkence ve kötü muamele gördüklerini belirtti.
* İHD’ye yapılan başvuru ve araştırmalar sonucunda 2014 yılında gözaltında, gözaltı yerleri dışında, cezaevlerinde, korucular tarafından, toplumsal gösterilerde ve özel güvenlik görevlileri tarafından işkence gördüğünü belirten 253’ü çocuk olmak üzere 3 bin 47 kişi tespit edildi. 2015 yılının ilk beş ayında ise  işkence gördüğünü belirten 816 kişi belirlendi.
* İHD’ye cezaevlerinden yapılan başvurularda ve İHD’nin avukatları aracılığıyla yapabildiği tespitlerde, 2014 yılında 54’ü çocuk olmak üzere 235 mahpus işkence gördüklerini ifade etti. 2015 yılının ilk beş ayında ise 51 mahpusa işkence yapıldığına dair bilgiler elde edildi. İHD verilerine göre Türkiye Cezaevlerinde 9 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 282’si ağır 721 hasta mahpus bulunuyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayıp asker başvurusu belge yok diye reddedildi!

SONRAKİ HABER

Eğitim sürerken otobüsler kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...